Reklama

Reklama

„Já už budu hodný, dědečku!“

  • Slovensko Já už budu hodný, dědečku!
TV spot 2

Obsahy(1)

Pražský herec Theodor Bergner, zvaný Dóďa (M. Kopecký), dostal v divadle roli Misantropa. Je to postava, která mu dokonale sedne, protože Bergner sám je nesnášenlivý, konfliktní a škodolibý člověk. Kde může, tam dělá škodu, a zásadně se přitom neomlouvá. Sám sebe ovšem v televizi vydává za vzor slušnosti. Jednoho dne ve vlaku potká tajuplného dědečka (L. Pešek), který ho nabádá, aby své chování změnil. Bergner staříka ignoruje. Netuší však, že měl co do činění s opravdovým pohádkovým dědečkem. Brzy poté se kolem Bergnera začnou dít věci… Pro začátek ho omylem zmlátí žárlivec Bambas (F. Peterka). Nepříjemnosti však nabírají na obrátkách a neberou konce. Přicházejí zásadně od lidí, kterým Bergner předtím hulvátsky ublížil… Oblíbená česká komedie scenáristy a režiséra Petra Schulhoffa byla inspirována televizní sérií Trapasy, kterou tento tvůrce natáčel koncem šedesátých let a ve které, stejně jako ve filmu, exceloval Miloš Kopecký. Po jeho boku stanula Alena Vránová. (Česká televize)

(více)

Recenze (203)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký v hlavní roli komedie, založené na principu jednoho herce, kterému ostatní nahrávají. Taková filmová one-man-show sice obvykle nemám rád, ale tohle je výjimka. Přestože příběhu vévodí Theodor Bergner (Kopecký jako vždy vynikající), ostatní herci jsou obsazeni do rolí rozsahem výrazně menších, ale velice dobře napsaných. Obzvlášť Dáša Veškrnová se vyvedla. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Film začíná chytrým citátem od Moliéra, leč nedrží se ho. Schulhoffovu satirickou ptákovinu (Bože, on snad neuměl točit nic jiného!!!) nezachrání ani Miloš Kopecký. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Já už nemůžu, já už prostě nemůžu..Za scénu ze strarou babkou, která bydlela za rohem:-) Dobrý byla i ta Filipovský versus Kopecký:-) Po "Já to tedy beru šéfe"...! další zdařilá situační komedie od Petra Schulhoffa. Skvělé komediální nápady a dobré obsazení to byly asi hlavní klady filmu. Miloš Kopecký alias sobecký cholerik Theodor Bergner, odvedl velmi dobrý výkon (role mu slušela), docela dobře si dokáži v této roli představit např. Hugo Haase, který měl s Kopeckým společný alespoň ten ironický až sarkastický pohled na svět.. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ach tyhle normalizační >výchovné< komedie... Je fakt, že nebýt M.K., byl by to asi dosti oprudentní film. Ale díky mistrovi se lze i (občasto ;-) smát, dost na to, jak nešťastně a ledabyle je jinak tahle agitka natočená... Milé je i obsazení Ladislava Peška, přičemž tahle role kouzelného dědečka byla jeho poslední ryze filmovou rolí... Dvě a půl hvězdičky za film, za nerváka Bergnera, vskutku výstižně podaného Milošem Kopeckým zaokrouhleno budiž nahoru... :-) ()

Melies 

všechny recenze uživatele

7 / 10 Zábavná skladačka trapasov a prešľapov výborného Miloša Kopeckého, ktorá síce rozveselí, ale z pamäti vymizne až príliš rýchlo na to, aby si zaslúžila plné hodnotenie - na štyri * to však bohato stačí. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Svébytná komedie zahrnuje všechno, co má film tohoto druhu mít. Že Miloš Kopecký byl (zemřel) a je (přetrvává) velkým českým hercem, je mimo diskusi. Tato moralita, která ukazuje mnohé z kulis normalizačního Československa (scény v divadle, Bergnerův výstavní blábol v televizním vystoupení) druhým dává minimální prostor. Přesto i tady nalézáme perly: jak obě drbavé sousedky Hajská, Mottlová), tak psychiatr Filipovského nebo noblesní kolega Bašta Svatopluka Beneše, ale i dědoušek již viditelně stárnoucího Ladislava Peška či ironická choť Aleny Vránové jsou dokonalí. Snaha diváka pobavit někdy až nečekanými gagy (závěrečná Bergnerova svlékací scéna) také nevychází naprázdno. Kvality filmu ještě dále vyniknou při srovnání se soudobou národní filmovou produkcí. Buď jak buď, tato Schulhoffova navíc původní autorská práce zaslouží plné uznání. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký bude pre mňa navždy obrovskou hereckou autoritou. Avšak tento film patrí medzi tie slabšie v ktorých sa objavil. Nebyť jeho tak vlastne sa nie je ani na čo pozerať. Rozprávkovo mysteriózno komediálny scenár sa snaží byť originálny, ale napriek tomu ma vôbec neoslovil. A pritom som podobným nekonvenčným nápadom veľmi otvorený. Tuto to akosi nefungovalo. Pravdepodobne to bude nie zrovna najlepšou prácou režiséra Petra Schulhoffa. Tento motív, s tak vysoko kvalitným hercom v hlavnej úlohe ako bol Miloš Kopecký, sa dal spracovať oveľa lepšia. Škoda. ** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký jako neodolatelně cholerický nelida, který se potýká s nástrahami připravenými důmyslně a vtipně napsaným scénářem, a který během třiaosmdesáti minut tak krásně seřve tolik otrapů, že srdce každého misantropa a vzteklouna prostě musí poskočit.. Film se mi líbil moc, ale uznávám, že s kýmkoliv jiným v hlavní roli by to jistojistě nebylo ono.__P.S. Kdyby Já už budu hodný, dědečku hráli v kině, poslal bych tam povinně všechny, kteří tvrdí, že nemám rád lidi. Sál střední velikosti by snad stačil. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Milá komedie s fenomenálním Milošem Kopeckým, který snad neumí jinak, než na výbornou. O muži, který si musí uvědomit, jak se chovat k lidem kolem sebe. :-)) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Správně cholericky výbušná komedie, v které hraje prim Miloš Kopecký. Některé scény jsou opravdu k popukání a zakomponování kouzelného dědečka bylo velmi zdařilé. "Rachomejtle!" :) Chybičky: 1) Když Theodor Bergner (M. Kopecký) na přechodu pro chodce málem srazí tetu "rachomejtli" Ditu, vidíme záběry na obě strany cesty a na obou v tutéž chvíli stojí tentýž člověk. Poznáme ho podle klobouku a kabátu. 2) Ve scéně, v níž teta Dita odchází od Bergnerů, vezme s sebou japonský magnetofon, ovšem když vyjde ven, tak už ho nemá. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Schulhoffovy satiry kritizující socialistického člověka příliš nemusím, ale tento snímek mám hodně rád. Ovšem sluší se dodat, že je to zásluhou geniálního Miloše Kopeckého, kterému role cholerika a hrubiána zjevně byla napsána tzv. na tělo. Kopecký tu po vzoru Vlasty Buriana předvádí hereckou one-man-show, kterému ostatní nahrávají, a funguje to perfektně, hlavně společné scény s Alenou Vránovou a Ladislavem Peškem coby kouzelným dědečkem. Film dodnes neztratil nic na svém půvabu, nicméně platí - bez Miloše Kopeckého by to z toho zůstala jen ona typická komunální satira normalizačních let. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nejen pohled do zákulisí divadelní i televizní práce, ale také skvělé scény z reálné Prazhy na konci 70. let a hlavně šou, která jede od začátku do konce. Nazval bych to filmovým setem. Petr Schulhoff byl precizní režisér, který psal scénáře na tělo, zde to bylo tělo neskutečně rozjetého Miloše Kopeckého. "prosim Vás kdo je dneska zdravej, mě bolí hlava, zuby, lymfatický žlázy, mam deprese a špatně je mně furt a to by jste chtěla aby Vás takovej nebohej ubožák vozil? co?!" "nhe to né" "tak vidíte!" ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Komedii specialisty na společenské a mezilidské vztahy Petra Schulhoffa samozřejmě mistrně táhne Miloš Kopecký v roli egoistického, namyšleného, cholerického hulváta, ale podle něj dokonalého herce Bergnera. Toho potká opravdu pořádná smršť trapasů, omylů, nedorozumění a hádek, které si vlastně způsobil nebo zavinil on sám svojí nedůtklivou povahou. Je to velice vtipná a nápaditá komedie. Od setkání s kouzelným dědečkem (Ladislav Pešek) v kupé, dokonce nabere velký spád. Možná právě jen ten kouzelný dědeček do nepohádkového děje až tak nezapadl. 80% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Panu Miloši Kopeckému jsem tady uvěřil úplně všechno. Prostě se zase jednou narodil člověk s jediným úkolem - štvát a urážet ostatní, lékařská diagnóza Prudič z povolání. Tedy, uvěřil jsem mu skoro všechno. Bohužel ten rádoby očistný happy end celou tu povedenou, hořkosladkou komedii srazil v hodnocení níž. Jeho křečovitou repliku "já už budu hodný, dědečku" bych s chutí z filmu vystřihnul a zahodil do popelnice. Jenže to by pak museli vymýšlet nový název pro film, že... ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celý film je založen na šarmu naštěstí všudypřítomného Miloše Kopeckého, bez něj by z toho zbyla mírně omšelá hříčka. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trochu nechápem nízke hodnotenia tejto klasiky, ktorá ale nedosiahla status tých našich najväčších klasík. Je to škoda, pretože táto komédia je výrazne originálna a asi najviac z nich stojí na výkone herca v hlavnej úlohe. Miloš Kopecký mi nebol nijako výrazne sympatický ani v súkromí, a tak aj jeho cholerické a negatívne úlohy sú pre mňa presvedčivejšie. Vedie scéna s odvozom babičky. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Herecké umění Miloše Kopeckého v zábavné komedii Petra Schulhoffa, v mnohém podobné komedii "Zítra to roztočíme, drahoušku". Scéna, kdy "Misantrop" čeká na svoji "kočičku" je opravdu komická...Tři a půl. ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama