Reklama

Reklama

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tento originální počin o šesti dílech přechází po noirovém úvodu do nemocnice v současnosti 80. let, kde dovezou pacienta se zvučným jménem Philip Marlowe. Vedle prostřihů do šestákového příběhu s detektivem stejného jména nahlížíme pak ve třetí linii rovněž do dětství hlavní postavy a napětí postupně přidává i děj ohledně Marlowa a lidí kolem něj v nemocnici. Zkrátka máme před sebou zapeklité mysteriózní vyprávění, které plyne ve střípcích, mezi nimiž se jako důležitý předmět ocitá mj. knížka „Zpívající detektiv“, a veškeré propojující se linie pravidelně zpestřují i muzikálová čísla, využívající staré americké šlágry. Tvůrcům se podařilo nachystat nevšední podívanou, která s ústřední postavou během vyprávění využívá silný princip asociace včetně lavírování mezi snem a skutečností, a navrch také vytvořit poutavou atmosféru. I díky ní jsem neměl se střídaním množství linií žádný problém, který u mě vznikl spíše z nepříjemně bizarního pocitu, jaký ve mě vyvolalo více scén, nejvíc sledování pacienta s úplně zničeným obličejem a poleptanou pokožkou během prvního dílu. Postupně se naštěstí pacient léčil a též více utíkal v mysli do jiných příběhů svého života i smyšlené fikce, nicméně Michaelu Gambonovi to za mě v rámci ústřední dvojrole určitě slušelo více jako stylovému (někdy i přímo zpívajícímu) detektivovi 40. let, než v pozici nepříliš sympatického pacienta. Jako místy slabší jsem vnímal čtvrtý díl, který v mých očích místy atraktivně rozehrával rozjezd pro nasledující děj, ale jinak jsem měl z této podívané značně pozitivní zážitek, kdy jsem se s radostí nechal vést napříč žánry či liniemi a v každé z nich si našel něco zajímavého. Obzvlášť jsem si užíval nápaditá hudební čísla, retro atmosféru meziválečné doby a Billa Patersona v roli vyslýchávajícího doktora. [80%] ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Váhala som medzi 2 a 3 a prečo nakoniec dva, keď tu má Detektív iba také slušné hodnotenia? No, je to prazvláštny seriál. Hlavne z prvých dvoch (je ich spolu 6) epizód som mala zmätok, ktorý sa našťastie postupne vytrácal a veci začali dávať väčší zmysel. Čo všetko v ňom je: spev, tanec, senilní a hundrajúci pacienti z nemocnice, jedna sympatická sestrička, mŕtvola v rieke, nesympatický malý ušatý chlapec, ktorý nevie poriadne po anglicky, noir detektívny feeling, nechutné scény, prelínanie rôznych časových rovín aj snov či deja románu. Hlavná postava je Philip Marlow, s tým Chandlerovým nie je rodina, seriál sa voľne nechal inšpirovať Raymondovym dielom. Nájdeme ho v nemocnici na lôžku, neurotika s poctivo pestovanou nechuťou voči celému svetu. Len veľmi ťažko si bude získavať vaše sympatie, nielen vďaka odpudzujúcemu vzhľadu spôsobeného chorobou, seriózne odpornou. Myslím, že niektoré slabšie žalúdky ju budú dlhšie rozdýchavať. S postupom deja sa dozvedáme, prečo vlastne Marlowovi každý vadí, kto sú tie zvláštne postavy objavujúce sa v jeho predstavivosti, aký výsledok bude mať jeho stretnutie s miestnym psychológom, ktorý sa nedá zastrašiť Marlowovou nechuťou. Niekedy je problém rozlíšiť, či sa dej odohráva v detstve, alebo už prešiel do románu. Gambon sa predstaví ako chorý v nemocnici, detektív, spisovateľ, spevák v klube, retrospektívne potom spoznáme jeho postavu ako tvrdohlavé dieťa /veselé príhody s jeho rodičmi sa na ňom naozaj podpísali/ či školáka. Všetky tieto jednotlivosti sú dôležité pre konečné pochopenie Marlowovej povahy. Príbehovo ma seriál začal baviť niekedy v piatej časti, ale nie veľmi výrazne, preto teda slabšie hodnotenie, veľkým plusom je krásna hudba, naozaj výborné skladby z obdobia 1940s, niektoré nápadité hudobno-tanečné čísla. Aj ten Philip ku koncu získava moje sympatie. Ale hlavne, že už som to dopozerala. Am I right or am I right? (4.10.-8.11-2011) ps - Ako som sa vôbec dostala k tomuto seriálu? Top 50ka britského Guardianu. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Bohuzel toto jsem nepobral. Prestoze se hlavni postava jmenuje Philip Marlowe (a tudiz bych to mel sezrat i s navijakem a bez kecu) a odehrava se castecne v noir risi, tak jsem to nedal. Vadi mi totiz koukat celou dobu na cloveka postizeneho lupenkou po celem tele (coz nezavidim ani trochu) a poslouchat podivne pisne...nevim, tak treba na to casem dozraju, ale ted rikam ne. 2 za snahu o neco zvlastniho... ()

Reklama

Reklama