Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdyby se Ray Bradbury v roce 1950 trefil přesně, byl by dnes Mars už jedenáct let kolonizován. Vědecká přesnost je však to poslední, co bychom v jeho povídkách hledali. Lidé v mezních situacích uprostřed fantastických cizích světů, snů, představ a kouzel, to je svět Bradburyho povídek, který jeho čtenáři vyhledávají už přes půl století. A právě tento svět přenesl scénárista Richard Matheson do čtyřapůlhodinové filmové ságy dokonale. (Levné knihy)

(více)

Recenze (4)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mathesonov prepis Bradburyho klasiky sa podľa všetkého drží myšlienok predlohy, pretože The Expeditions dosť šuštia papierom. To ale nemyslím vôbec ako kritiku, mne sa tento prístup k látke v tomto prípade páčil. Čo už je slabšie, je samotný fakt, že sa Marťanská kronika nakrútila až počiatkom osemdesiatych rokov, kedy tie reči o marťanskej atmosfére a celkový vizuál s modrou oblohou s bielymi oblakmi ako nad Zemou museli pôsobiť už veľmi naivne. Ale ak to diváci už vtedy vnímali ako fajn retro, prečo nie. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mierne rozpačitý úvod do minisérie, kde sledujeme až 3 rôzne expedície s troma rôznymi posádkami a troma rôznymi príbehmi. Aj Marťania sa prejavujú v troch rôznych podobách a s troma rôznymi jednaniami. Vyzerá to viac na 3 poviedky, ktorých spájajúcim prvkom je iba planéta Mars. Na druhej strane, po technickej stránke je to vzhľadom na 40-ročný vek vydarené dielo so zaujímavým námetom, ktorý má potenciál. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Text obsahuje spoilery. Bradbury napsal román Marťanská kronika ještě v době „kosmického optimismu“. Je to takové trochu melancholické sci-fi. Filmové zpracování odpovídá standardu z počátku osmdesátých let, takže z dnešního pohledu je to už retro. Marťanka ve filmu vypadá dobře, nosí prstýnek a má nalakované nehty. To je jasnou známkou vysoké kultury marťanské populace. Navíc je telepatická. Pozemští kosmonauti ještě ani nepřistáli, a ona už uvažuje o tom, s kterým z nich manželovi zahne. Manžel prohlásí, že podle vědců je na třetí planetě příliš mnoho kyslíku, než aby tam mohl existovat život, ale stejně ho manželčino fantazírování vytočí a on se rozhodne, že to půjde pořešit. Mars není Thajsko a on tam žádnou sexuální turistiku trpět nebude, zvláště pak ne v souvislosti se svou manželkou. Vyzbrojí se maskou, včelometem a vydá se přivítat návštěvníky ze Země. Tím první pozemská expedice na Mars skončí. – Přiletí druhá expedice, na niž se Marťané už připravili a vytvořili pro kosmonauty věrou simulaci pozemské krajiny a staveb atd. Výsledkem je opět zničení expedice. – Třetí expedice zjistí, že Marťané vymřeli na plané neštovice, které tam kosmonauti zavlekli. To ale neznamená, že by průběh třetí expedice byl málo dramatický. Cesta k osídlení Marsu lidmi je konečně otevřena. – Nevím, proč má ten film tak málo shlédnutí, když je tak pěkný. ()

Reklama

Reklama