Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Starý indián Pete Chasing Horse, žijící v rezervaci Pine Ridge neustále hovoří o tom, že by se ještě jednou rád zúčastnil setkání vypravěčů v Novém Mexiku. Jeho poněkud problematickému sedmnáctiletému vnukovi Shanemu se to náramně hodí, protože ho pronásleduje skupina mladíků, kterým dluží peníze. Slíbí proto své matce Janine, že dědu na setkání odveze. Tisíc kilometrů dlouhá cesta napříč Státy je ideálním místem pro oživení starých indiánských legend, jak je starému muži vyprávěli jeho dědové a předkové jeho dědů. Nechybí mezi nimi příběhy o odvaze, lásce, pokoře, trpělivosti i přátelství. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

inyan 

všechny recenze uživatele

Pro mne jeden z nejlepších filmů v dané kategorii, plný indiánské spirituality převedené na plátno. Překvapily mne i velice dobré vizuální efekty v televizním filmu! Příběhy do sebe zapadají, a každý má nějaký význam v samotném ději filmu. Děda přesvědčí svého vnuka, aby s ním putoval napříč USA na setkání národů. Ve skutečnosti jde vypravěči Petovi o to, aby jeho problémový vnuk Shane, našel správnou"rudou" cestu, díky jeho moudrosti a vyprávění. V citlivém rodinném filmu hraje celá plejáda indiánských herců. Svými rolemi pavouka (Iktome), a kojota, kteří mají v lakotských příbězích nezastupitelné role pokušitelů, mne pobavily Gary Farmer a John Trudell, kteří se objeví i v závěru filmu jako ,,otcovi přátelé s alkoholem". Film má svůj pozitivní odkaz v tom,že Pete sice umírá, ale Shaneův otec se vrací k rodině a Shane dokončuje dědovu cestu,a vypráví příběhy na setkání národů. Kdo chce poznat více příběhů doporučuji knihu Mýty Lakotů. Několik citátů na závěr: Pete: "Národ, který nemá příběhy, je jako vítr v prérii" Pete: "V našem jazyce neexistuje výraz pro -já pouze pro my". Pete: Zemřel můj poník z roku 66 :-))) A to je vše... ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Nádherné zpracování indiánských legend. Přiznám se, že opravdu nepochopím, jak se tenhle film může někomu nelíbit (já sám nikoho takového neznám), ale uznávám, že od českého diváka odkojeného Vinnetouem (na kterého nedám dopustit, ale přece jenom se jedná o pohádku) těžko čekat nějaké hlubší porozumění indiánské kultuře a spiritualitě. Doporučuju přečíst si názory na Amazonu, kde se dá koupit DVD s tímto filmem za 10 dolarů, což je určitě jedna z mých nejlepších investicí v životě.. ;-) ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Nejstarší z indiánského rodu musí sledovat, jak jeho potomci, a hlavně jeho vnuk, ztrácí úctu ke starým indiánským tradicím, a je více ovlivňován mladou kulturou. Proto jej přinutí, aby s ním absolvoval cestu na na setkání indiánských vypravěčů v Powwow. Mladému Shanovi se to zrovna hodí, protože dluží místní mafii peníze, a potřebuje se jim ztratit z očí. Dlouhá cesta pro něj bude velmi poučná, protože z příběhů svého dědečka pochopí, proč jsou tradice tak důležité... Tento film mi ležel na disku hrozně dlouho, díky absenci českých titulků. Titulky-netitulky, teď přišel ten správný čas na nějaký film s podobnou tematikou (a že jich moc není), a ruka padla právě na Dreamkeepera. A musím říct, že - i když to z mého hodnocení není tak znát - jsem trochu zklamaný - čekal trochu víc. Přece jen - desítka indiánských pohádek (ač podáváno velmi poutavě) provazáná jakýms takýms příběhem, s nezbytným prozřením mladého teenagera - nevím nevím. Možná se vykašlat na celou příběhovou linii ze současnosti, která pro mne působila hodně rušivě, a nechat pouze stařešinu vyprávět příběhy, by stačilo... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Strážce snů je v mnohém nepovedený film. Mám sice rád klasické indiánské povídačky, ale zejména v knižní podobě. Ačkoli Strážce snů není jejich přesnou adaptací, ale přináší spíše příběhy nové, stejně selhává. Pokud nahlédneme pouze na vizuální stránku, tak je sice úžasná, ale je vidět, že tvůrci v mnoha ohledech tápou a snímek tak získává spíše nádech obyčejných televizních snímků. S příběhem je to pak horší, prvních pár sekund je parádních, ale jakmile přestane mluvit vypravěč a více prostoru dostanou hrdinové příběhu jde to s jeho kvalitou od desíti k pěti. Scénář má neuvěřitelné množství základních chyb, dokonce jsem měl občas pocit, že jej psalo nějaké malé děcko. Ale stejně, určitě existuje veliké množství lidí, které tento nenáročný snímek bavit bude... Já mezi ně však nepatřím. 20% ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Velke prekvapeni sobotniho odpoledne na CT. Ve filmu se prolina nosny pribeh a starcovo vypraveni indianskych legend. Obcas jsem se nemohl rozhodnout, co z toho me zaujalo vic. Zvlastni zminku zaslouzi vizualni zpracovani a imaginace indianskych pribehu, napriklad legenda o synu boure by se smele hodila na filmove platno! Ostatne nemohl jsem se zbavit pocitu, ze by film pri trochu lepsi vyprave (a kratism strihu) uspel i v kinech. Minusem je dvoudilnost, to nemam obecne rad, zbytecne to rozmelnuje atmosferu. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (2)

  • „All Nations Pow-wow“, na které se dědeček (August Schellenberg) a vnuk Shane (Eddie Spears) chystají, je ve skutečnosti Shromáždění národů Pow-wow, které se koná každoročně v dubnu v Albuquerque v Novém Mexiku. (sator)

Reklama

Reklama