Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kriminální drama režiséra Petra Schulhoffa zpracovává skutečný případ loupeže v poštovním muzeu. Jejím iniciátorem je bezskrupulózní pražský taxikář, který se podílí na krádežích starožitností a jejich pašování do ciziny. Tomáš (Jiří Klem) žije s oddanou milenkou, stále však myslí na svou osudovou lásku Kamilu, která emigrovala do Švýcarska. Právě kvůli ní naplánuje loupež vzácné známky, k níž přemluví své naivní bratry. Zdánlivě jednoduchá krádež se nepodaří a málem skončí smrtí nevinného člověka. Selže i plánovaný útěk přes hranice, v němž hraje klíčovou roli uhlazený švýcarský obchodník... Průhled do dobového podsvětí - zosobněného mafiánským starožitníkem (Zdeněk Ornest) a otrlou barmankou (Marie Drahokoupilová) - se prolíná s psychologickou sondou. Vypráví o vztahu cynického desperáta k jeho ustarané matce a důvěřivým bratrům... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Případ filmu, kde dostává na frak detektivní zápletka i psychologie postav a které se za normalizace vyráběly jak na běžícím pásu, tady stejně jako v mnoha jiných případech, o zlých emigrantech. Kdyby to natočil Trapl nebo Steklý, člověk by to nějak pobral, ale Petr Schulhoff, autor jedněch z nejlepších českých detektivek? K smíchu. Možná proto pak začal točit spíš komunální satiru. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Starý český kriminální filmy docela můžu, ale tenhle mě zrovna moc nezaujal. Musim uznat, že nejvíc mě asi překvapil Jiří Klem. Mam ho spíš zafixovanýho jako dabéra a takovýho herce vedlejších rolí, ale tady zahrál naprosto ukázkovýho bezcharakterního záporáka, kterej využívá všechny kolem sebe pro vlastní prospěch. Problém je, že celej film se jenom kecá a kecá a kecá a pomalu se vysvětlujou různý vztahy mezi postavama, jejich motivy, jejich osudy, atd... Pořád jsem čekal na nějakou tu kriminální zápletku, ale ta přijde až v závěru. Pak se všechno odehraje strašně rychle a najednou je konec. Jak jsem už napsal, za zmínku stojí výkon Jiřího Klema. Naopak moc se nepředvedli v rolích jeho bratrů Jaroslav Drbohlav a Vladimír "umaštěnej vlas" Dlouhý. Oba mi připadali, že strašně přehrávaj. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak žádný med to kdysi opravdu nebyl, když se museli čeští lidé překonávat ve vymýšlení různých fíglů jak se dostat za hranice, za lepším životem. Kradlo se tehdy, krade se dnes a krást se bude i do budoucna. Možná jen s tím rozdílem, že dnes se krade opravdu ve velkém a s požehnaným štemplem všech vládních činitelů. Scéna u baru, kdy si Tomáš objednal jujce, protože měl před restauračkou zaparkovaný auťák, měla pro mě milý, nostlagický význam. Barmanka vytáhla plechovku na pult, z obou stran udělala jednu dírku a nalila do skleničky tak, jak jsme to kdysi dělávaly i my děti. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Celkem průměrná detektivka bez detektiva, kterou do lepšího průměru povyšuje skvělý herecký výkon Jiřího Klema. 65%. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Detektivka bez detektiva a taky bez napětí. Zbývá slušné řemeslo: kamera, herectví, režie, což sice není málo, ale také nikoli moc, čirý průměr, který neurazí ani nezaujme. Věčná škoda, že Schulhoff neměl k dispozici lepší scénář... Celkový dojem: 60% ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Filmy Petra Schulhoffa s kriminální zápletkou mám rád. Ona ta kriminální zápletka je totiž všude podružná, důležitější je psychologický příběh, postupné rozvíjení děje a situací, které pak vyplynou v sice prostou, leč účinnou pointu. Stejně tak zde - pomalá dikce postav, postupné odhalování vztahů, a o to větší mrazení při závěrečných účtováních, kdy si člověk uvědomí i věci "za horizont" zobrazeného, jak jedna "vášeň" dokázala zničit životy mnoha lidí, a hlavně jejich důvěru. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Myslím, že to bylo slušné drama, nevím proč krimi. Jiří Klem však hrál opravdu přesvědčivě týpka, v jehož životní filozofií je "účel světí prostředky", takže všechny okolo sebe nejdříve přiláká, následně využije a nakonec zahodí. Trochu naivní mi připadla krádež známky, neboť bylo zřejmé, že půjde o kopii. Stejně tak závěr byl trochu zkratkovitý, za tři minuty se všichni přiznali a bylo hotovo. Takže krimi to opravdu není, ale psychologické drama určitě, na výkon pana Klema se rozhodně stojí za to podívat. Mě nadchnul. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Se strašlivým Vražedným týdnem se po Schulhoffovi jako vypravěči temných detektivek slehla voda. Osud jménem Kamila nic nevypráví, jen eviduje zkázonosné lži, podvody a přetvářky, a to v takovém nesnesitelném objemu, že na pravdu, vůči níž jediné by to všechno dostalo smysl, pravdaže hrůzný, už nic nezbylo. S ohledem k tomu, jak působivé byly jeho filmy s majorem Kalašem, mě zvlášť překvapilo, že film nemá pražádnou atmosféru. Ani dusno ani napětí, zhola nic, a tak ani závěrečná deziluze nemá takový účinek. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Petr Schulhoff uměl nejen točit vynikající komedie, ale i filmy s kriminální zápletkou. Důkazem je tento napínavý film o jedné nepodařené cestě za kopečky. Velice mile mě překvapila a vynikajícím způsobem zahrála svou roli Renata Doleželová, velice krásná žena. Je o to víc smutné, jaký osud ji potkal. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Kriminálka v režii Petra Schulhoffa sice není bůhvíjak převratný snímek, avšak každopádně zaujme mladým uchem Vladimírem Dlouhým, bezpáteřním Jiřím Klemem a nádhernou Renátou Doležalovou, která se ze Zemanovy Ludmilky změnila v překrásnou kočku, fakt jí to tady sekne! Škoda, že svůj život dobrovolně ukončila v padesáti letech. Co bych ještě vyzdvihnul je mafiánská hudba Luboše Fišera a proto z těchto všech důvodů shledávám filmeček zajímavým. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Kvalitni drama o taxikari (vyborny Jiri Klem ve sve snad nejvetsi filmove roli), ktery touzi emigrovat do Svycarska za svou byvalou milenkou. Nehodla se pred nicim zastavit a je ke svemu cinu ochoten vyuzit vsechny kolem sebe. Vsechny zaporne postavy na sebe sijou tak dlouho "boudy", az skonci v rukou SNB... Dobre charakteristicky rozpracovane postavy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Celkem nezajímavě natočená černobílá kriminálka o podvodníčkovi, kterého láska ke Kamile dovedla až na takové dno, že využil a zradil své dva brášky a ve finále dostal takovou osudovou facku, že to bylo na mašlu. Většinu filmu sledujeme jen ústředního podvodníka a jeho motivace a činy. Nic moc, nejzajímavější bylo vlastně až finále a to je moc málo na dobrou krimi. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pražský taxikář, zcela vychcaný a nelitující ničeho. Jde za svým cílem a neváhá využívat své blízké. Průměr, zručně natočený. 55% ()

honz 

všechny recenze uživatele

Osud jménem Kamila je více psychologickým filmem než kriminálkou. V hlavní roli opravdu výborný Jiří Klem jako taxikář Tomáš, bezcharakterní gauner, který bezohledně využívá svou milenku, důvěřivé bratry z venkova, které přemluví ke krádeži vzácné poštovní známky. Plánuje emigrovat do Švýcarska, kde žije ona Kamila, jeho osudová láska. Útěk přes státní hranici se však nezdaří... Vcelku dobrý příběh s reálnou dobovou atmosférou. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

První polovina je nezáživná ukecanost, kdy divák těžko dovozuje smysl jednotlivých scén. Ve druhé půlce to do sebe zapadne a cvak, past sklapla, zloduši už jen rozcuchaní nervózně kouří vědomi si blížícího se kriminálu. Nejlepší je asi linie s oběma bratry a zmínku zaslouží i bezpáteřní Jiří Klem. Jako kriminálka je to ale dosti slabé. ()

Související novinky

Zemřel Vladimír Dlouhý

Zemřel Vladimír Dlouhý

20.06.2010

Už jako dítě se sice objevoval ve filmu a v televizi, ale po herecké profesi netoužil. Chtěl se stát stavebním inženýrem jako jeho otec. Po neúspěšném pokusu o přijetí na průmyslovku se šel učit… (více)

Reklama

Reklama