Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Greg (Owen Wilson) je nedávno rozvedený muž, jehož život se rozpadá, když v tom potká Isabelu (Salma Hayek), která je přesvědčena, že znečištěný a zlý svět kolem nich není skutečný. Věří, že žijí v ošklivém, drsném, ale simulovaném světě počítačovou animací, uvnitř krásného, ​​mírumilovného, „skutečného“ světa blaženosti. (PhoenixTears)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Uf, ještě, že jsem se nenechal odradit hodnocením. Cahill i tentokrát operuje s myšlenkami paralelních světů a noří svůj příběh do snové atmosféry, kdy si divák není jistý, co je či není realita. Co je simulace? Co je realita? A co je to vlastně realita? Není realita také simulace? Nebo je to snad příběh o závislosti na drogách? Nebo o duševní poruše? Film předkládá mnoho myšlenek, často i protichůdných a nejsem si jist, zda bylo cílem tvůrce nalézt nějakou jednotnou interpretaci. Rozhodně ale donutí diváka se zamyslet, ač mám teda z komentářů dojem, že ne každý se o to pokusil. Výtku bych směřoval akorát k hereckým výkonům, které mi nepřišly zrovna dobré, hlavně Salma Hayek a její cigáňa manýry nejsou úplně příjemné na sledování. Ani Owen není zrovna herecký virtuóz a osobně bych asi spíš ocenil spíš nějaký neznámý cast, který nebude působit tak rušivé. ()

Adam_Musil 

všechny recenze uživatele

Samotný film je vcelku trefnou manifestací své ústřední myšlenky a lze spekulovat o tom, zda to snad nebyl odvážný tvůrčí záměr. Abyste tedy dokázali ocenit Mika Cahilla jako režiséra, musíte zhlédnout i jeho ne příliš povedené snímky, kam bohužel spadá i Bliss (podobně zakusit dvojí svět, abyste vybrali ten lepší). Jeho rukopis je patrný, podobně jako například v Another Earth je rozvíjena myšlenka Platónova podobenství o jeskyni (nyní implicitně), ale tentokrát "vězeň" dobrovolně přijímá jeskyni jako krásnou skutečnost, třebaže měl možnost nahlédnout tu "blaženější" – například v Matrixu se tato idea ozývá také, ovšem povětšinou z úst či stanovisek záporných postav – i v tomto aspektu se tvůrce filmu zatím neoddaluje své neoexistencialistické poetice, kde jeho hlavní hrdina dochází klidu a porozumění poznáním nutnosti. ()

Reklama

E lan 

všechny recenze uživatele

Nu tak nejprve k tomu co se nepovedlo: Salma, to je skutečně tragický herecký výkon. Dále pak zmatenost scénáře, který se sám v sobě ztrácí a kupí jednu nesmyslnost za druhou. Tak pro tři? Poselství vlastního světa, ve kterém žijeme ať už jakýkoli je krásné, už několikrát jsem o něm četl a skutečně svět každého z nás je bohatství. A to se zde ukazuje, trochu nešikovně, ale přesto. A Owen to nezahrál vůbec zle. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát to Mike Cahill (Výchozí bod, Jiná země) úplně neuhlídal. Bliss je fantasmagorické sci-fi, které je ve výsledku buďto velmi banální alegorií, anebo naprostým nesmyslem. Záleží, jak to ve finále pochopíte. Nejsem si totiž úplně jistý, jestli to končí s oběma možnými rozuzleními otevřenými, anebo se to vydalo na sto procent tou přízemnější možností. Ale vlastně je mi to fuk, úplně uspokojivá není ani jedna varianta. Vlastně se divím sám sobě, že jsem to dokoukal do konce, neboť vydržet už jenom první půl hodinu bylo o nervy. Naprosto odpudivé postavy dělají naprosto nesmyslné věci, navíc to zprvu i hnusně vypadá. A herecké výkony ... no, řekněme, že kreaci Salmy Hayek opravdu musíte vidět na vlastní oči, abyste věřili, jak hrozné to je :D ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ako vylúhovaný matrix v kombinácií s halucinogénmi to nebol zlý film. Teda aspoň jeho prvá polovica, celkom dobre rozohraná scéna, bezdomovecké prechádzky som ešte pretrpel. Akonáhle však Salmu prezliekli do slušného postroja, už sa dá pozerať len na ňu, pretože nič okolo viac neuchváti, okrem toho, že Wilson má menšinovú dcéru. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v Los Angeles v Kalifornii, dále v Chorvatsku ve Splitu a na ostrově Lopud. (rafix)
  • Názov filmu sa objaví až v 97. minúte. (F2003F)

Reklama

Reklama