Reklama

Reklama

Nech půdu žít

  • Slovensko Nech půdu žít (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2019, 26 min

Obsahy(1)

Nejsou vidět, ale zastávají obrovskou práci. Armáda drobných živočichů umí o půdu pečovat lépe než člověk. Chraňme je, pomáhají řešit zásadní výživu lidstva i klimatické změny. Dokument Nech půdu žít poutavým způsobem seznamuje širokou veřejnost s nezastupitelnou rolí půdních organismů na tvorbě půdních agregátů, a tím i na utváření vlastností půdy. Připomíná význam žížal a způsoby navracení organické hmoty do půdy. Překvapuje sdělením o „obchodování“ mezi kořeny rostlin a mikroby. Objasňuje podmínky šíření pancířníků, chvostoskoků, mnohonožek, stonožek a dalších zástupců edafonu. Vznik, údržba a správné fungování půdy není možné bez půdních organismů. Armáda mikrobů i drobných půdních živočichů je tak naším nejlepším spojencem, který navíc pracuje zadarmo a zcela spolehlivě. Proto se vyplatí pečovat o půdu a krajinu takovým způsobem, abychom jim v tom nebránili. Ušetří nám spoustu nákladů a starostí. Pomáhají totiž řešit tak zásadní problémy, jakými jsou výživa lidstva nebo klimatická změna. Problémy s naší půdou a její strukturou nevyřeší nakonec nikdo jiný než ti co na ní hospodaří. Vlastníci, nájemci, zemědělci. Půdní organismy jim v tom mohou výrazně pomoci, stejně jako přirozené procesy. Stačí jim poskytnout organickou hmotu jako stavební materiál a zdroj energie a také správnou strukturu krajiny. Záleží jenom na nás jestli jim dáme šanci. Je to konec konců i šance pro nás pro všechny. Dokument Nech půdu žít nabízí volné pokračování vyprávění o životě v půdě. Předcházející dokument Geoderma – živý plášť planety Země představil vybrané zástupce edafonu, objasnil jejich význam pro rozklad organické hmoty a končil sdělením o nutnosti půdní organismy krmit. Oběma dokumenty provází půdní biolog, osvědčený vypravěč doc. RNDr. Ladislav Miko, Ph.D. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Jako učebnice života - ukazuje svět půdy, co a kdo ji tvoří, k čemu jednotlivé složky slouží a jak to udělat, aby to tak bylo i při naší činnosti. Kromě shrnutí zásadních vědomostí o půdě do komplexního celku navozuje pocit harmonie, když se daří přirozený běh přírody obnovit a udržovat. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Střízlivý dokument s odborným strohým průvodcem. Fakta a detaily, hovořící v podstatě o existenčních problémech lidstva bez emocí, zato s velkou erudicí, zkušenostmi a nadějí do budoucna. Překvapil mě vztah mezi pálením biomasy a s tím spojeným dificitem živin pro půdu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama