Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (322)

Via 

všechny recenze uživatele

...klasická česká komedie o maloměšťáctví ve velkém městě - aneb jak se sousedi (či obecně lidi) můžou mezi sebou hašteřit o maličkosti, a jak i přes veškeré snahy i potomků to nelze tak snadno překlenout... sice dnes už by to asi probíhalo jinak, ale Kopecký, Zázvorková, Janžurová, Peterka, plus Luděk Sobotka a Dagmar Veškrnová - dobrá podívaná :) ()

smrtubohem 

všechny recenze uživatele

Podařené, u které se vždycky rád zasměju. Všechny díly stejně dobré, škoda jen, že se v druhém dílu neobjevil pan Kopecký. Né že by to Sovák nezvládl, ale už to není jaksi ono. ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Zdařilá situační komedie režiséra Petra Schulhoffa z dob normalizace, v níž hereckými výkony hlavních představitelů excelují I. Janžurová a F. Peterka, S. Zázvorková a M. Kopecký. Naschvály obou rodin Bartáčkových a Novákových, pramenící ze závisti, nemají konce - americká pračka, zastavený plyn, přestřižená prádelní šňůra, výslech před rozsvícenou lampou či nezapomenutelná věta Miloše Kopeckého na MNV "... paní referentka sama uzná, kdo se vyjadřuje jako dlaždička a kdo jako vzdělanec! To je těžká věc." Takových vtipných citátů je ve filmu mnoho a musím se přiznat, že občas i já některé z nich používám. Pokud chcete mít dobrou náladu, pusťte si tento film, rozhodně Vás nezklame a ... "Dneska nepude plyn. Tak si radši uvařte." ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Výborná česká komedie, ve které je radost pohledět na to, jak si vše hlavní herečtí hrdinové užívají, jako kdyby to snad byla skutečnost a podle toho také vypadá výsledek. Scénář 4 hvězdy, herci za 6, celkem tedy 5 kousků. ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Super šplechy a pani Janžurová je neodolateľná. "Pani Bartáčková! Do smrti dobrý! - - "Aaa, to nebude dlouho trvat!" ()

waltosin 

všechny recenze uživatele

Typická česká komedie, která jenom potvrzuje fakt že se sousedi moc nemusí. Tady je to pojatu až příliš, ale za to je výborná zábava u které se za břicho popadám. Sousedi jsou vybráni skvěle líp by to ani nešlo, tahle česká komedie by si určitě zasloužila větší hodnocení, protože je to švanda na kterou se dá koukat pořád. :) ()

Skytavka 

všechny recenze uživatele

...Je pravda, že nebýt tam těch čtyřech skvělých herců, nestálo by to asi za nic moc... Ale jak se říká, je to blbé, ale je to naše. Některé hlody jsou tam docela dobré:,,A co tam hraješ?" ,,Ále- blbá otázka, držim za uzdu koně!" :-) A další... Ale musím uznat, že mě to po nějaké době taky zklamalo... Není to zase taková palba, ale napoprvé se budete bavit opravdu dobře... Zejména hereckými výkony a jejich nasazením. 2Woody: S tou Dášou naprosto souhlasím! ()

dokec 

všechny recenze uživatele

dobry den ,je kaja doma :D na tyhle filmy ,kterym sem se driv smal az sem se za bricho popadal ,nedam dopustit ... s odstupem skutecne v tom nevidim uplne precizni dilo ,ale podporujme Ceskoslovenske filmy !!! :) komedie super :) ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Mám je hned za zdí. "Bartáčková" klepe řízky každou sobotu večer a "Novák" odnaproti jí za to polejvá vodou rohožku, aby si šlápla do mokrého, až vyběhne v ponožkách. Šmíruje ji při tom kukátkem ve dveřích..........Film, natočený ještě v hluboké totalitě sice ukazuje především tehdejší společenské neduhy, žabomyší spory mezi sousedy, kteří co mohou, to si závidí a nenechají bez odplaty, hon za penězi, mocí a vlivnými styky, ale řekla bych, že námět je, bohužel, aktuální stále. A možná (krom hvězdého hereckého obsazení) to je jeden z důvodů, proč je i po letech tento film stále oblíben. ()

gefr 

všechny recenze uživatele

Bartáčkovi vs Novákovi. Nezapomenutelná česká klasika plná skvělých výkonů, zejména Miloše Kopeckého. Přesně tohle si představím pod pojmem česká komedie! ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Pro vlasteneckého naivu sadomasochystické tepání do těch horších z našich maloměšťáckých, závistivých, žárlivých, pomlouvajících a naparujících se sousedů, pro realistu pravdivá ukázka české pavlače v mistrovském podání zejména Kopeckého a Janžurové. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

Klasika, která nikdy neomrzí. Neustále aktuální téma, tady ovšem s jistou dávkou grotesknosti. Humorné situace, které gradují především na nezničitelném herci Miloši Kopeckém, který svým jadrným jazykem dává i zdánlivě obyčejnému textu pořádný říz. ()

LarryW 

všechny recenze uživatele

Prima komedie ze života maloměšťáku, prostředí pavlačových drbů, a malé české sousedské závisti. Pro člověka, který vyrostl v paneláku pohodové odreagování ve společnosti skvělých herců. Myslím si, že komedie upozorňuje nejen na nešvary socialistické společnosti, ale je aktuální i dnes jako zrcadlo pro spoustu závistivých lidí . Pro mne 95 minut zábavy s milým a vlídným humorem plným skvostných hlášek a glosů a ani špetkou nudy... Proč jen jsem v tom filmu ty naše sousedy tak viděl?! ()

Reklama

Reklama