Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve starém pavlačovém domě jsou léta sousedy Novákovi a Bartáčkovi. Novákovi se rádi vytahují před ostatními nájemníky a nevynechají jedinou příležitost, jak si vystřelit z Bartáčkových. Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Oba páry si před sebou neustále na něco hrají. Nováková tvrdí, že jde do kosmetického salónu, ale ve skutečnosti se jde ucházet o práci uklízečky. Bartáček se zase vydává za ředitele podniku, ale ve skutečnosti je v něm pouze skladníkem. Jejich vzájemné naschvály nakonec přerostou v otevřený boj. Pokus o příměří, vyhlášený poté, co je jejich starý dům zbourán a obě rodiny dostanou byt v paneláku, má jen krátkého trvání. Manželským dvojicím jsou přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč zlomyslností se rozjíždí nanovo. (TV Nova)

(více)

Recenze (322)

E.. 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že tohle bylo opravdu povedené. Jelikož jsem absolutně nedotčená tímhle druhem českých filmů, dívala jsem na něj nedávno poprvé a trochu si zlepšila mínění o české kinematografii. Řekla bych, že tohle je typicky českej film, který by meli vidět v zahraničí, aby si udělali o nás obrázek. Největší ovace patří Ivě Janžurové-opravdu dobře zahraná role. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Skvělý český film, který pobaví klidně i celou rodinu. Jak je známo první díly jsou vždy lepší a jinak tomu není ani u tohoto filmu. Skvělé obsazení do hlavních rolí a komické scény, takřka jakoby z oka vypadly českému temperamentu. Vždy, když si vzpomenu na to, jak to v dnešní době je s českou kinematografií, tak se pousměji nad tím, že máme ještě pořád podobné filmy jako je tento, který nám tu filmovou reputaci zlepšují. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Hlavní čtyřka: Peterka, Janžurová, Kopecký, Zázvorková je skvělá a v první polovině se na vás valí jeden povedený žertík za druhým. Obvzlášť ten s pračkou je výborný, Ale když se naše čtyřka odstěhuje do paneláku, dojde filmu trochu dech a místy, jsem se začínal i trochu nudit. Ovšem čtyři hvězdy si film zaslouží. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Dobře míněna slátanina. Že by celý národ byl až tak závistivý ? To se mi přece jen nezdá... Asi mi tam vadil ten "ublekotaný" Sobota. Jeho stylu humoru jsem nikdy nerozuměla. Nebyl vtipný, byl jen uhekaný. ()

Marci 

všechny recenze uživatele

Zvedám ze 4* na 5. Proč? Protože mě asi nikdy neomrzí se na tuto komedii s chutí podívat. To co předvádí čtveřice Zázvorková, Kopecký - Janžurová, Peterka, to se v současných inscenacích už tolik nevidí. Schulhoffovi se podařilo natočit takovou velmi dobrou satiru-karikaturu na téma maloměšťáctví zasazené do tehdejších dobových reálií, ale myslím, že nadčasovost tu zůstává. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Normalizační satirická komedie. Dnes už si často ani neuvědomujeme, že „maloměšťácký“ a „maloburžoazní“ byly kdysi bolševiky zavedené přívlastky pro společenské jevy, o nichž se věřilo, že cestou ke komunismu vymizí. Dneska mě na tomhle dílku nejvíc baví jeho nechtěný realismus, s nímž odhaluje odpornost 70. let. To je sranda, když má soused v novém panelákovém bytě více poruch než já, když cestou do nového domova šlápne do sraček, když v celém tom hnusu a mizérii žije ještě o kousek hnusněji a mizerněji, než moje vlastní zmrzačená existence! --- Když odhlédnu od těchto historických konotací, vidím skvěle obsazenou, leč scénáristicky nepříliš silnou komedii. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Petr Schulhoff uměl točit vynikající kriminálky (série s majorem Kalašem), nebo výborné komedie, jakou je tato pecka! Čtveřice sousedů v podání Miloše Kopeckého, Stelly Zázvorkové, Františka Peterky a Ivy Janžurové jsou geniálně zahrané a nádherně ukazují tu naši českou povahu. Prostě klasika a těch naschválů, co si mezi sebou dělají jsou k popukání. Tohle je příklad klasické satirické komedie 70. let a já jsem šťasten, že jich tenkrát vznikalo poměrně dost. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

67 % - Film tak trochu poplatný své době. Kdo ji alespoň trochu pamatuje, OK, pro mladší ročníky to ale už moc není. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch hodně dobrých, skoro až legendárních, komedií. Úžasné herecké kvarteto a spousta žertíků nenudí. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Petr Schulhoff nám to tedy pěkně roztočil, drahoušci. Pod vlivem tohoto filmu jsem i já začal za ideální stav považovat vzájemnou nevraživost a naschvály mezi sousedy. A fandil jsem Novákovým, abyste věděli. „Je doma Kája?“ (98.) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Platilo to kdysi a platí to dnes: My jsme kurňa tak závistivý národ, že jsme schopní kvůli tomu, když má někdo víc si jít vyloženě po krku... ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Suprově obsazená komedie, jedna z mých nejoblíbenějších. Téma vůbec nezestárlo, sousedské naschvály a rozbroje jsou stále aktuální téma, sám bych mohl vyprávět. Kopecký, Zázvorková a Janžurová jsou borci. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +3* Starší a okoukaná, ale stále zábavná komedie s tehdejším hereckým výkvětem o českém maloměšťáctví. Docela by mě zajímalo, jak může působit na mladou generaci, jestli tehdejší normalizační problémy dokážou pochopit. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

Přemejšlím, jestli dát dvě, nebo tři hvězdičky. Nakonec teda přivírám oči, a dávám ty tři. Snad kvůli nějakejm celkem dobrejm hereckejm výkonum - např. Sobota byl dost dobrej a často vtipnej. Každopádně v dnešní době už trochu stará komedie. ()

Reklama

Reklama