Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (319)

Kristusazapad 

všechny recenze uživatele

Ako to nazval Badiou? Tibetská pornografia? A zároveň vskutku skazka z éry After the virtue... "Dekonštrukcia" ideálov stredovekého sveta a skrz to bezpochyby aj vyrovnávanie sa so súčasnosťou by mohli byť bezpochyby zaujímavé, keby tu bola možnosť ponúknuť aj iný hodnotový systém a iný telos. Tľachy o dobrote, láskavosti a akejsi osobnej odvahe nielen zo strany postáv, ale aj tvorcov filmu, sú však také lacné, zakotvené len samé v sebe. Ale inak to bolo formálne zaujímavé, metatextuálne hravé a interpretačne otvorené. Škoda, že sa mi do toho nechce. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Fantasy o rytiřích. Bez draků. Pokud něco víte o středověkém vidění světa, tak si určite všimnete, jak tomu podmanivý vizuál i jednotlivá Gawainova setkání odpovídají. Tohle určitě není mainstream, ale zaplať pánbůh, že alespoň někdo má dneska možnost představit svoji kreativní vizi, ne vizi producentů, co produkují nudný průměr jak na běžícím pásu. Proto se nakonec přikloním ke čtyřem hvězdám. Dev Patel byl dobrá volba a roli často malého a občas heroického Gawaina, který chce svůj výjimečný příběh, zvládá s přehledem. SPOILER Zajímalo by mě, kolik diváků má dneska ještě schopnost odhadnout poselství filmu, ačkoliv to ve skutečnosti není žádná operace mozku. Jak říkával Harvey Dent - buď zemřete jako hrdinové, nebo žijete dost dlouho na to, aby se z vás stal padouch. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najlepších filmov roku 2021. David Lowery patrí k najosobitejším režisérom. Jeho obľuba v civilných príbehoch s dôrazom na atmosféru ma strašne baví. Jeho Ghost Story považujem za jeden z najlepších artových filmov a The Green Knight je v tesnom závese. Netradičné fantasy sa môže hrdiť pomalou atmosférou, krásnou kamerou, komplexným soundtrackom a artovou nejednoznačnosťou, vďaka ktorej film plynule prechádza z nepríjemných scén s až hororovým nádychom k tým rozprávkovejším a čarovnejším. Dev Patel výborný. Rovnako aj Alicia. Soundtrack je povinnosťou. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Vizuálně nádherně natočená a výtečně zahraná neskutečná nuda. Ne že bych čekal středověkou řežbu. O tom ostatně původní legenda ani není. Ale myslel jsem si, že se bude jednat o něco divácky vděčnějšího. Bohužel  jde o artovou procházku úchvatnými exteriéry, během níž Patel jako rytíř totálně selhává, čumí jak puk a kamarádí se s liškou. A na to dvě hodiny fakt koukat nemusím. Za zmínku ještě stojí Sean Harris jako Artuš a Alicia Vikander, kterou prostě žeru. Ale to je, vzhledem k očekáváním, sakra málo. 40% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tohle jsem se uz od ukazek hodne tesil a vlastne jsem dostal presne to, co jsem cekal. Necekejte zadne akcni fantasy, tohle nema daleko k artovce, ale i tak je to hutny fantasy s naprosto genialni kamerou, perfektnima scenama a zajimavym pribehem o tak trochu jinym rytiri. I kdyz je film hodne pomalej a zadna velka akce tu neni, ty dve hodiny utecou jako nic a clovek je az do konce v napeti, jak to dopadne. Skoda, ze ten uplnej konec je pro me zklamani, jinak bych dal asi plnej pocet. Nicmene za vizual, scenar a skvely herce si to solidni 4* zaslouzi. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
  • Po závěrečných titulcích následuje ještě jedna scéna. (Saur.us)
  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama