Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (319)

Philcze 

všechny recenze uživatele

Neskonale epická pouť nejistého rytíře, který sám netuší, jestli zaujmout roli hrdiny, nebo zbabělce. Výpravně dechberoucí artová fantasy o bezcílnosti a doslovné bezhlavosti hledání smyslu života. Z hlediska atmosféry a budování temného světa zřejmě nejblíž, co se kdy dostaneme zfilmování Dark Souls (a blíž bychom ani neměli). ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jiné. Líbilo se mi to. Teda prvních deset minut jsem kroutila hlavou nad střihem, kamerou a zmatkem, pojetí vskutku prapodivné, pak se ale u Artuše v tomto směru uklidnili a začal film. Vánoční pohádka pro dospělé. A bylo na co koukat. Trochu podle hesla Cesta je cíl, finále v duchu celého filmu, Dave Patel byl skvělý v obou rovinách, kvalitní herec, role mu padla, Alicia v roli Pokušení rovněž výborná, hudba krásná, vizuálně promakané, ale nebude to kultovka pro kde koho. Mě to ale oslovilo. Zeleného rytíře jsem neviděla naposledy, však rozumím rozporuplným reakcím publika. Fantasy úlet v dobrém slova smyslu, pomalý, bez větší akce, spíše záležitost filosofická. ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Uhrančivý, hypnotický film, který dovede vyprávět obrazy, beze slov, nebo s minimem dialogů. Adaptace středověké artušovské romance jako fantasy, horror, kde není místo pro nabubřelé a prázdné pojetí jako to činil Guy Ritchie...Naprosto fascinující snímek, který je auterskou vizí svého režiséra, krásné alegorie, středověký duch bez příkras z toho dýchá. Ohromně silný film s pohlcující atmosférou, který vás nutí přemýšlet a vykládat, co se děje, sledujte titulky do konce. Nádherný OST, perfektní kamera, práce s barvami, rozpočet za "babku" a výsledek překonává kdejaký blockbuster. Naprosto mě uhranul v hlavní roli nejen Dev Patel, ale i Alicia Vikander (asi nejzajímavější výkon, co jsem kdy od ní viděl), potěší role i dalších starých známých jako Sean Harris. Film, který si zaslouží další reprízy a lituji, že jsem ho neviděl v kině. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No budiž no. Občas taková dospělácká variace na mýty a legendy nevadí. Samozřejmě Ospalé díře ani po ty kotníčky, ale vizuál by opravdu šel a je vidět, že i za pár šupů může být hodně muziky. Hlavní problém filmu vidím už v popisku traileru, který láká na nejnovější film UZNÁVANÉHO režiséra... tak to ani omylem.. A vo tom to je ... ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Bažina podmanivých výjevů a uhrančivé atmosféry, do které je tak opojné zabřednout. Na jejím konci sice nečeká žádný zázračný poklad, ale cesta je to o nic méně náramná. "Zelený rytíř" je film na plátno a do kina, kde se divák musí podvolit Loweryho vizi a rytmu snímku. Kdo čekal výpravnou artušovskou fantasy mainstreamového střihu bude krajně rozčarován. Tohle je naopak kreativní ilustrace původní rytířské básně postavená na tempu zcela opačném oproti hollywoodskému standardu. Pompézní epičnost se mísí s přízemně mondénními prožitky, komorní fantaskní epizody zase střídají intermezza poukazující na velkolepá dobrodružství ve světě, který lidé sdílejí s duchy, fantaskními bytostmi i vlastními démony a kde se rytířské ctnosti sváří s prachsprostou ješitností a malostí. Stejně jako každý starý příběh i "Sir Gawain a Zelený rytíř" se liší podle toho, kdo jej vypráví, protože dotyčný vyzdvihne či upozadí určité motivy oproti jiným, případně přidá vlastní konec. O to úžasnější je, že za absurdně směšných 15 mega mohl Lowery realizovat nekompromisní vizi, která je stejnou měrou plytká i okouzlující. Nakonec tak jeho "Zelený rytíř" zůstává i ódou na chrabrost společnosti A24, která spolu s Annapurna Pictures představuje poslední, ale o to silnější a srdnatější baštu alternativy vůči dominantnímu a uniformnímu mainstreamu americké produkce. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
  • Vypravěčský hlas na začátku filmu patří režiséru Davidu Lowerymu a jeho ženě Augustine Frizzell. (NiWi)
  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama