Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Geniální hudební skladatel, jehož tvorba i životní postoje bořily dobové konvence... Výpravné životopisné drama představuje geniálního hudebního skladatele Ludwiga van Beethovena skrze tři formativní období života. V roce 1779 se osmiletý „Louis“, jak ho oslovuje otec, velice rychle proslaví v rodném Bonnu jako výjimečný hudební talent. O několik let později se jako energický mladík setkává s Wolfgangem Amadeem Mozartem, což významně ovlivní Beethovenův autorský rukopis i světonázor. V závěru svého života se pak Beethoven uchyluje na statek svého bratra, kde stále tvoří i přes ztrátu sluchu. Podzim života je pro Beethovena zároveň příležitostí ohlédnout se za bouřlivou kariérou, společenskými skandály i ztracenou láskou… Prestižně obsazený koprodukční snímek Nikolause Steina von Kamienského se natáčel z většiny v České republice, diváci snadno poznají lokace v Praze, Ploskovicích, Brozanech nad Ohří, Libochovicích, Českém Krumlově, Telči či Doksanech. V titulní roli Beethovena se představí populární rakouský herec Tobias Moretti, jako dospívající skladatel pak Anselm Bresgott a v dětské roli Colin Pütz. Česká televize snímek uvádí v české premiéře u příležitosti letošního 250. výročí Beethovenova narození. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (19)

mira007 

všechny recenze uživatele

Německý tv životopis skladatele Beethovena k 250. výročí narození natáčený převážně v ČR. Tři dějové linky Beethoven jako děcko, Beethoven jako mladík, Beethoven jako stařec trochu opticky zkrátily dvouhodinovou stopáž nicméně do poloviny to je hrozně nudné a stejně i potom to působí tak suše formálně bez emocí a ani jako učebnicová přednáška to nefunguje, protože já za celé dvě hodiny filmu nepochopil, čím se ten pán tak proslavil, že při pohřbu ho doprovázelo dvacet tisíc lidí a dodneška je po Mozartovi asi ten nejčastější skladatel zmiňovaný v hodinách hudební výchovy. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Zajímavě ztvárněný životní příběh slavného skladatele, kdy se střídají pasáže z jeho dětství a mládí s posledním obdobím jeho života. Vznikl tak poměrně dynamický a poutavý celek prosycený hudebními úryvky z jeho tvorby, který nenudí, a dvě hodiny tak uběhnou jako nic. Zdařile vystižená je rovněž dobová atmosféra, i když jednání postav je možná poněkud přizpůsobeno současnému překotnému životnímu stylu. Nechybí ani romantizující prvky, aby byl spokojen i současný většinový divák odkojený TV seriály. Trochu mě jen rušilo, že Mozart vypadal jako padesátník, ale možná byl jeho představitel vybrán záměrně tak, aby se vizuálně zvýraznil věkový odstup od Beethovena, což ale nepovažuji za zrovna šťastné. To je ale jen drobnost. Každopádně kvituji, že se snímek vyhnul těžkopádné popisnosti, s jakou se zpravidla životopisné snímky potýkají. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý film o hudbě, který sice zjevně neocení každý, ale poučeného diváka rozhodně musí nadchnout. Přeskakování dvou linek je sice divácky náročné, ale taky velmi funkční. Málokdo zažije to, že se během jednoho života zcela zásadně změní hudební a vlastně i životní styl. Škoda, že autoři film nevybavili titulky informujícími o místě a čase. Třeba by byl pro mnohé srozumitelnější. I moje milá žena se žel poněkud ztrácela. Celkový dojem: 85% ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Maestro Ludwig by z tohto dieľka zrejme veľkú radosť nemal na rozdiel od kolegu Wolfiho. Možno som príliš náročný, no podľa mňa asi bude niekde chyba keď sa o životnom diele z filmu, ktorého názov nesie meno jedného z najvýznamnejších skladateľov v dejinách hudby, divák reálne nedozvie prakticky nič. A tak zatiaľ čo Mozart má svojho Amádea, Beethoven sa ani na 250-te výročie narodenia "nedočkal" rovnako zaslúženej filmovej pocty. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu chaotické spracovanie prestrihmi do troch časových rovín bez varovania diváka. Beethovena uznávam ako jednu z najväčších legiend hudby vôbec, ale toto stvárnenie nebolo celkom vydarené. Rozhodne lepšou by bola voľba lineárneho spracovania života a nie toto preskakovania za pochodu nekonečnej, niekedy až otravnej husľovej hudby či operných výkrikov. Vrcholom ale bolo, že polovicu priestoru dostáva Mozart. Ale ok, aspoň nejaká snaha o poctu. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Představitel otce Jeana van Beethovena (Ronal Kukulies) má modré oči a musel nosit hnědé kontaktní čočky. (Dr. Hawkeye)
  • V čase 01:58:00, těsně po rozhovoru otce Bethovena s pánem na Telčském náměstí, je na sloupku podloubí jasně vidět malůvka, která tam určitě na rozhraní 18. a 19. století nebyla. (optik)

Reklama

Reklama