Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 094)

salalala 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Joel Schumacher? Těžko říct. Nejpřístupnější Schumacher? Určitě. Tvůrci se tady povedlo natočit poměrně vyvážený film, který je stejně tak černou komedií, satirou a kritikou konzumní společnosti jako parádním a atmosférickým thrillerem a studií psychologického rozkladu obyčejného chlapíka. Joel Schumacher tu předvádí svůj typický minimalismus a na malém prostoru dává vyniknout velmi dobře napsanému scénáři a nepotřebuje k tomu žádné velké manýry. Stačí mu jen hutná atmosféra, která se postupem času ještě zhušťuje, výborný timing vtipů a hlášek a vynikající vykreslení odvrácené strany velkoměsta, v němž převzaly nadvládu stres, shon a reklamy. V hlavní roli dostal exkluzivní příležitost Michael Douglas, který je naprosto fenomenální a jeho D-Fens je dodnes nejzajímavější rolí jeho kariéry. Právě on táhne snímek po celou dobu a jeho ztvárnění člověka, který se ocitl v bodě, z něhož už nejde jít zpátky, je fascinující. Vedle něj tu je výrazný Robert Duvall, jehož role sice není tak vděčná, nicméně on ji uhraje přes své charisma a celkovou sympatičnost. Jestli něco filmu vytýkat, tak klišovitou a předvídatelnou rovinu s končícím šerifem, která přece jen hodně solidní tempo narušuje a trochu zdržuje. Falling Down je každopádně i po letech silně aktuální počin, který rezonuje, pracuje s určitou nadsázkou, ale bohužel asi není tak úplně daleko od reality. 80 % ()

AffectedFace 

všechny recenze uživatele

Ve své době snímek musel určitě uspět, protože natočený je perfektně, ale přece jsem od něho čekal něco víc. Vykreslení hlavního hrdiny je totiž stavěno na špatném základu (bez vysvětlení, či znalosti jeho diagnosy). Člověk si teda nedokáže vysvětlit, proč hlavní hrdina vybublal v absolutního psychopata, se kterým se kde kdo dokáže ztotožnit. Každopádně snímek celkově obsahuje nemálo vynikajících scén zaměřující se na problém tehdejší, ale zároveň si dovolím říct i nynější společnosti. Scéna v restauraci je už teď kultem kinematografie (viděl jsem jí už před zhlédnutím celého počinu několikrát), taktéž scéna v army shopu. Zakončení není nijak překvapivé, spíše se jedná o urychlené klišé, které bylo viděno i v předchůdcích zdejšího snímku, takže mu to nelze odpustit. Jinak ale nechybí určitě velmi svižné tempo - stopáž filmu odbyde rychlostí světla. Čisté čtyři hvězdy si počin určitě zaslouží. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Neměla bych asi komentovat závěr hned na začátku, ovšem právě ten mě donutil ubrat 20% celkovému hodnocení. Až do těch posledních pár minut mě ale režisér a s ním výtečný Michael Douglas udržovali v napětí a pocitu, že sleduji opravdu skvělý film. A i když je to všechno dost průhledné a postavené tak, aby vám byl hrdina sympatický - no a? Taky jsem byla na jeho straně. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Až mi příště v jednom nejmenovaném rychlém občerstvení přinesou hamburger, který bude 3x menší oproti tomu na obrázku, vím, co mám dělat! Výborný thriller. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

William Foster asi byl cvok, jinak by se ho jeho žena tak nebála. Ale z toho, co jsme mohli vidět my, to příliš poznat nebylo. Vždyť on vlastně neubližoval tomu, kdo neubližoval anebo se nestavěl do cesty jemu. On jenom chtěl jít domů, vidět svoje dítě a popřát mu k narozeninám. A kdo ne? ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Nejsem schopná (a vlastně ani ochotná) pochopit představu, že kvůli čekání v ranní dopravní zácpě se může z obyčejného člověka stát tak trochu vyšinutý magor. Proto na mě celý film působil dost nereálně. Pana Duvalla jsem si zatím v žádném snímku neoblíbila, jeho postava (spolu s hysterickou manželkou) moje hodnocení rozhodně nevylepší. Douglas ovšem podal skvělý výkon. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejlepší metoda, jak se nedostat do "zácpy" je nejezdit autem. Někdy se tomu člověk ale nevyhne. V jedné takové zácpě (též v USA), ve které jsem uvízl se šířila fáma, že několik desítek metrů přede mnou udělal jeden řidič druhému "myšku", ten vystoupil a zastřelil ho. Tím to myslím skončilo. Proč a jak také pokračovat. Tak jako existuje jedna mez (klidová) existuje i druhá (excitovaná). I pomsta se časem vyčerpá. Pokud ne, pak jde o blud a pro něj platí jiné zákony. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Jeden proti všem, aneb jak to taky může dopadnout, když vás naštve dopravní zácpa... bez diskuse jedna z nejlepších Douglasových rolí. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

ocenenia : MFF Cannes 1993 - Nominácia na 1. cenu ◘◘◘◘ ***** za douglasa, za kameru, za námet, za zhmotnený pocit frustrácie a stratenosti v megalopolise, ....., za záverečný nájazd kamery ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Klidně se to může stát každýmu - tak dlouho se ve vás vaří krev až vám jednou něco v hlavě přecvakne... A já to Michaelovi věřil, chápal ho a docela mu i fandil, zvlást ta scéna v McD je úplně libová. A osobně mám slabost i pro pana Duvalla, nevim proč, ale jeho herecký styl mě baví. Takže pozor na dopravní zácpy! Jo a KRITIKU si tenhle film rozhodně nezaslouží :-) ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Brilantní herecký výkon Michaela Douglase a ostatních, skvělý příběh, výborný nápad... to vše je ve filmu Volný pád, který režíroval Joel Schumacher! Výborný film za 5* a hodnocení 9/10 ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

....už v čase premiéry-už vtedy som mu rozumel (hlavnej postave) a v dnešnej dobe mu rozumiem ešte viac.Dúfam,že keď sa niekto zdekompenzuje v reálnom živote -nebudem pri tom-i keď sa mi to javí ako čim ďalej pravdepodobnejšie,že niekomu v makovici prdne ...pri tom čo sa teraz odohráva.... ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Stačí ak máte skreslenejšie predstavy o svete v ktorom žijete a živejšieho ducha v časovanej bombe, ktorá tiká každý jeden deň až kým sa nerozhodne zničiť vašu existenciu svojou psychickou deštrukciou. Svet, v ktorom žijeme je čoraz horší a konzervatívnejší, ľudia sa boja tak ako nikdy a plnú ochranu si môžu dovoliť iba tí, čo nepoznajú slovo nemožné. Páchajú sa zverstva takých rozmerov, že si to nedokážeme už v podstate ani predstaviť. Spoločenské a rasové rozdiely sa prehlbujú a kyberterorizmus nahrádza pomaly a iste fádny "classic" terorizmus. Samozrejme, že každý vníma pokles morálnej disfunkcie inak a niektorý aj až do nelogickej a nezdravej hĺbky no väčšina sa prikláňa k názoru, že jednať na vlastnú päsť je sobecké a neúčelné. U niektorých nadíde však prelomový bod, z ktorého už nie je návratu, a musia dokončiť to, čo začali. Nech to stojí čokoľvek... Fantastický thriller o pochrúmanej morálke jedného psychicky labilného tridsiatnika, ktorý sa raz rozhodne pomstiť spoločnosti s plne nelogickým prístupom. No občas mu budete fandiť, pretože súčasný trend spoločenskej ignorácie je až nechutný a zaslúžil by si trochu "upraviť". I keď iba obyčajným UZIčkom. Jeden zo Schumacherovych preslávenejších filmov, ktorý nepozná širšiu konkurenciu. Jednoznačných päť hviezd, i keď koniec naberal scenáristickú vatu...90% ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších filmů o tom co se stane s člověkem, který se rozhodne vzepřít systému. Hlavní hrdina je rozporuplná osobnost a je velice těžké se rozhodnout, jestli je správné mu fandit nebo ne. ()

BitlDjus 

všechny recenze uživatele

Položme si otázku: V práci se snažíme dělat nejlépe, potom nás vyhodí. Denně se potkáváme s tucty lidí ať už se zločinci, feťáky, náckama a podobnou havětí, štvou nás ceny na trhu, přistěhovalci se nás snaží okrádat, lidé se k sobě chovají jako zvířata, gangy ničí naše město, a ke všemu trčíte v té nejhorší dopravní zácpě, je neuvěřitelné dusno a jediné co slyšíte je bzukot mouchy která otravně lítá kolem vaší hlavy, a stálé troubení aut. Nemáte teď neuvěřitelnou chuť vystoupit a všemu co vás štve to vrátit?! Nyní začíná cesta jednoho takového muže, který vystoupil z vozu a se slovy "Jdu domů!" odstartoval svojí válku se vším co ho štve. ()

SonG 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina to prostě jen neměl lehké a neunesl to...Jinak s ním soucítím, jen ke konci mi vadilo, že byl vykreslen jako ten ,,zlý,, , aniž by ho kdokoli pochopil. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

klasika, která zbrojí proti průměrnosti a bezduchosti současné civilizace. Málokdy dokážete "záporáka" pochopit a soucítit s ním jako tady ... Sice jsem to už delší dobu neviděl, ale příležitostně si to zopakuju. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama