Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 094)

kiddo 

všechny recenze uživatele

Is that why my chicken dinner is drying out in the oven? You're mad because they lied to you? Listen, pal, they lie to everyone. They lie to the fish. But that doesn't give you any special right to do what you did today. Byla by blbost nahlížet na D-Fense prostě jako na někoho, komu jednoho dne přetečou trenky, kdo se postaví proti buzeraci a bojuje za své podobně neprobuzené spoluovčany, či jako na oběť, jíž se ubližuje, nebo na psychopata, který konečně dává průchod svým latentním sklonům k násilí. D-Fens je totiž od všeho trochu a výsledná mixáž nedává dohromady nějakého Robina Hooda nebo špinavého padoucha, ale obyčejného člověka, který nezvládl, co na něj život naložil. Všechna "moudra", která Douglas ve filmu pronese, nejsou nějaké osvícené novinky, které by ti blbouni, co zůstávají tvrdnout v zácpě, neznali - oni je znají až moc dobře, taky ale vědí, že s nimi musí žít a že zvednout hlavu a řvát "nespravedlnost" není ideální a už vůbec ne zaručený způsob, jak se nespravedlnosti zbavit. Nakonec jediný, kdo tu dělá nějakou skutečnou a produktivní vzpouru, je Robert Duval. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Psycho Thriller jako Kráva!. Takhle vypadá Daglés když dostane Amok.. Já se bavil Výtečně.. Škoda, že to nebylo Akčnější a brutálnější, ale Když vidím ten Rok.. Tak sakra nemůžu nic skvělého Chtít!! :D ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bacha. Ja sa nesmejem.“ Strhujúci (akčný?) psycho(?) triler vyniká prepracovaným a originálnym scenárom o priemernom mužovi (výborný Michael Douglas), ktorému v rozhorúčenom aute prasknú nervy a vyberie sa peši (a s raketovkou v kufríku) naprieč dusným veľkomestom za svojou ex. Zanecháva za sebou chaos, bordel, mŕtvoly. Po jeho stopách vyráža starý detektív na odchode (Robert Duvall alias consigliori Tom Hagen z Krstných otcov). Voľný pád nedrhne. Naopak - ukážkovo odsýpa a ak vás aj v jednej chvíli rozosmeje, o dve sekundy neskôr vám úsmev mrzne na tvári a so šokom si prajete, aby ten stupňujúci sa teror už preboha skončil (teritoriálny spor patrí ešte k tým miernejším incidentom). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me asi nejlepsi Schumacheruv film a taky jedna z nej roli Michaela Douglase, kterej tu je dost podobnej Kirkovi, vypada spravne drsne a ma hustou prezdivku D-fense. I kdyz pribeh neni nak zvlast komplikovanej a jde jen o to, ze jde D-fense domu a stavaj se mu situace, ktery by nasrali i me, je tu do toho pridano detektivni patrani a vystrasena manzelka a jako celek to je naprosta parada. Mozna by se mohl trochu vic propracovat moment, kdy se Douglas nasere, ale i takle to pusobi docela verohodne, navic kdyz se postupne dozvime napr. z videa, ze tak trochu magor uz byl. Navic i kdyz to je thriller, jsou tu prvky cerne komedie, at uz ze strany poldy Roberta Duvalla, tak v hlaskach samotnyho Douglase. Mozna se dalo zapracovat lip na hudbe, James Newton Howard uz slozil lepsi kousky, ale prevazne dej docela slusne doplnuje. Nechapu jak muze Schumacher jednou natocit sracku a podruhy takovej napinavej masakr jako je Volny pad. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film s řadou památných scén a velmi zvláštní, podprahově vypjatou atmosférou, kde vám celou dobu přijde, že je něco špatně a vlastně netušíte, jak až se Douglasův upocený, vynervený hrdina utrhne z řetězů a co všechno spáchá po cestě. Po těch letech mě sice přešlo maximální nadšení (asi logicky moment překvapení) a myslím, že mohlo být i vyhrocenější a vyústit v něco drsnějšího, ale pořád je to zajímavá a vždy relevantní story poslat už všechno do prdele a rozhodně jedna z klasik města andělů. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Michael Douglas a Robert Duvall - dvě esa v rukávu kouzelníka Schumachera. Bravurní jízda! Douglas nejenom, že vezme věci do zpocených rukou, ale je v podstatě ztělesněním toho, čím jste možná někdy chtěli alespoň na okamžik být. Se svým vzezřením, připomínajícím snad až hustě terminátorovský profil, se vydá na "cestu domů", přičemž ji čistí od lidské špatnosti. A divák s ním sympatizuje a žere mu jeho výstup od prvního do posledního pohybu. Robert Duvall je oproti tomu postarší chlapík, jenž se s těžkým srdcem loučí s prací policisty, a tito dva pánové způsobují, že film je herecky "plný". Schumacher výborně pracuje s netradičním scénářem a hned od začátku zařadí nejvyšší rychlost, pravý pedál sešlápne k podlaze a až do konce na něm stojí. Absolutně parádní jsou ranařské hlášky, v českém dabingu (Štěpnička, Vlasák) hodně drsný! Jediná vada na kráse je místy možná až zbytečně nadsazený projev Douglasovy postavy. Jinak teda na výsost spokojenost. 90% 41 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

William Foster (Michael Douglas) se během letního slunečního dne zasekne v dopravní zácpě. Jeho nervy to nevydrží a tak se jenom s kufříkem vydává přes celé město ke své bývalé ženě, aby mohl předat dárek své dceři. Během cesty sledujeme jeho vývoj z obyčejného člověka v po zuby ozbrojeného muže, který jen bránil svá práva. Jedna z nejlepších rolí Michael Douglase, který zahrál psychicky postiženého muže a jeho vývoj na výbornou. Společně s 8 MM nejlepší snímek legendy Joela Schumachera..... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mám tísnivý pocit, že čím bylo pro Williama Fostera horko a dopravní zácpa, bude pro mě co nevidět věta "takový účet žádná banka nenabízí." Ale vážněji řečeno, Joel Schumacher a Michael Douglas nám velmi názorně dokázali, že každý máme svůj hraniční bod, nad kterým z nás spadne to, čemu říkáme civilizovanost, slušnost a ohleduplnost, a kdy do role ventilu nahromaděné frustrace nastupuje bezohledné, běsnící násilí. Volný pád je vražedně věrohodný film navozující jistotu, že i my se nezadržitelně řítíme směrem dolů a že ač je to cesta daleká, tvrdá země je blízko a bude to hodně bolet. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Slyšel jste někdy rčení: Náš zákazník, náš pán? No tak ... já jsem zákazník." Jsem kliďas, kterého nic na širém světě nedokáže vyvést z rovnováhy. Ale jestli budu ještě jednou stát v zácpě jenom proto, že si nějaký politik mastí kapsu neustálými opravami nepoškozené silnice, tak se projeví má mírumilovná povaha, s jejíž pomocí si prostřílím cestu do Poslanecké sněmovny, abych mu mohl osobně poděkovat. A tímto děkuji D-Fensovi za manuál, kterak se mám domoci svých práv ve vietnamské večerce, u Maca, při napadení gangem či setkání s nemravně bohatými snoby. Třeba se to jednou bude hodit. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Volný pád diváka strhne s sebou a nemůže to dopadnou jinak, než že si divák emociálně pěkně naryje. Vskutku brilantní psychologické drama, jenž nese na svých bedrech Michael Douglas. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Další z variací na téma Nespokojenec, který rozpoznal chybu v systému, ale vzal to vše za špatný/divný konec. Pokud jsme měli možnost ve Scorseseho TAXIKÁŘI (1976) vidět osudy vietnamského veterána Travise Bickleho či ve "fincherovštině" SEDM (1995) prapodivný boj Johna Doea, tak tentokrát jsme seznámeni s nelehkým životem Williama Fostera. Film, u něhož na jedné straně rozumíte pohnutkám hlavního protagonisty, ale zároveň pragmaticky (a imho zcela logicky) docházíte k závěru, že touto cestou to opravdu nejde. Joe Schumacher předkládá výbornou myšlenku k zamyšlení, skvělé herecké výkony a jako třešničku: pořádného brouka do hlavy. Shrnuto a podtrženo: Vynikající film o tom, jak to s námi může dopadnout, až nám jednou rupne v bedně. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Poměrně abstraktní film s výbornou atmosférou a excelentním, ďábelským Michaelem Douglasem. Ačkoliv víte, že hlavní hrdina je pouze psychopat, kterému ruply nervy, při jeho cestě "domů" mu držíte palce, protože vám ukazuje něco, co svým způsobem chápete a máte taky často chuť to udělat... Pár minut před koncem jsem si už říkal, že to byl slušný čtyřhvězdičkový thriller, jenže závěr filmu mě prostě dostal, nevím proč, vlastně ani nebyl nijak geniální, (pozor SPOILER) ale když Douglas tasil tu svou vodní pistolku se slovy "I would have got you", nějak to na mě dolehlo a zlepšilo dojem z celého filmu. 9/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Sobecký a hloupý film, jehož myšlenky ještě podtržené podbízivostí mě doslova iritují. Buď to mělo být lidštější a emotivnější, nebo akčnější a odvázanější. Takhle jen výplach na jedno použití. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jeden den v životě středostavovského "AMERIČANA", který je na konci. Poslední den Billa "D-Fense" na cestě domů džunglí >v(e)lkoměsta< , poslední tragický den na cestě, ze které není návratu... A jeden den v životě policisty, který je poslední den v práci a rád by domů... Ty dva osudově spojí jeden horký den, plný depresivní nervozity a napětí, tam na molu ve Venice, "souboj mezi padouchem a šerifem". Skvělé společensko-kritické drama se satirickým podtextem, skvělý film na téma marnosti, ignorace, netolerance, zloby a násilí v současné (a vlastně nejen) Americe... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Zaujímavá, bohužiaľ trochu skratkovitá štúdia psychického rozpoloženia človeka v modernej (cítite pachuť toho slova?) spoločnosti vystavaná okolo koncepčne jednoduchšieho, no výbornými dialógmi okoreneného scenára. Ak však čakáte divokú jazdu plnú prekvapení a zvratov, ste na zlej adrese - Voľný pád plynie v pomalom tempe, konflikt strieda konflikt a bezvýchodiskovosť situácie sa stupňuje. Schumacher precízne buduje napätie, silné momenty neprehlušuje efektným hudobným doprovodom, no necháva ich rozplynúť sa v tichu amerického predmestia, a nezištne tak na seba strháva čo najmenej pozornosti. Tá sa potom môže plne sústrediť na to, čo je najdôležitejšie - obdivuhodný výkon Micheala Douglasa a najmä famózneho Roberta Duvalla, ktorého civilný prejav pomohol nádherne vykresliť už tak dosť dobre napísanú postavu. Aby ste ma však nepochopili zle, Voľný pád určite nie je dokonalý - mrzí ma hlavne absencia silnejšieho spojiva, ktoré by držalo hrdinovu očistnú cestu pokope (tá sa totiž v konečnom výsledku mení len na viac či menej náhodný sled zrážok jedinca so spoločnosťou) a fakt, že z obeti hodnej našich sympatií sa na moju neradosť postupne stáva obyčajný psychopat - no aj napriek tomu nedokážem ísť pod päť hviezdičiek. Robím tak ale len s varovne vztýčeným prstom a veľavravne zdvihnutým obočím. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Psychopatická role, kterou by jiný herec nezahrál tak excelentně jako Michael Douglas. Napínavý thriller ve kterém sledujeme vývoj postavy v dnešním prostředí. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Brilantní zobrazení pulzující deprese v podání Michaela Douglese. William Foster vlivem okolností vyleze ze svého skleníku a nátlak tíživého ovzduší poněkud nevydýchá... a tak se vypořádá se současným stavem po svém. Joel Schumacher kritizuje nejen společnost, ale i soudobý uspěchaný trend a necitlivé prostředí, v němž člověk nemá čas ventilovat své emoce a kde je všechno "běžně" dovoleno. Zajímavá podívaná. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Koho by nesrala dopravní zácpa plná nervózních lidí spěchajících do práce, šišlající ťamani s touhou proniknout na náš trh, smradlaví negři s motýlkama obtěžující své okolí a plný parky somráků? Z nějakého důvodu to je však většina z nás schopna přejít a řešit pouze konzumní kolotoč. Práce, nákupy a spát. Nám ostatním nezbývá než vzít baseballovou pálku, nůž nebo bazuku a jít světu ukázat, že s náma teda vyjebávat nebude! Další variantou je tento film. Něco podobného jsem dlouho hledal a především scény s nasraným Douglasem mě neskutečně bavily. ()

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama