Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 095)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

A je to tady. "Dostal bych tě," sípá Michael Douglas a Robert Duvall si otře vodu z tváře. D-Fens, bojovník za práva obyčejných, ekonomicky nehodnotných občanů v (donkichotském?) boji za lepší svět. Doporučuje 6 z 5 nasraných. "Jdu domů." - "Netrefil ses.":))) - "A teď tady asi umřete v tý svý blbý čapce. Jakej je to pocit?" P.S. Tenhle film si pouštim pravidelně každej silvestr, když přiblblé televizní veselí dosahuje vrcholu. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"JDU DOMů! UHNI MI Z CESTY, TY SRÁČI!" Dusná a smradlavá atmosféra do běla rozpálené velkoměstské džungle, kterou prochází Rambo v bílé košili s kravatou a brýlemi ve vynikajícím podání k nepoznání proměněného Michaela Douglase. Jako mladší jsem bral VOLNÝ PÁD jako takovou divnou akční komedii s hořkým jazykem. Bavil jsem se u toho, jak to hrdina nandá každému, kdo se do něj sere, ale neztotožňoval jsem se s ním, jeho problémy mi byly cizí. Dnes už chápu. Denně nás otravují tisíce drobností, proti kterým je slušný člověk často naprosto bezbranný. Nebo není? Jak píše Lima, je škoda, že je hlavní postava psychicky labilní se sklony k násilí (i když je to tak realističtější), protože je tím vlastně zbaběle omlouváno co dělá a tvůrci tím berou divákovi jeho hrdinu. Proč se nemohl nasrat normální obyčejný průměrný slušný člověk? Toho v příběhu zastupuje Prendergast, dobrej chlap i policajt, se kterým se život taky zrovna nemazlil a nemazlí (smrt dcerky, hysterická manželka, despekt kolegů a šéfa v práci) a který se od hrdiny naučí, že člověk si musí umět v životě dupnout, ale nemůže to být dupnutí na něčí krk. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Nedá se sice říci, že Volná pád disponuje nějakým super příběhem, ale stejnak je to super film. Pozorovat bezemotivního hrdinu Williama Fostera, kterému nejde o nic jiného, než se vrátit domů je totiž zábava. William totiž neovládá své chování, pokud jej někdo naštve, ohrozí ho, sám si podepíše rozsudek smrti. Přesto ovšem samotný hrdina nechce, aby za ním zůstávala jen samá mrtvá těla, zabíjí jen pokud je opravdu naštve a potřebuje svůj vztek ventilovat. Teď se ti z vás, kteří nemělo to štěstí film vidět nejspíše ptají co je na násilí vtipného... Musím vám odpovědět, že nic. Nemám rád násilí, ale pokud je podáno tak úžasně, s nadhledem, jak tomu činí Joel Schumacher je opravdu o zábavu postaráno. Dokonalé jsou například dvě scény s telefonní budkou... nebudu je nijak popisovat, abych vám nezkazil překvapení, ale opravdu stojí za to. Celkově vzato je film Falling Down snímkem se skvělými hereckými výkony, úžasným scénářem a dokonalým Michaelem Douglasem v hlavní roli (záporák v černém oblečku nebo bílé košili s kravatou je prostě dokonalý - a ten jeho absolutně neemotivní výraz, prostě chuťovka). Mohu jen doporučit. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, tajně jsem doufal, že to bude něco ve stylu Telefonní budky, bohužel ale moc nebylo. Ne snad, že bych se nudil (tempo bylo vcelku dynamické a podporovala ho ještě suprová hudba), či snad nefandil hlavnímu hrdninovi (ikdyž postupně sledujete, čeho všeho se dopouští, pořád mu tak nějak přejete, aby se dostal "domů"), ale momentu, kdy se něco ve Fosterovi zlomilo, prostě moc nevěřím (každý toho má určitě už někdy plné zuby a vybuchne, ale ikdyž Foster nebyl tak úplně normální, nezačne přece střílet zbraní do vzduchu, když mu chtějí dát oběd místo snídaně, nevystřelí bazukou na silničářský auto, když nemůže projet přes opravovanou silnici). Což je docela škoda, protože kromě toho motivu hrdinova počínání byl Douglas dobrý a tahle role mu fakt sedla. Jinak se mi ale snímek líbil a hodnotím ho 4*. Výstižný komentář: Tosim ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Potížista Douglas vytekl v dopravní zácpě jak tužková baterka a záhy se na tragikomické křížové výpravě směr Venice dostane za kritický "point of no return". Nedá mi to a musím se zastat některými kritizované linie s policistou před penzí Prendergastem (podivínský Duvall). Samostatně mimo seriály pro pletací jehlice nepoužitelná, ale tady má své opodstatněné místo z důvodu konfrontování vnitřní vzpoury prováděné mírnějšími, přesto účinnějšími prostředky a destruktivní taktiky spálené země outsidera D-fense. Vždyť ti dva si byli vlastně tak podobní.. Kvalita Schumacherových filmů hopsá jako jojo, nicméně Falling Down lze směle zařadit do těch horních pozic, už jen kvůli tomu, že Douglasův výkon je bez nadsázky životní. Podepisuji se pod Billův názor ohledně využití pozemků golfových hřišť (odpusť golfisto). ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Douglas válí, jeho přerod na skoro úplného šílence jsem mu zcela věřil. A jelikož k tomu ani předtím osudným horkým dnem v zácpě neměl nikdy daleko, bylo to zcela uvěřitelné. Duvall jako končící policajt sice nedostal zrovna nejoriginálnější postavu a má hrozně otravnou ženu, ale zahrál svoji roli dobře. No kdyby většinu scén s ním vynechali a sledovali co nejvíce Douglasova Fostera, a ještě více studovali jeho vnitřní démony a co ho k tomu vedlo, byl bych úplně uspokojený divák. Takto jsem divák před vyvrcholením, který si ale odnáší z filmu dost zajimavý zážitek a pár výborných scén mu bude dělat v hlavě paseku ještě nějakou dobu. Stejně jsem ho ale chápal, v tomto moderním světě člověka mnoho věcí neskutečně cuchá nervy. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Ebbe Roe Smith | Hudba: James Newton Howard | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: Le Studio Canal+, Regency Enterprises, Alcor Films | Rozpočet: 25 miliónov $ | Tržby: 40,903,593 $ || Svelé reflektovanie čistého zla, ktoré sa môže prebudiť v komkoľvek z nás. Najzaujímavejšie na tom je, že sa to môže stať aj vtedy, keď iritatývnych faktorov v okolí je len úplne minimum. Ale práve v harmonickom stave môže spôsobiť explóziu emócií už len najmenší zvuk, gesto, alebo i slovo. Nebyť prvoplánového záveru, je to psychologické drama ako z veľkej knihy. 84% | HD, THX, EN DTS | ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokonalé a strhující drama s excelujícím Michaelem Douglasem v hlavní roli o tom, že když už vám něco, nebo všechno začne dost přerůstat přes hlavu, události se na Vás navalí, agrese a hněv stoupá, může to vyústit ve spoušť s nedozírnými následky. Celkový dojem z filmu mi ovšem kazí pár, typicky amerických klišé, objevujících se v mnoha filmech podobného žánru. "Ne, já nejsem nemocný. Tohle město je nemocné..." ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Douglas v roli poctivého občana, ktorému počas horúceho rána hrabne v bedni a robí zo svojho okolia peklo. Vo svojej roli je dostatočne vierohodný nato, aby presvedčil divákov, že sa takáto udalosť môže stať. Vynikajúci scenár, originalita sa nezaprie, množstvo zvratov a prekvapujúcich scén, ktoré umocňuje záver. Skvelý film! 100%. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Strhující film o chlápkovi, kterýho všichni a všechno tak nasralo, až ho to přestalo bavit a začal s tím něco dělat. Tuhle roli bych se chtěl taky zahrát. Kolikrát mám chuť všem rozbít hubu. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Dobrej film, ale nic tak výjimečnýho, aby mi to utkvělo v hlavě na dlouhou dobu. Tyhle všemi opěvované thrillery s Michaelem Doulglasem (vyjma Základního instinku) nějak moc nemusím. Asi je to moje chyba, protože řemeslně je to dobrej film. Jen mě prostě nedokáže skutečně chytnout za srdce... ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Jako bych se na jeho místě viděl. I když, asi bych se nechoval tak klidně. Trochu mě dráždila sociálně kritická nota, ale studie utržení ucha džbánu je to skvostná. Nadsázka nenadsázka. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Právě v tomto okamžiku se venku čerti žení - lije, fouká a je tam zima. Sahám na topení a zjišťuji, že hřeje, takže ten silný, mrazivý pocit můžu mít jen z dnešního Volného pádu. Michael Douglas se pro tuhle roli snad narodil, všechno jsem mu věřila. Ta beznaděj, kdy sedíte v nekonečné zácpě, je dusno, vedro zákonitě musela na labilního Fostera zapůsobit, že se jednoduše sbalil a pěšky se vydal městem domů. Měl fakt smolný den ... co se mohlo podělat, se podělalo. Lepila se na něj jedna pochybná existence za druhou a bylo jen otázkou času, kdy se v něm naplno probudí potlačované psychopatické sklony. Bylo uklidňující, že se kontroloval natolik, aby cíleně někomu ublížil. Taky zjišťuji, že si nemůžu vůbec vzpomenout na hudební doprovod, měla jsem pocit, že ve filmu je víc hudebního ticha, což bylo super! Člověk takhle mohl víc vnímat dialogy a různé jiné zvuky městských ulic. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

A tohle nerežíroval Paul Verhoeven? Ne vážně - Joel Schumacher to zvládnul perfektně! Pěkný film, občas fakt přehnaný, občas vážný, ale je to šikovně vybalancováno. Scénář není úplně bezchybný, ale působí svěžím dojmem. Jinde než v Americe by takovej příběh pochopitelně nefungoval, no možná ještě v Asii bych si ho dovedl představit.. Jinak dost ocenuji, že kromě hlavního taháku - Michaela Douglase - je značný prostor věnován i ruce zákona v podání Roberta Duvalla. Když člověk odhlédne od faktu, že je to celé trochu na hlavu, tak se jedná o výborné téměř komorní drama, které předznamenává stylisticky podobně natočenou Telefonní budku. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Vynikacúci a hustý triller s ježatým Douglasom, ktorý už toho má dosť a che isť domov. Len domov vidieť svoju dcérku a dať jej darček. A chce normálne raňajky ! ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Výsledný efekt je ještě působivější než Phone Booth. Navíc je myšlenkově Volný pád možná vůbec nejsilnější Schumacherův film. Douglas hraje skvěle, čemuž napomáhá to, že je jeho role výtečně napsaná. Rušivě pro mne vyzněl až závěr filmu, který bohužel padá tak trochu do klišé, ale dá se to ustát. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Kdo nikdy neměl den blbec, jakoby nežil. Michael Douglas zažije vůbec ten nejhorší a skvěle se na to i po tolika letech kouká. Joel Schumacher zabil jednu oblíbenou sérii, ale devadesátkové filmy bez pokračování a licence mu jinak pravidelně vycházely. ()

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama