Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 094)

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Celkové krásné grafování a zvyšování adrenalinu, zhatí poslední čtvrt hodina úplně dolů. Douglas zde předvádí divy a pak tou konečnou scénou, tak nějak vše zahodí a pohřbí. A to mě moc mrzí. Jelikož tento film je výborný a vůbec mě nevadilo, že hlavní hrdina je více a více šílený. Jak by měl asi taky vypadat, když už ve svém autě dál jasně najevo, že v jeho hlavě není vše v pořádku. ()

astraal 

všechny recenze uživatele

V prvních dvou třetinách jenom držíte Douglasovi palce. Chudáka otravuje jeden pitomec za druhým a přestože se D-FENS snaží vše vyřešit v klidu pokaždé se to nějak zvrtne. Úplně s ním souhlasím a nedivím se jeho následným řešením které si obyčejný člověk představuje v hlavě ale bojí se je převést do reality. V poslední třetině jak už psal LIMA je z Douglase psychopat a to mi film trochu zkazilo. Chtěl jsem mu fandit v jeho boji až do konce. Škoda. Dvě třetiny za 5* jedna třetina za 3* takže bych nejradši dal 4,5* ()

driver005 

všechny recenze uživatele

Jak zde již někdo napsal - výboná studie zkratovitého jednání člověka - ano, jistě. Já k tomu dodávám skvělá "studie" současné splečnosti jako takové. Nijak komplexně, ale trochu přece. Douglasův výlet městem je vlastně rozdělen na miniepizody, přičemž každá z nich má příjemně kritickou pointu. Až jsem si trochu vzpomněl na Lynche, konkrétně na Lost Highway, kdy pan Eddie umravňuje blázna ve sporťáku, který ho právě předjel. Douglas mi přišel ještě lepší. ()

Alojs 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher to má jako na sinusoidě. Volný pád představuje její vrchol. Třešničkou na dortu je výkon Michaela Douglase. V mém žebříčku jeho nejlepší role. A narážky na vykroucené burgry... nezbývá než souhlasit. ()

departed 

všechny recenze uživatele

Určitě každý z nás by si jednou chtěl vyzkoušet to, co Douglas v tomhle filmu. Jen ne dopadnout jako on. Někdy nás vynervují i sebemenší blbosti, za které by jsme nejradši někomu rozbili hubu nebo mu vyhrožovali nabitou pistolí či si jen tak zadováděli s bazukou (parádní scéna). V úplné pozornosti mě to drželo ale jen do doby, než se Douglas dostal konečně domu, tam kam od začátku filmu moc chtěl. Od té chvíle mi přišlo, jak kdyby zábavnost klesla z pěti na nulu a film už neměl co nabídnout, tedy kromě nevydařeného závěru. Ale hele, jen ten fakt, že na takovýhle film narazíte asi jen jednou za život, tomu dává nálepku neskutečně originálního a velmi zdařilého filmu. Všechny scény s Douglasem jsou prostě neuvěřitelně zábavný. ()

vetsinezobri 

všechny recenze uživatele

Ač nemám Douglase příliš v lásce, tady byl bezvadnej. Hodně tomu pomohl kostymér, košile, kravata, kufřík a hlavně ten vojenskej sestřih. Při jeho postupně vylepšované výbavě jsem si vzpomněl na výběr Butche z Pulp Fiction, ještě že v tý sportovní tašce nebyla motorovka :) každopádně musím tenhle film promítnout kamarádovi, kterýmu občas z toho na hlavu postavenýho světa kolem šplouchne na maják nějaká menší vlnka... "Moc drahý!" ()

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Geniální zápletka je trochu rozmělněná příběhem Pendergastova odchodu do důchodu, proto je to takhle "jenom pět", jinak by to mohlo aspirovat na osobní TOP10... Ještě jednou geniální! ()

Don82 

všechny recenze uživatele

Pro mne, zřejmě nejlepší film Douglasem. Skvěle ubíhající děj spojený s napjatým očekáváním co se dalšího semele. Na konci možná mírně opadne ztotožnění s "cestou pomsty", ale důvod zůstává. ()

dj_kure 

všechny recenze uživatele

Jak zkrachovalá existence na pokraji nervového zhroucení dokáže změnit životy spoustě lidem a hlavně poslední den jednoho policisty. Ale byl to blázen? Nebo to byl jen dokonale vymyšlený plán jak zaopatřit svojí rodinu když to prací nejde? To musí zjistit každý sám... 80% ()

Stanix 

všechny recenze uživatele

Tento příběh je pro mě velice osobní a v jistém smyslu je i mottem mého života. Boj proti systému (rozuměj státu) a jeho nesmyslných nařízení, iracionálních zákazů a pravidel, jakož i z jeho pohledu neopodstatněná degradace člověka na tupého ovčana bez mozku je mým věčným tématem. Snímek je tak uvěřitelný, že o tom nemůže být ani pochyby. Ostatně podobné životní osudy se skutečně dějí, viz Breivik nebo u nás vykonstruovaná obžaloba pana Laciny. ()

andulasafarova 

všechny recenze uživatele

Je to za 4, ale slabé. Celou dobu ok, dokud z rodinného videa nezjistíme, že D-Fens byl neurotický magor dávno předtím, než se mu začal sypat život. Navíc pár věcí nakousnutých a nedořečených (např. proč dává matce za vinu, že se rozešel se svojí manželkou, proč má soudní příkaz nepřibližovat se k rodině atp.). Jednoduše film se tváří, že se to může stát každému z nás, ale většina lidí nepění, když si jeho dcera neužívá jízdu na koníkovi. Zato scéna ve fast foodu, s telefonní budkou, s bazukou... :) Holt ty konce někomu nejdou... ()

Izz 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý rozpad psychiky člověka v téměř přímém přenosu,za asistence žánrového profesionála Joela Schumachera a hereckého mistra Michaela Douglase.Ale 8 MM mě vzalo víc,takže Volný pád zůstává na silných čtyřech. ()

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama