Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 094)

sud 

všechny recenze uživatele

Chytře napsaný příběh o chlápkovi, kterému ruplo v bedně a chce si to vyřídit s celým světem a my mu při tom držíme palce. Výborný Michael Douglas a neméně skvělý Robert Duvall (nevím, co proti němu každej má, obzvláště v tomto filmu). Skvělý film, který mne sice neposadil na prodloužená záda (i když závěr k tomu neměl daleko), ale bylo mi v jeho společnosti příjemně. 75%. ()

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Jojo... druhý film od Joela Schumachera ve dvou dnech a opět plné hodnocení. On se ten chlapík nezdá :). Michael Douglas v zatím nejlepší roli, co jsem viděl a tentokráte se k němu přidal další můj oblíbenec Robert Duvall. Falling Down není o magorovi, co se pro zábavu prostřílí městem, nýbrž o obyčejném chlapíkovi, kterému prostě jednoho dne došla trpělivost - nutno zmínit, že naprosto oprávněně a pak už to prostě řeší tak, jak by to napadlo mnohé z nás ( nejspíš proto, je William Foster klaďas i záporák v jedné postavě ) a právě tenhle typ hl. hrdinů mám nejradši - zároveň ale doufám, že někoho jako byl William v zácpě nikdy nepotkám :) Některé scény / hlášky fakt neměly chybu 90%. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Možná nejlepší Schumacherův film (nechci zapomínat na "8MM"), který stojí na bezchybném výkonu Michaela Douglase. Nezapomenutelný je ovšem také Robert Duvall v roli chápajícího a manželku milujícího policajta. Jen si představte jak je to jednoduché - rupne vám v bedně z toho strašlivého shonu moderní civilizace a najednou není cesty zpět. Lidská psychika je opravdu křehká. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Další z brilantních snímků, ve kterém volí jedinec revoltu jako jediné možné východisko. S hlavním hrdinou Williamem/Billem (Michael Douglas v jedné ze svých životních rolí), který je „násilník“ a mívá psychické problémy, tak strávíme jedno SKUTEČNĚ nervózní odpoledne. Po strhujícím rozjezdu ale ve druhé polovině mírně ztrácí tempo a nejde si tak radikálně za svým jako podobně laděné snímky (The Fight Club). Schumacher tak nahlas říká jisté věci, ale vyslovuje je člověkem, který není právě kompetentní. Kontroverzi tématu o radikálním řešení potlačené frustrace tak na závěr mírně shodí a otupí. Ale dá se to ustát. Každopádně jde o jeden z nejpodařenějších filmů první poloviny 90. let – totéž platí i o Schumacherově filmografii. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dejte pozor na naštvané Američany. I když vypadají neškodně, tak mohou ublížit!!! :-) Takhle nějak můžeme charakterizovat tento film. Prostě jednoho dne, moc teplého dne, se Michael Douglas naštve a jde si to vyřídit se světem. Ale čím více si to se světem vyřizuje, tím více se vydává na cestu, ze které není návratu. Musím říct, že z Michaela šel v některých momentech fakt strach a nevěděl jsem, že zahrát psychouše pro něj nebude problém. Za mě můžu doporučit. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Mistrně natočená i zahraná schizofrenie a pekelný výlet až na samé dno lidské duše. Michael Douglas v roli muže, kterému tak trochu povolí společností šponované nervy a vezme osud do svých rukou. Stačí malá souhra několika nepříjemných náhod či událostí a muž, který si je jistý svým životním postojem a prioritami, je rázem na druhé straně barikády. Co je dobro a co je zlo? A jak vypadá spravedlnost? Existuje vůbec? Člověk, který měl skvělou práci i rodinu, se během jednoho dne dostane na šikmou plochu a může ztratit vše, na čem mu kdy záleželo. Najde cestu zpět? ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Diela Joela Schumachera vyvolávajú u mňa húpačkový efekt. Niektoré letia vysoko, iné idú prudko k zemi. "Volný pád", napriek svojmu názvu, je príkladom toho prvého prípadu. Film o mužovi, ktorému sa rúcajú životné istoty a jedného dňa v ňom vzplanie oheň hnevu na celý svet. Táto cesta vedie nevyhnutne k jeho rýchlej deštrukcii. Jedna z najlepších úloh Michaela Douglasa a jeden z najlepších filmov Joela Schumachera - taký je "Voľný pád". ***** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert MIchale Douglase a Roberta Duvalla diriguje Joel Schumacher. Poslední jmenovaný si na sebe tímhle skvostem upletl tak senzační bič, že Volný pád dodnes nepřekonal. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem si vyslechl krásný dvouhodinový monolog všech firemních nedostudovaných menedžrů na téma: sundáme vám prachy, přihodíme pracovní náplň a především zodpovědnost, radujte se, loajalita je krásná věc, veselte se, přece sem nelezete pro peníze, volejte halelůja, šroubci vykurvený. Cestou k příbytku jsem si potrénoval výměnu kola u přibližovadla, neboť pražské ulice připomínají předpolí kdesi u Verdunu. Náladu mi prudce zvedla hodinka na poště, kde ten čupr systém prostě přeskočil moje vylosované numero (fakt, já na tu tabuli zíral celou dobu jak Somálec na paštiku), abych se od mužatky v kukani dozvěděl, že to prostě není možné, protože se to nikdy nestalo, jenom každý den si pár blbečků vymýšlí podobné kravinky, aby jí zhnusili službu národu (a práskla knírem tak, až mě odvála ze dveří). Do toho mi zavolala nějaká prodejkyně snů s dotazem, mám-li čas na monitorovaný hovor. Na mé suché ,,Ne!" mi sdělila, že můžu své úspory narvat do pařátů fungl nové finanční skupiny bla bla bla...Po zavěšení to klidně zkusila ještě dvakrát. V masně se mi snažil prasobijce vnutit údajně extra čerstvé kotletky, no celý páchl podezřele jarem až přes pult, zatímco na mase byla sem tam vidět bublinka. Na parkovišti před nákupákem jsem načapal u vozidla pár sympatických tmavočechů. Jeden nenápadně zandal šroubovák a na přímý dotaz mě ujistil, že ,,nhíc nesthíhli, théď théprf přííšlí, né", zatímco druhý parazit se v klidu pokusil vysomrovat cigáro. V mírně rozrušené formě jsem dorazil za dveře místa klidu, lásky a relaxace, útočiště těžce zkoušených, zkrátka domů. A stará ječí z obýváku - ,,kde seš? Si někde chlastáš a já tu furt jenom čekám jako ....". Přesně v tomto okamžiku se mi vybavil momentálně komentovaný film. Udržel jsem vodiče nervových vzruchů na uzdě. Zatím. Neserte mě, kurva! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Volný pád začíná velice, opkauji velice, zajímavě. Jenže jakmile hlavní hrdina D-fens vleze do army-shopu s fašistickým prodavačem, vnitřní kvalia filmu náhle klesne prudce dolů a už se jí nepodaří znovu vyškrábat výš. Mohla to být zajímavá kritika doby, ale nakonec je z toho jen povrchní báchorka o tom, že ve výdejnách fast-foodů jsou hamburgery 4x tenší než na obrázcích a dnešní děti mají zmáknutou střelbu z raketometu lépe, než malou násobilku. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Michael Douglas v úlohe, kde nie je pekný, múdry, bohatý ale presný opak jeho doterajších "sladkých" úloh. Príbeh o tom, čo sa stane, keď niekomu praskne v bedni. Michael Douglas, ktorého som nemal rád, ma v tomto filme presvedčil, že je to pán Herec. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Ten film měl smysl. Měl všechno to, co by měl správný thrilller a drama mít. Hlavní nehrdina byl nesympatický. Přesto s ním řada z nás začala v průběhu filmu sympatizovat. Tak si říkám, jak by to dopadlo, kdyby potkal hned na začátku kus vlídnosti, někoho dobře naladěného, kdo by mu slevil, dal napít, pustil přes pozemek... Já vím, nuda. Nebyl by námět na thriller. Ale rozhodně je dost námětů k přemýšlení. Velice dobře natočený film. Po druhém podívání přidávám hvězdu. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film už asi budu mít jednou provždy spojený s nemocnicí, když jsem ho totiž viděl poprvé, tak jsem zrovna ležel po nehodě v nemocnici na rehabilitačním oddělení. Od té doby však už uplynuly tři roky a já jsem tento film viděl po těch třech letech znovu. Na rovinu musím říci, že už to nebylo takové jako napoprvé, protože už jsem věděl, co přijde, ale to vůbec nic nemění na tom, že jsem si ten film užil a že ho považuji za jeden z nejoriginálněších filmových počinů. Tenhle film se prostě jen snaží odpovědět na otázku, co když nám jednoho dne uletí nervy, zcvokneme se a začneme se chovat jak chceme bez ohledu na zákony či nastavené standardy. Co když vybočíme z průměru a budeme prostě dělat to, co se nám zrovna zachce. A tomuto filmu se na tyhle otázky povedlo velice uspokojivě odpovědět a je zde mnoho scén, které považuji za velmi zajímavé a zapamatováníhodné, dá se říci skoro až kultovní, jako např. dožadování se snídaně v bistru či scéna na golfovém hřišti. Tohle se prostě a jednoduše povedlo a rozhodně souhlasím s tím, že Michael Douglas zde zřejmě ztvárnil svou životní roli a Joel Schumacher natočil jeden ze svých nejlepších filmů, který lze jen těžko překonat. Originalita odsud jen prýští a já jsem ani za ty tři roky, které uběhly od prvního zhlédnutí tohoto filmu nezapomněl, jak kvalitní ten film je, a rád jsem si to včera znovu připomněl. Bez debat je to za pět hvězd. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

V autě bez klimatizace v dusným dni uprostřed nehybný kolony je k nepřežití, tak proč si neudělat procházku skrz město za dcerkou. Jenže se to kvůli různým vyčůránkům a pobudům docela komplikuje. Osmdesátpět centů za colu, sakra, kde to žijeme? A že hamburger má daleko k tomu na obrázku? No to se nedivme, že Billovi ruplo v bedně. Prostě den blbec, který nemůže končit nijak nudně. Obzvlášť když je naším průvodcem Michael Douglas. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

O co se to pokoušíte? To mě chcete zabít golfovým míčkem? Jako by nestačilo, že jste si zabrali všechny tyhle krásný pozemky pro svojí směšnou hru a ještě se mě snažíte oddělat golfovým míčkem! Tady by si měli hrát děti, rodiny by tu měli mít pikniky, měla by tu být zoologická zahrada a vy tady místo toho máte tyhle srandovní vozejčky pro starý dědky! Situace na golfovém hřišti kterou jsem vybral je jenom jednou z mnoha dokonale absurdních scének vytvářející v celku tenhle geniální film. Michael Douglas co zastává filozofii já jdu domů uhni mi z cesty ty sráči! podává bezesporu svůj životní výkon za který bych mu dal oscara. Nehraje tu žádnýho vylízance kterej zabije každýho koho potká to ne spíš je jeho výkon až znepokojivě uvěřitelný a reálný. Do toho ze sebe trousí naprosto neskutečný hlášky, který kdybych měl všechny vyjmenovat tak je to tak na 50 řádků. Každopádně ostatní mu celkem zdatně sekundují, ale přeci jenom je Michael svojí one man show tak trochu zastiňuje. Nicméně dokázal jsem se do jeho postavy dokonale vcítit a kdoví co bude až takhle jednou mrdne mě, pak je možný všechno. Každopádně filmový vrchol pro Douglase i Schumachera a zcela jasných 100% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Brilantně natočené komediální drama o několika maličkostech, které tak dlouho štvou obyčejného kravaťáka Michaela Douglase, až mu jednoduše hrábne, pěkně se nasere a vyrazí do ulic. Smekám. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne srdcová záležitosť, film ktorý som videl nespočetne krát a stále ma nenudí. Životná rola M.Douglasa, film o človeku na ktorého sa toho nakopilo naraz veľa a nezvládol to.Takéto ťažké dni zažijeme občas všetci,preto prijať a vcítiť sa do tejto postavy nieje vôbec problém.Výborné gradovanie deja až do "westernového" finále.Krásny a dojímavý hudobný doprovod.Viac takýchto filmov.100% ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% - Mám pro tento film slabost. Jeho myšlenka, vtip, nápaditost, a hlavní hrdina - vše mi prostě krásně zalezlo pod kůži. Na zdejší kritiku typu "je to málo realistické" odpovídám, že ačkoli je skutečně třeba brát Volný pád s trochou nadsázky, připadá mi vše přesvědčivé. Džungle rozpáleného amerického velkoměsta je přesně taková, jako jsem ji na vlastní kůži sám zažil, a má přesně stejnou atmosféru. Ledová plechovka oblíbené perlivé limonády na zpocené unavené čelo... A jde se domů skrz dusící se město. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

po 8mm najlepší film joela schumachera s fantastickým douglasom v hlavnej úlohe.veľmi príjemne prekvapenie a veľmi kvalitný psychologický film. ()

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama