Reklama

Reklama

Všichni ve městě mu vyhlásili válku. A tak začal bojovat... Navenek obyčejný muž jménem William Foster jednoho dne uvízne v dopravní zácpě. To postihuje čas od času každého průměrného člověka. Avšak pro Fostera je to poslední kapka. Muž vezme kufřík, vystoupí z auta a pěšky se vydá na cestu „domů“. Od té chvíle odstraňuje z cesty všechno, co mu brání v dosažení cíle. Rozzuří se na korejského prodavače kvůli předražené kokakole, baseballovou pálkou zmlátí dva chuligány, kteří ho chtěli okrást. A shodou okolností se dostane ke sportovní tašce, plné střelných zbraní. Pořád chce jen jediné, dostat se ke své bývalé manželce a k dcerce, která ten den slaví narozeniny. Jenže je tu problém: je to opravdu jen obyčejný úředník, nebo spíš nebezpečný psychopat? Jeho bývalá žena ví své… Vynikající kriminální drama natočil režisér Joel Schumacher v roce 1992. Příběh jeho filmu je fiktivní, avšak nepochybně inspirovaný mnoha skutečnými případy. V nezvyklém dramatu s prvky černého humoru vzbudil pozornost představitel hlavní role Michael Douglas, který se představil ve zcela nezvyklé poloze. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Kapela Iron Maiden byla filmem natolik ovlivněna, že stvořila píseň „Man on the Edge“. (Fenk)
  • Filmem se inspirovala kapela Foo Fighters pro svůj videoklip Walk. (Peterel)
  • Detektiv Prendergast (Robert Duvall) zpívá svojí ženě na telefonu píseň „London Bridge“. Stejnou melodii hraje hračka, kterou koupí William Foster (Michael Douglas) pro svoji dcerku. V textu písně se zpívá "London Bridge is falling down, falling down", což odkazuje na název filmu. Později Prendergast mluví o tom, že se v důchodu přesune k jezeru Havasu, kde Londýnský most stojí. (-bad-mad-wolf-)
  • Detektiv Brian (Steve Park) ve filmu říká, že nemůže překládat panu Leeovi (Michael Paul Chan), protože je Japonec, zatímco pan Lee Korejec. V reálu je Park Korejec a Chan Číňan. (-bad-mad-wolf-)
  • Scénář vrátilo každé studio v Hollywoodu. Producent Arnold Kopelson už přemýšlel, že film nabídne kabelové televizi, než se dostal do rukou Michaela Douglase (D-Fens), který jím byl nadšen. (don corleone)
  • Malba Krista na zdi, kde havaruje auto, se objevila už ve filmu Barvy (1988), kde rovněž hrál Robert Duvall (Prendergast). Konkrétně je k vidění ve scéně, kde Sean Penn (Danny McGavin) sprejuje na zeď portrét dítěte. (don corleone)
  • Film se natáčel v Los Angeles během nepokojů v roce 1992. (don corleone)
  • Foster (Michael Douglas) v jednej scéne hovorí, že golfové ihriská len zaberajú miesto a že golf je šport starých ľudí, ktorí nemajú nič lepšie na práci. V skutočnosti je Douglas veľký golfový fanúšik. (donnie22)
  • Zo všetkých filmových roli Michaela Douglasa je jeho najviac obľúbená táto. V dna filmovej premiéry jeho otec Kirk Douglas považoval za najlepší herecky výkon svojho syna práve tento. (donnie22)
  • Fosterove dve tašky vo filme slúžia ako metafora. Aktovka symbolizuje Fosterovu zodpovednosť. Športová taška plná zbrani predstavuje chaos a násilie vo Fosterovom živote. Keď sa Foster rozhodne, že zanechá aktovku, tým da zbohom svojmu starému životu. (donnie22)
  • Podľa príbehu je Foster neskorý tridsiatnik. Michael Douglas počas nakrúcania filmu mal v skutočnosti 48 rokov. (donnie22)
  • Na rolu Lestera Prendergasta, ktorú si zahral Robert Duvall, boli tiež zvažovaní herci Gene Hackman, Walter Matthau, Sidney Poitier, Paul Newman, Jason Robards  a Jack Lemmon. (donnie22)
  • Na hlavnú úlohu boli tiež zvažovani Jack Nicholson, Ed Harris, Robert De Niro, Alec Baldwin, Jeff Bridges, Nick Nolte, Mel Gibson, Michael Keaton, Robin Williams, Harrison Ford, Dustin Hoffman a Al Pacino. (donnie22)
  • Vo filme má D-Fens (Michael Douglas) na ruke hodinky značky Lorus. Rovnaká značka sa objavila aj o pár rokov skôr v inom filme s Michaelom Douglasom – Wall Street (1987), avšak v tomto filme túto značku mal na ruke jeho filmový kolega Charlie Sheen (Bud Fox). (NG)

Související novinky

Zemřel režisér Joel Schumacher

Zemřel režisér Joel Schumacher

23.06.2020

Ve věku 80 let zemřel slavný scenárista a režisér Joel Schumacher. Tvůrce poslední rok zápolil s rakovinou, nakonec však tento boj prohrál. Schumacher, jenž svoji homosexualitu od počátku kariéry… (více)

Reklama

Reklama