Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snad jen té nejmladší generaci je nutné vyprávět příběh nejslavnějšího románu v dopisech, který vydal v roce 1782 Choderlos de Laclos pod názvem Nebezpečné známosti, aby tak odhalil mravy ne-li celé aristokracie, tedy alespoň její nejelegantnější části. Opět se tedy staneme svědky sázky Valmonta a paní de Merteuil, která zničí nejeden lidský osud, protože jak praví tato navenek úctyhodná dáma: "Jsou lidé, kteří při sobě stojí v dobrém, kdežto my při sobě stojíme ve zlém." (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jsou literární záležitosti, které mají platnost, ať jsou zasazeny do jakéhokoli místa i času. Mohou být stále aktuální, když samy postavy nevypadají a nemluví jakoby byly přeneseny v čase. Nedokážu si představit, jak by se někdo v dnešní době mohl nechat manipulovat takovým způsobem, jakým to dělá postava Catherine Deneuve - ač stále neskutečně půvabná. Velmi slabé Nebezpečné známosti. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do toho s nadšeným očekáváním toho co můj oblíbenec Rupert Everett předvede jako Sebastian Valmont. Potom s tím, že si snad konečně zapamatuju kdo že to je ta Catherine Deneuve a pak také s tím, že mě snad toto zpracování definitivně dokope k přečtení Laclosova díla:) A když teď prozradím, že si radši dám Utrpení Mladého Werthera, asi už tušíte, že výsledek práce již zkušeného režiséra-inovátora historických románů Josée Dayana nebude nic extra. Přestože i tento Dayanův film je opravdu velkým výpravným dílem a Angelo Badalamenti složil hodně solidní hudbu, kouzlo doby přesunem kamsi do druhé poloviny dvacátého století jaksi vymizelo, čemuž napomáhá i poněkud rozporuplné obsazení. Rupert Everett nezklamal, stejně tak Nastassja Kinski (i když té jsem v některých momentech tak úplně nevěřil) a těší mě že mohu říci, že se z ošklivého káčátka Leelee Sobieski stává druhá Helen Hunt (alespoň co se fyzického vzhledu týká;)). Takže kde je problém? Zbývá nám jediná hlavní postava, a je to samotná madam de Merteuil...když nechápete jak tato žena, která vám absolutně nic neříká a neoslovuje vás, může být zřejmě nejobávanější intrikánkou Francie a rafinovanou svůdkyní, prostě je totálně nevěrohodná, těžko na vás celý film může zapůsobit. Když si pomyslím co by na místě Catherine Deneuve dokázala třeba taková Jacqueline Bisset, olalá, neváhal bych udělit čtyři hvězdy...bohužel takhle je to na slabší tři. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Manipulace-nejvyšší,nejsilnější,nejmocnější a nejtajnější umění je použitelné v každé době. P.S.Chtěla bych v 60-ti letech vypadat tak, jako Catherine Deneuve vlastně už teď. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Díky dokonalému námětu téma, ke kterému se budou filmaři vždy vracet, jež se budou snažit zpracovávat po svém a co nejvíce originálně. Proč to však někdo nezkusí třeba v původních kulisách? Byl by to takový problém? Nejsem přílišným příznivcem převádění klasických děl do moderního prostředí; tento film mě v tomto opět utvrdil. Zajímavé je srovnání tohoto filmu s francouzským erotickým filmem Total Romance (na ČSFD jako Débauche dans la jet set) z roku 2002 a především podivná podobnost několika hereckých představitelů - hlavně Alexander Lindqvist x Rupert Everett, ale i dalších. Myslel bych si, že se opičí spíše ten druhý, ale proč je pak datum jeho výroby o rok nižší? ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tak jsem na rozpacích. Příběh důvěrně znám z knihy i z předchozího zpracování a obsazení se mi více než zamlouvá, ale nemyslím, že mu přesazení do dob moderních, kdy už přece jen neplatí pravidla, která platila před 200 lety (a právě to je pro děj poměrně dost důležité), prospělo. Děj si jde, jak má, Everett je náležitě rozporuplný a Nastassja s Leelee patřičně křehké, ale Catherine Deneuve je věkově už mimo svou roli (promiň, Catherine, samozřejmě ti řada mladších nesahá po paty) a celé to vyznívá víc jako rozpačitý odchod ze scény než jako šach mat, který ničí nejen krále, ale i všechny ostatní figurky ve hře, která se zvrtla. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patří k mýtům, že román Nebezpečné známosti nelze zasadit do moderní doby, přinejmenším Rogeru Vadimovi se to povedlo. Jenže nová televizní verze je roztahaná a nevěrohodná, scénář chtělo oproti literární předloze upravit a námět inovovat.Celkový dojem: 25 %, sérii nezachránila ani Deneuve - ač vynikající herečka, věkem se do své role už nehodila... ()

pm 

všechny recenze uživatele

Obsazení Valmonta a madame de Tourvel je typově parádní, nic to ovšem nemění na faktu, že tato televizní podívaná by se mohla jmenovat "Velmi nebezpečná fraška". Jedna hvězdička za obsazení Danielle Darrieux do role madam de Rosemonde, protože mi připomněla noblesu starých francouzských filmů, na které se dá dívat pořád. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Z tých všetkých variácií ma asi táto verzia zaujala najviac. Najmä pre mňa plochému deju i premisu, kde slizák Rupert zlomí srdcia všetkých generácií a laní v okruhu 20 km od kaštieľa. Zasadenie do modernejšej doby mi vôbec nevadilo, práve naopak. Výborná hudba podkreslila tajomnú atmosféru intríg a Rupert si mal fakt z čoho vyberať. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že nejlepší adaptací de Laclosova románu je film Stephena Frearse. Na tuto třídílnou adaptaci (alespoň co jsem měl já možnost vidět na ČT, kde to bylo rozděleno do tří dílů) jsem se podíval jednak ze zvědavosti, protože mě zajímá, jak který tvůrce s touto látkou naloží, a pak také kvůli Catherine Deneuve, která patří k mým nejoblíbenějším herečkám. Catherine mě nezklamala. Byla krásná a hrála tolik, kolik jí bylo dovoleno, tj. víc z toho, co měla k dispozici vyždímat nemohla. Není to film bůhví jak kvalitní, ale koukat se na něj dá, aniž by měl člověk pocit, že se mu zvedne žaludek, jako se mi to stalo u Velmi nebezpečných známostí. Ovšem ta délka je zcela zbytečná. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

vopred upozornujem ze 4* su tu LEN a LEN za Catharine Deneuve a Elisku Balzerovu ktora ju uzasne nadabovala. je to jedna zo slabsich adfaptaci, kde nemozeme verit klasickym intrigam a dost to zamrzi, nakolko Deneuve predvadza brilantny vykon. ()

Casablanca 

všechny recenze uživatele

Na tu knížku ať už nikdo za účelem zfilmování nesahá! Tolik zkažených adaptací na jedno dílo... Skvělé dílo, ke všemu! ()

pend 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s filmem Frearse se vleče ještě daleko více a pokud jste viděli předcházející film, pak vás nic nemůže překvapit. ()

Ernst 

všechny recenze uživatele

Ja jsem byl celkem spokojen, zvláště za hlavní aktéry: Catherine Deneuve, Rupert Everett, Nastassja Kinski. Ovšem poněkud předlouhá stopáž je mínusem. A navíc nemohu se zprotivit svému milovanému Valmontovi Miloše Formana ()

B. Haf odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu proč je nutné zasazovat tento příběh do moderní doby, kdy máme zcela jiné hodnoty a pod. Navíc nechápu co si o sobě myslí C.Deneuve. Je to řpíšernost ze které se mi začalo dělat špatně už po prvních pětiminutách. Tak jsem se dívala na posední díl a dobře jsem se pobavila. hodnocení kleslo hluboko pod hladinu filmové stoky. ()

eifell 

všechny recenze uživatele

Mě se to přenesení do XX.století a roztažení do 3-dílné TV verze líbilo. Obojí považuji za ošemetné a tady to celkem funguje - pokud tedy k tomu příběhu přistupuji tak, že ho znám. Ale možná mi zatemňuje mozek Catherine D. ()

Reklama

Reklama