Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladičká Anka odjíždí ze Slovenska pracovat jako služka do panského domu v Praze. Toto třpytivé velkoměsto rakousko-uherské monarchie v sobě skrývá nadpozemský život, který ale Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká služba v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Atraktivní barevné salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých den za dnem přežívá neviditelný personál. Anka sleduje vznešený svět, ve kterém je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Ale ani na druhé straně žebříčku není svět růžový. Jeho hlavní představitelku Resi, dceru pána domu, s Ankou spojuje jen společný rok narození. Resi sotva přestala být dítětem a už se ocitá v kolotoči společenských norem. Dohodnutá svatba s „dobrou partií” měla být vysvobozením ze zlaté klece, ale realita manželského soužití není taková, jak si ji Resi představovala. Anka a Resi, dvě stejně staré dívky z opačných pólů společnosti v sobě najdou spřízněné duše. Stanou se nejlepšími kamarádkami, milenkami a jsou si vzájemně jediným světlým bodem v přísně vytyčených hranicích společensky akceptovatelných norem v období 1. světové války a skomírající rakousko-uherské monarchie. (CinemArt)

(více)

Diskuze

sickening

sickening (hodnocení, recenze)

Vica kerekes nebere role podľa režiséra alebo scenáru, rovno sa spýta či tam ukáže kozy a bude mat sex a kšeft je na svete, fakt by som bol zvedavy na reakciu jej rodičov (dufam že vyrastala v detskom domove a rodičia sa jej vzdali) 

na příspěvěk reagoval hippie2222

niggle

niggle (hodnocení, recenze)

A jé, to bude zas feministická agitka (jak ostatně Solčanská sama prohlašuje) - co furt maj s tím volebním právem? Chlapi ho měli všeobecně asi o třicet let dýl, podle někt. zdrojů od r. 1918. No a - řeší to někdo? No hlavně že ženy to měly těžší než muži v téhle době na frontě a mužská homosexualita byla přijímaná...

Uživatel niggle smazal svůj příspěvek.

Reklama

Reklama