Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Italský film, jehož námětem je skutečná událost zřícení schodiště jednoho z římských domů s několika desítkami uchazeček o jediné volné místo písařky. Film se vskutku mistrovským způsobem zabývá typickými osudy několika postižených žen a odkrývá pravého vinníka neštěstí, jímž je kapitalistický společenský řád. (Filmový přehled)

Recenze (5)

ripo

všechny recenze uživatele

Zhlédnutím filmu „Řím v 11 hodin" má naše široká filmová veřejnost možnost poznat dosud nejlepší dílo jednoho z nejvýznamnějších pokrokových režisérů italského filmu, Giuseppe de Santise. Diváci VI. MFF v Karlových Varech 1951 již spatřili jiný jeho významný film „Není míru. pod olivami", jemuž za pravdivé vylíčení vykořisťování italských venkovanů a bezpráví měšťácké justice bylo festivalovou porotou uděleno zvláštní čestné uznání. — Filmem „Řím v 11 hodin" Giuseppe de Santis znovu podrobil nemilosrdné kritice kapitalistický společenský řád, v němž správně vidí pravého vinníka tragického neštěstí nezaměstnaných římských žen. Učinil to tak citlivými a přitom silnými a působivým uměleckými prostředky, že divák, odcházející z kina, je plně přesvědčen o správnosti umělcova pohledu na dnešní italskou skutečnost a uvědomuje si, že spatřil dílo, patřící nesporně k vrcholům současného filmového umění. Filmový přehled 39/1953 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Jako jediná vskutku zajímavá scéna mi přišel ten moment, ve kterém účetní jede výtahem a žadatelky utíkají po schodech a snaží se jej dohnat... jinak standardní neorealistický film co jde mimo mně... ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

De Santisův Řím v 11 hodin skvěle baví a zároveň nahání mráz po zádech. Nesmírně skvěle vystavěný, skrze dílčí osudy jednotlivých "uchazeček o jediné místo písařky" (leč lehce stereotypně charakterizovaných) odvyprávěný snímek, který dodnes neztratil nic z hloubky svého poselství ani atraktivní, téměř dokumentární formy zprostředkování skutečné tragické události širšímu filmovému publiku. Jen škoda, že mezi neorealistickými klenoty poněkud zapadl. ()

ad 

všechny recenze uživatele

Zpočátku se film sice nejeví nijak převratně, ale jakmile se zřítí schodiště (už samotná scéna zřícení je úchvatná), nabírá vše velmi slušných obrátek a ačkoli film nemá jednoho hlavního hrdinu (je tedy spíše mozaikou několka osudů), ani na mitku poté nenudí... silný, velmi dobře odvyprávěný příběh. PS. : Případní diváci, ať na konci filmu všimnou, kterak se v rámci jednoho (zdánlivě) statického záběru v ústech novináře zpočátku objeví cigareta a po chvíli jakýmsi zázračným způsobem zmizí :) toto by se nemělo u podobných filmů stávat, zbytečně to odvádí od situace, ale je to zase na druhou stranu příjemná zábava ;) ()

Gagner 

všechny recenze uživatele

Kdyby to nebylo podle skutečnosti, myslel bych si, jak naivní to může být. Film jsem vnímal jako polodokument a myslím, že tato tragédie nemůže mít detailnější zpracování. Oproti "Není míru nad olivami" velký skok ! ()

Reklama

Reklama