Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v roce 1985 režisér Joel Schumacher natočil tento film, dal v něm příležitost mladým nadějným hercům, mezi nimiž byli Emilio Estevez, Rob Lowe, Demi Moore, Ally Sheedy a další. Příběh sedmi spolužáků, kteří spolu chodili na univerzitu v Georgetownu, vypráví o jejich hledání místa ve skutečném světě. Leslie a Alex se snaží zachránit svůj milostný vztah. Wendy čeká na lásku Billyho, který je ženatý a má dítě. Kevin je cynický spisovatel, který tak dlouho opovrhuje city, až zjistí, že se zamiloval do dívky svého nejlepšího přítele. Kirbo má slabost pro starší ženy a neurotička Jules žije jako by měla zítra zemřít. Přesto navzdory všem problémům zůstávají blízkými přáteli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Panejo, to už je let, co jsem tenhle film poprvé viděla. Dnes je těm, kteří v něm začínali, a o kterých ještě svět netušil, že to jednou bude herecká elita (a že někteří z nich budou mít vrchol a po něm pád....), o dvacet víc. Je to dojemné srovnání a podle mého se tenhle film Joelovi moc povedl a přesto, že to vlastně taková nezávazná léžerní srandička, neubráníte se tomu, aby jste se s některým z aktérů neidentifikovali. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nerad bych opětovně nechal řádit své vnitřní démony při nejšílenější životní zkoušce - přestupu z rodiči podporovaného polehávání ve školních lavicích do sféry odpovědnosti, samostatnosti a pracovního procesu. To se radši mrknu na to, jak se s tím vypořádali jiní. A tahle skupinka s nikotinem v plících, alkoholem v játrech, koksem v nosu, citovou nevyrovnaností v srdcích a hrdě vztyčeným přirozením ve spodním prádle rozhodně nebyla špatnou volbou. Jen se obávám, že mi v paměti brzy nezůstane víc, než Billyho saxofonový nářez. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Posuzovat osmdesátá léta jen podle filmů o mladých a pro mladé, nebylo zas tak špatně. Sympatické obsazení a příběhy "ze života". Vkusné a milé. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Duchovne pokracovanie Hughesoviek (z rovnakeho roku a takmer rovnakym obsadenim ako legendarny Breakfast Club). Nie je to tak uprimne ako jeho filmy a trochu viac vykonstruovane, ale stoji to za pozornost. 7/10 ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Partička Brat pack mě opět nezklamala. Sice je to taková ta lehce povrchní i hloupoučká sonda do života bandy kamarádů, co se navzájem podváděj a hledaj svý místo v životě po škole, ale herecká sestava a 80s styl to tahaj nahoru. Nejsympatičtější mi byla Ally Sheedy, ale ostatní za ní moc nezaostávali, jen mě trochu zarazilo, že to je ze stejnýho roku jako Breakfast Club, ale herci tu vypadaj tak o 5-10 let starší. Každopádně je to spíš film pro fanoušky týhle skvadry herců, jinak pro ostatní spíš takovej normální průměr. ()

DJ Obelix

všechny recenze uživatele

K filmu jsem se zatím ještě nedostal, ale titulní píseň ze soundtracku od Johna Parra je jednou z mých nejoblíbenějších filmových melodií. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Brat pack parta v o něco slabším filmu, než bych čekala. Sympatické postavy na mě občas působily příliš uměle, to samé platí o scénáři. I tak ale film potěšil. Ať už příběhy ze života nebo typickou osmdesátkovou atmosférou. 6/10 ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Tento film vznikol v čase, keď boli zhruba vo veku hlavných postáv moji rodičia. Napriek tomu ma táto generačná výpoveď zasiahla dosť výrazne, oveľa výraznejšie, ako som čakal. Zaujímavý a rôznorodý kolorit postáv, ktoré sú (napriek tomu, že ich je dosť veľa) relatívne dobre prekreslené, dáva divákom slušný priestor s niektorou z nich sa identifikovať a "fandiť" jej, pričom v konečnom dôsledku sú sympatické vlastne všetky. Nemyslel som si, že z Brat pack záležitostí bude mať niečo šancu prekonať Hughesov The Breakfast Club, ale St. Elmo's Fire má k tomu veľmi blízko a minimálne sa dostal na rovnakú úroveň (a to v hereckej zostave chýbajú moji dvaja obľúbenci - Molly Ringwald a Anthony Michael Hall). ()

Othello 

všechny recenze uživatele

[komentář napsaný v přestávce mezi psaním milostné poezie o Ally Sheedy] Schumacher zde zachycuje krátké specifické období mezi promocemi a okamžikem, kdy dospělost zčistajasna udeří se vší silou. Celkem zdatně se mu daří ukočírovat 7 postav a tedy 7 zápletek, které se povětšinou nezabývají bilancováním ztraceného mládí, nýbrž doháněním jeho posledních restů, logicky tak odsouzených k neúspěchu. Na jeho základě pak protagonisté uzavírají dobrovolně nejsvobodnější kapitolu svého života a vrhnou se do víru dospělosti. Konec se tak sice snaží vyznívat jako happy end, nicméně je to ve skutečnosti smutné loučení s tím, čím hrdinové byli. Na to, co je dále čeká, se pak nijak zvlášť neteší, ale jsou s tím smířeni. Což je ten první důležitý krok k tomu stát se právě dospělým. Nutná poznámka ohledně fantastických herců a výborně napsaných dialogů. Z toho filmu neuvěřitelně tryská souznění mezi režisérem a štábem ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Nie je to az taka ultimativna pecka ako Breakfast Club, pretoze kvôli väcsiemu mnozstvu postav film nejde az tak do hlbky a je viac epizodny, ale stale sa jedna o velmi prijemnu a inteligentnu sondu do zivota mladych ludi akych bolo v 80tych rokoch ako šafránu, takze je celkom pochopitelne, že sa tento film stal v USA kultom. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Vzorková predajňa charakterov, ktoré sú aktuálne v každej dobe. A vzorková predajňa skvelo natočeného osemdesiatkového bijáku pre mládež, film ktorý rozhodne nezostarne, aj keď dnešným juniorom bude zrejme vadiť absencia dnešného sociálno sieťového šialenstva a to, že sa ľudia ešte zvykli stretávať z očí do očí a riešili problémy starosvetským spôsobom. Som rád, že som tento film zhliadol, pretože je to len ďalší dôkaz toho, že kedysi sa žilo. Dnes už nie. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Klasické mladistvé osmdesátky, které oproti ostatním Breakfast Clubům těží hlavně dobrou a velkou partou. I tak mám radši surovější styl Coppola/Dillon s Rumble Fish/Outsiders. Na druhou stranu, jednou za čas si dát romantickou a hlavně pohodovější obměnu s popíkovym soundtrackem rozhodně neuškodí. John Parr - Man in Motion je supr pecka, sjíždim stále dokola. Zvláštní, jak si z Brat packu prakticky nikdo neudržel kariéru nebo vůbec dál neprosadil. -"You're being arrested for drunk driving." -"Drunk definitely, I don't know if you could call it driving." ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní ma napadla myšlienka ako režisér výborne nastavuje zrkadlo pre všetkých divákov aby sme nezabudli na nás ,že aj mi sme boli mladý a hlúpy. 6/10 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Já v tom vidím takový "Breakfast Club 2". Hodně ukecané. Skvěle napsaná a zahraná partička kamarádů vržená do života. Vystřízlivění. Ze školních lavic do reality. Snaha se protlouct, žít, platit složenky a udržet rovný charakter. Těžká výzva. 80% ()

Dado 

všechny recenze uživatele

St. Elmo's Fire je predovšetkým snahou o zachytenie procesu, akým sa mladí ľudia vyrovnávajú s prechodom z bezstarostných časov dospievania do nevyspytateľného sveta dospelých. Snahou, ktorá ani zďaleka nie je bezchybná, čo však zrejme nie je veľkým prekvapením, ak si uvedomíme, že sa Schumacher pokúsil v priebehu necelých dvoch hodín rozobrať túto etapu života rovno u siedmich postáv. Vyobrazenie ich vnútorných svetov tak nezachádza do potrebnej hĺbky, no i napriek tomu bohato stačí na to, aby sa minimálne ich rovesníci (ku ktorým dnes patrím i ja) dokázali aspoň čiastočne stotožniť z jedným či viacerými z nich. Ako pridaná hodnota tu navyše skvele funguje dobová atmosféra, ktorú dopĺňa krásny hudobný motív. (75%) ()

Reklama

Reklama