Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Recenze (470)

Cival 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý thriller ze soudní síně. Taková kumulace hreckých hvězd se jen tak nevidí - hlavně výkony Spaceyho a McConaugheyho jsou jako obvykle bezchybne. Jeden z mála Schumacherových filmů, který se u mě dobelhal na čtyři hvězdičky. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Co mně vždycky spolehlivě dostane, je závěrečný, emocema nabitý projev Matthewa McConaugheye. Mráz mi při něm běhá po zádech a Matthew by si snad za něho zasloužil Oscara. Už dlouho jsem tak nikomu ve filmu nefandil, jako Samuelu Jacksonovi a jeho advokátovi. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejen svět, ale i soudní síň je jedno velké divadlo. Joel Schumacher rozehrál velké drama na němž sice nese velký podíl skvělá předloha, ale které vynáší do hvězdných výšin excelentní výkony Matthew McConaugheyho, Samuela L. Jacksona a Kevina Spaceyho. Závěrečná řeč, kterou pronáší McConaughey, má neskutečnou sílu...a thanks to Mr. Marius, že sem vrátil reálný svět:) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už v 0:00:30 se stal film jasným pánem mého pokoje a já mu zcela propad. Samotný děj má v sobě dvě linie. První je dejme tomu soudní drama, které je zaměřeno především na daliogy. Výtečný byly společné scény Sandy a Matta + Mattova závěrečná řeč. Druhá linie je akčnější a skvěle doplňuje tu první. Nedovolila mě ani žádnou chcací pauzičku. Nejsilnější je bezepsoru nástup raistů z KKK před soud s cílem vyvolat nepokoje a pak únos Sandy, kdy jsem vysloveně cítil její bezmoc. A i když je tenhle film opravdu velmi kvalitní a diváckej, nebyl by tak dobrej, kdyby nebylo luxusních hereckých výkonů všech zúčastněných. Třeba Matt tady má první velkou roli a hned jasnej oscarovej výkon, Kevin, Sandy, Samuel, ti všichni prostě parádní, ale já bych rád zmínil ještě Kiefera Sutherlanda, kterej zahrál rasistickýho fanatika tak výborně, že v příštím filmu budu mít problém s tímhle hercem sympatizovat i když bude hrát anděla. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher tentokrát překvapil spíše příjemně a natočil kvalitní psychologické drama s prvky thrilleru. Příběh je zpracován působivě, podobně jako u většiny filmů podle knih Johna Grishama. Také herci podávají dobré výkony, což nepřekvapí u S.L.Jacksona, či K.Spaceyho, ale mile potěší u S.Bullock a M.McConaugheyho. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher je mistr buď silně konfliktních dramat a nebo naprosto divných fantasy a čehokoliv jiného...divného. To znamená, že jednou se mu film ze života povede na jedničku, ale jakmile se dostane k dosti nepravděpodobnému a mnohdy fantastickému příběhu, tak je marnej. Čas zabíjet je naštěstí ten první případ. Ještě natočený podle knihy. Dokáže tedy ve svých dlouhých 149 minutách naprosto intenzivně zaujmout. Nedokáže to ale jenom samotný režisér. Podstatnou část filmu si pro sebe uzurpoval i samotný Matthew McConaughey. Dokonce by se dalo říct, že je to vysloveně jeho film. A to i přesto, že je to vlastně jeho první opravdu hlavní role, kterou v Hollywoodu získal. Klobouk dolů. Trošku mám pocit, že Matt patří do rolí právníků ve filmech, ve kterých hlavní roli hraje rasismus a černoši. Není to jen náhoda, že ne? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40miliónovTržby USA $108,766,007Tržby Celosvetovo $152,266,007║ Obsadenie doslova famózne ale nie až tak úplne využité, lebo väčšina príbehu sa točí len okolo postavy v podaní Matthewa McConaugheyo a tak ostatné postavy strácajú na dôraze pre príbeh, taktiež niektoré udalosti sú útržkovo podané alebo odbité, čo v podstate vypadá ako dosť zbytočné skákanie v rozbehnutom deji a preto aj atmosféra v konečnom dôsledku nenaberá potrebnú intenzitu. Ten skutočný závan pravých emócii , nastáva až v závere filmu pri preslove v súdnom pojednávaní obhajcu pred porotou. Film by vo svojej rozohranej téme potreboval aby to bolo skutočne doladené asi 30minút dlhšiu minutáž, prípadne keď tak tie niektoré nedokreslené scénky vystrihnúť. 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher a jeden z jeho lepších filmů v neskutečně nevyrovnané kariéře (Time to Kill přišel po třetím a před čtvrtým Batmanem...). Soudní drama o spravedlnosti a jejímu postavení v americké společnosti navazuje svým dějem na (dříve velmi časté téma) mezirasové nesnášenlivosti, které bude v americe vždy aktuální. Vyprofilované postavy jsou dobře zvládnuté, věrohodné a dobře obsazené, takže dodávají filmu na pocitu "tohle by se mohlo přesně takhle stát". V závěru je film zbytečně zabíjen pokusy o "řízené" emoce diváků, což je trochu škoda. Zkrátit aspoň o dvacet minut by taky nevadilo... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

V dobách, kdy psal Akiva Goldsman dobré scénáře, Matthew McConaughey se nebál jít do těžké role a Sandra Bullock byla sexy, natočil Joel Schumacher jeden z nejlepších filmů z právnického prostředí, který se nebál řádně zakousnout do tématiky rozlišování barvy kůže a ještě u toho stíhal vykreslit zajímavou romantickou linku. Pro fandy žánru povinnost. P.S. Zajímalo by mě, kolik lidí žije v přesvědčení, že McConaugheyho manželka nechala dítě u rodičů :-) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Další kvalitní právnický film i když toto téma začíná být poněkud klišé. A Sandru Bullockovou mám rád. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Uff, tak tenhle film je také špička, skvost žánru potvrzující pravidlo, že devadesátky ovládaly thrillery na nejvyšší možné úrovni. Pouze herecký cásting je oscaruhodný- Mcconaughey, Bullock, Jackson, Spacey, Sutherland mladší a starší(really??) no samozřejmě nejvíce zazáří souboj Mcconaugheyho vs Spaceymu, protože tihle dva v soudní síňi září jako křišťál, tomuhle já řikám perfektní a drzý herecký výkon a při závěrečném proslovu Matthewa jsem brečel konstantně 5 minut se všemi zúčastněnými v soudní síňi, v životě jsem tak emociálně a inteligentně nabitý proslov neviděl a komu při něm nevyteče slza, není člověk. Perfektní film po všech stránkách. 100% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Krutá grishamovčina s niekoľkými strhujúcimi pasážami o tom, že niekedy človek dospeje do štádia, kedy mu záleží iba na krvi. Grishamove trilery vtedy frčali ako v knihách, tak vo filmoch, takže nečudo, že tento pri rozpočte 40 miliónov ich na celom svete trhol 151. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne kvalitni thriller, kterej neni pouze nejaky nudny soudni drama, ale tim, ze je zasazenej nekam na jih, tak se taky venuje rasismu, buranum a Ku Klux Klanu. Navic u soudu se resi fakt hodne zajimavej pripad. Krome toho sem Schumacher natahnul hromadu kvalitnich hercu, i kdyz nektery maj min prostoru, nez by zaslouzili. Nicmene i takovej McConaughey se docela snazi a mezi borcema typu Spaceyho, Jacksona nebo staryho Sutherlanda se neztrati. Delka necely dve a pul hodiny je mozna trochu prehnana, ale zadna scena nepusobi zbytecne a celou dobu je film hodne napinavej, i kdyz ve vysledku v podstate cely to soudni preliceni rozhodne jedna dojemna zaverecna rec, lepsi by bylo postupne presvedcovat porotu, ale budiz. Prijemny prekvapeni a jeden z Schumacherovo lepsich kousku. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zase ta bělošská šikana a “hořící Mississippi”. Zasloužilo by zkrátit a zoptimalizovat, mladý McConaughey ještě není tolik suverénní, byl jsem každopádně zabaven a v závěru i dojat. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Ano - Joel Schumacher je lepší coby režisér thrillerů, než-li prznitel comixových legend.Tady se navíc najdou i vynikající herecké výkony! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Jen málokterý film pojednávající o černých a bílých je schopen je vykreslit jinak než černobíle, ani Čas zabíjet toho není schopen. Když však přistoupíte na to, že se zde uvažuje spíše srdcem než mozkem, když akceptujete i tu špetku patosu, nebudete zklamáni. Nelze vyčítat Schumacherovi, že se zaměřil více na emocionální prožitek než akademické zpracování tématu, film se mu v tomto ohledu velmi povedl. Postavy i herci jsou skvělí, film má velice pěkný lidský rozměr a vlastně svým vyzněním připomíná Kult hákového kříže zkombinovaný s Vyvolávačem deště. Pokud se vám podaří sesednout z vysoko postaveného filozofického bidýlka, tak vás závěrečná řeč jistě dostane. 8/10 ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama