Reklama

Reklama

Adaptace prvního románu autora knižních bestsellerů Johna Grishama, jejíž režií byl pověřen Joel Schumacher. Afroameričan Carl Lee zastřelí v soudní budově dva muže, uvězněné za znásilnění a těžké poranění jeho desetileté dcerky. Sám nakonec stane před bělošskou porotou, která má rozhodnout o jeho vině. Vybere si jako obhájce začínajícího bílého advokáta, který po jistém váhání přijme pomoc emancipované studentky práv. Z případu se stane politická záležitost, která aktivizuje i členy Ku-klux-klanu. V poklidném městečku zavládne napětí a bílí rasisté začínají řádit. Jake a jeho blízcí se ocitají v nebezpečí. Výsledek procesu je ovšem po obhájcově emotivní závěrečné řeči jasný. Osvobozující výrok poroty však vzbuzuje pochybnosti o tom, zda jedinec opravdu může brát právo do svých rukou... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (471)

kingik 

všechny recenze uživatele

Rozvláčné drama, kterému na jeho působivosti ubírá přepálená stopáž. Z hlediska hereckých výkonů nikdo nevybočuje z průměru, akorát Sandra Bullock se sem nehodila. Víc než jednou se film vidět nedá. Standardní kousek o síle Kuklux klanu, pomstě a americké spravedlnosti v soudní síni, tolik typické pro snímky druhé poloviny devadesátých let. Odpovědným vedoucím se stal veterán mezi režiséry a zkušený řemeslník Joel Schumacher. Díky jeho režii jsem se neunudil k smrti. 50% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už v 0:00:30 se stal film jasným pánem mého pokoje a já mu zcela propad. Samotný děj má v sobě dvě linie. První je dejme tomu soudní drama, které je zaměřeno především na daliogy. Výtečný byly společné scény Sandy a Matta + Mattova závěrečná řeč. Druhá linie je akčnější a skvěle doplňuje tu první. Nedovolila mě ani žádnou chcací pauzičku. Nejsilnější je bezepsoru nástup raistů z KKK před soud s cílem vyvolat nepokoje a pak únos Sandy, kdy jsem vysloveně cítil její bezmoc. A i když je tenhle film opravdu velmi kvalitní a diváckej, nebyl by tak dobrej, kdyby nebylo luxusních hereckých výkonů všech zúčastněných. Třeba Matt tady má první velkou roli a hned jasnej oscarovej výkon, Kevin, Sandy, Samuel, ti všichni prostě parádní, ale já bych rád zmínil ještě Kiefera Sutherlanda, kterej zahrál rasistickýho fanatika tak výborně, že v příštím filmu budu mít problém s tímhle hercem sympatizovat i když bude hrát anděla. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Režisér Joel Schumacher natočil sugestívnu snímku v ktorej zručne evokuje atmosféru súdneho procesu i udalostí, ktoré mu predchádzali. Spolieha sa pritom nielen na silný námet ale aj na hercov na čele s Matthewom McConaughtyom, ktorému účinne vypomáhajú hviezdy ako Samuel L. Jackson, Sandra Bullock či Donald Sutherland. Schumacher natočil skvelú snímku a hoci sa kľúčové scény filmu odohrávajú v súdnej sieni a totožnosť vinníka je od počiatku známa, podarilo sa mu vytvoriť veľmi sugestívne dielo, v ktorom s citom pre atmosféru približuje hustnúce dianie okolo súdneho procesu i udalosti, ktoré mu predchádzali. Vrcholom snímky je emotívna záverečná reč, ktorá dovtedy nerozhodnutých porotcov dokáže presvedčiť. Film je serióznou sondou do stále živej problematiky rasizmu, ktorý nie je obmedzený len na juh Spojených štátov. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Joel Schumacher je mistr buď silně konfliktních dramat a nebo naprosto divných fantasy a čehokoliv jiného...divného. To znamená, že jednou se mu film ze života povede na jedničku, ale jakmile se dostane k dosti nepravděpodobnému a mnohdy fantastickému příběhu, tak je marnej. Čas zabíjet je naštěstí ten první případ. Ještě natočený podle knihy. Dokáže tedy ve svých dlouhých 149 minutách naprosto intenzivně zaujmout. Nedokáže to ale jenom samotný režisér. Podstatnou část filmu si pro sebe uzurpoval i samotný Matthew McConaughey. Dokonce by se dalo říct, že je to vysloveně jeho film. A to i přesto, že je to vlastně jeho první opravdu hlavní role, kterou v Hollywoodu získal. Klobouk dolů. Trošku mám pocit, že Matt patří do rolí právníků ve filmech, ve kterých hlavní roli hraje rasismus a černoši. Není to jen náhoda, že ne? ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Pro tentokráte bude nejlepší začít od konce. Závěrečný rádoby strhující a autentický projev McConaugheyho nechává naprosto chladným. Je brutálně nevěrohodný a jednoduše se do poroty zavárající očka nepřevtělíte, takže pokud to nechcete "zuby nehty" cítit, vězte, že neucítíte. Mezi mladým právníkem a ambiciózní studentkou to skvěle jiskří a vzájemně se doplňují, Kevin Spacey skvěle laškuje/hláškuje a soustavně "v lihu" Donald Sutherland v roli, v jaké nebývá moc často k vidění. A nesmíme zapomenout na hlavního hříšníka, jehož pomsta byla už mnohem uvěřitelnější, než ony právnické oplétačky. Největší tažnou silou však zůstává hned úvodní brutální akt a následné tóčo v baru. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (27)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (více)

Reklama

Reklama