Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Elmer Bernstein: 1. T.B. Sheets ,2. Janie Jones - The Clash ,3. You Can't Put Your Arms Around A Memory - Johnny Thunders ,4. What's The Frequency, Kenneth? - R.E.M. ,5. I'm So Bored With The U.S.A. - The Clash ,6. Red, Red Wine ,7. Nowhere To Run - Martha Reeves & The Vandellas ,8. Too Many Fish In The Sea - The Marvelettes ,9. Rang Tang Ding Dong (I Am A Japanese Sandman) - The Cellos ,10. Rivers Of Babylon - The Melodians ,11. Combination Of The Two - Big Brother & The Holding Company ,12. Bell Boy - The Who , ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má jedno velké kouzlo jmenující se New York v noci. Podobnou atmosféru vykreslil Scorsese již v After Hours. Díky onomu nočnímu života jsou si oba filmy podobnější než by se na první pohled mohlo zdát. Divák by chtěl takhle žít, ale zároveň se mu to příčí. Je zde skvěle vylíčena krása i nebezpečí New Yorku zároveň. Obdiv i respekt. Jinak je příběm filmu vyprávěn skvělými filmařskými prostředky, na druhou stranu jsem až tak úplně nepochopil pointu. Tzn. Scorsese 1, scénárista 3. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ano, jako celek to moc nefunguje a nedrží to tak dobře pohromadě, ale Scorsese se vrátil do New Yorku, a to je fajn. Nicola Cage ukazuje, že chlápka pod vlivem drog zvládá nejlépe, některé scény jsou naprosto skvěle nasnímané, halucinace se propojují s realitou tak dokonale, až mezi nimi nerozeznáte. Bude vám připadat, že je celkem normální, že zvířecí torza jen tak visí na ulici. Výborné herecké výkony, kdy hlavně Tom Sizemore a Ving Rhames mě dostali. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Další Scorseseho příspěvek na téma New York. Noční ulice představující odvrácenou stránku života mají úžasnou poetiku. Jsou plné světel a ztracených duší okupujících jak bezvládná těla umírajících, tak bezvládná těla živá, nasáklá alkoholem či drogami. Utrápený Nicolas Cage jimi pomalu proplouvá, přemýšlí a hledá cestu za druhým dechem. Film však není žádnou nudnou meditací, naopak Cage má za parťáky snad až groteskní sadu charakterů, kteří naplňují životem jej i samotný film. Ač není Počítání mrtvých nijak velkolepý, či zásadní film, ve Scorseseho filmografii zaujímá nezastupitelné místo. 8/10 ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že Scorsese se snaží ve svých dílech zachytávat těžké emoce. Když sem viděl jeho poslední Killers of the Flower Moon, tak v závěru na mě film působil jako satisfakce, zadostiučinění a poukázání na fakt, že Amerika opravdu není zemí zaslíbenou, ale zemí kde má lež hluboce zakořeněno. U Počítání mrtvých mi přijde, že se ani tak nesnažil přiblížit práci záchranné služby, ale spíš zachytit psychologii té práce. Spasitelé, samozvaní ochránci spravedlnosti, alkoholici, lidi co chcou jen přežít službu a jít domů. Mohl bych klidně pokračovat dál. Za mě se mu různorodost lidí, co pracuje ve zdravotnictví podařilo vykreslit perfektně, protože tak to opravdu funguje. Frustrace, ulřímnost zabalená do černého humoru (sestra na recepci). Čím dýl mám od shlédnutí, tím víc ve mě film rezonuje. Komentář dost možná přepracuju. Tenhle film se mi trefil do vkusu. P.S. Zdravotnické postupy ve filmu jsou o něco lepší, než v jiných filmech, bohužel si to Scorsese neuhlídal a pořád je tam potřeba sklouzávat do teatrálnosti. Přitom by to zabralo jen dalších pár sekund. ()

Galerie (96)

Zajímavosti (14)

  • Tento film je posledný, ktorý bol v USA vydaný na LaserDisku. (Flipper)
  • Scenárista Paul Schrader chcel najprv do hlavnej role namiesto Nicholasa Caga obsadiť Edwarda Nortona. (Flipper)
  • Natáčelo se od 15. září 1998 do 7. ledna 1999 v New York City (New York, USA). (BMW12)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama