Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záchranář Frank Pierce je po pěti letech nočních služeb psychicky na dně. Práce v sanitce z něj udělala alkoholika, jenž trpí depresemi a halucinacemi. V ulicích města vídává duchy pacientů, které se mu nepodařilo zachránit. Nešťastné bytosti bloumají po Manhattanu s výrazem nevýslovného utrpení a Frank čte v jejich očích výčitky. Naději do jeho světa vnese tajemná dívka Mary, dcera muže, kterého se Frankovi podařilo tak tak zachránit. Dvojici možná čeká vykoupení, ale zcela jistě budou muset napřed projít peklem. Mezi newyorskými narkomany se totiž začala šířit nová droga, jejíž požití má až příliš často smrtelné následky. A Frankovi právě začíná další noční šichta… Téměř mysteriózní drama režiséra Martina Scorseseho vzniklo podle autobiografické knihy Joea Connellyho, jenž několik let pracoval u newyorské záchranky. Tragické příběhy pacientů se tu prolínají s černohumornou otrlostí záchranářů i absurditou amerického zdravotnického systému. Scorsese se před Počítání mrtvých (1999) po letech vrátil ke spolupráci se scenáristou Paulem Schraderem, který se podílel na režisérových nejlepších filmech Taxikář (1976) a Zuřící býk (1980). (Česká televize)

(více)

Recenze (303)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zvláštní syrový film, kde jsou chlad a odtažitost součástí příběhu. Unavené noci, jedna za druhou, zachraňování opilců, násilníků, nebezpečný a uboze placený job saniťáků, absence iluzí o "poslání", rutina a setrvačnost. A do té tmy zabliká světýlko - Patricia Arquette. Není to film na relax, spíš přivodí depresi, ale stojí za to dát mu šanci. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Uměle zataženo, jukebox s největšími fláky puštěný nonstop a Nicolasovy truchlivé oči. Zcela nezásadní Scorsese. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Zuřící býk zřejmě málokoho nadchnul pro box a Letec pro aviatiku, ani Počítání mrtvých nerozšíří řady zájemců o medicínu. Zachraňování životů Scorsese ukazuje ve vší špinavosti. Nejspíš si po esteticky vytříbeném, takřka krve prostém Kundunu potřeboval opět trochu zasvinit ruce. Frank nemá mnoho času přemýšlet, proč tenhle nechutný a nevděčný džob dělá, ale cítí, že ničím jiným by svůj život vyplnit nedokázal. Jako žralok, který se nemůže zastavit, jako neléčený závislák potřebující stálý přísun adrenalinu třikrát proplouvá nočním New Yorkem a společnost mu při tom dělají tři různí parťáci, jejichž chování odráží pochody Frankovy zašmodrchané mysli (od smíření k touze některé pacienty zabít). Výrazově poměrně monotónní Cage byl pro roli perfektní volbou, neboť většinu jeho stavů, ať už je nabuzený nebo v totální letargii, vyjadřují ostatní postavy, prudký střih, klouzavé pohyby kamery a oči tahající světla (zásluhou přeexponovaných scén vypadají světle oděné figury ve tmě jako duchové). Jestliže film místy připomíná psychedelický rockový videoklip, nejde (z větší části) o samoúčelné divočení režiséra, střihačky a kameramana, ale o způsob, jak nám bez dlouhých dušezpytných dialogů přiblížit protagonistovo překotné přijímání okolních podnětů (voice over bych za dušezpytný neoznačoval, neboť se vyjadřuje k obecnějším tématům). Návraty do zabordeleného bytu jsou příliš krátké, aby během nich Frank stihnul dobít energii. Jede nonstop. Utíká před pocitem viny, která na sebe vzala podobu osmnáctileté dívky. Utíká před smrtí, jejíž neodvratnost si dennodenně uvědomuje a s níž se přesto odmítá smířit. Rozhřešení a útěchu se snaží najít u Mary (Marie, Madony), ke které nachází cestu až poté, co z pozemského utrpení vykoupí jejího otce, kterého svým činem nahrazuje. V obecnější rovině je Počítání mrtvých variací věčného příběhu o střetu falešný proroků a zvěstovatelů konce světa s hrstkou vytrvalců, kteří se, i za cenu sebedestrukce, stále snaží udržet svět snesitelným. Opojná možnost být na chvíli Bohem je silnější než vědomí neodvratnosti konce a nemožnosti změnit běh věcí (opakující se situace s Noelem nebo panem Oh). Jednou spasitelem, navěky spasitelem. Lepší drogu na ulici neseženete. Jako Frank, jsme i my zahlcováni rychlými slovními výměnami, víceznačnými obrazy, hukotem ulice, hlasitou hudbou (která dotváří tripovou atmosféru a zároveň komentuje dění). Díky neustávajícímu přísunu audiovizuálního materiálu je naše mysl stále zaměstnána a film uteče ďábelsky rychle, zanechávaje nás po dvouhodinové jízdě v údivu, jakouže podivnost jsme to právě viděli (skutečně se v jednom záběru objevil bílý kůň?). Počítání mrtvých sice variuje některé situace z Taxikáře, ale není pouze jeho dodatkem. Hlavní hrdina už nestojí na opačné straně než opovrhované noční bytosti. Nezbývá mu, než žít s nimi. Přestože pochopil, že boj nemá smysl, nepřestává se snažit. Ryzí Scorsese. 80% Zajímavé komentáře: gudaulin, Silas, Vronsky, Arkanoid, ink flo ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Budu tady zase za ufona, ale tohle mi fakt nic neříká. Scorsese natočil hodně filmů a tenhle je jasně nejhorší (z toho, co jsem zatím viděl). Nicolas Cage je mírně řečeno nevýrazný a o ostatních hercích ani nevím, že tam jsou. Dvakrát to tedy rozhodně vidět nemusím. A ani nechci. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet$55milionovTržby USA $16,797,191Tržby Celosvetovo $19,100,000Martin Scorsese a jeho pohľad do zbesilého života šoféra ambulancie, je bez škropulí podaní výborným Nicolasom Cage v jeho jednej z najlepších úloh ako záchranára zunovaného životom s unavením výzorom na pokraji zrútenia, výborne ho dopĺňajú smútiaca Patricia Arquette a v neposlednom rade jeho kolegovia na trasách smrti stále hladný John Goodman, frajírek za vysielačkou Ving Rhames a ničiteľ Tom Sizemore. Mierne experimentovanie sa u Scorseseho vyplatilo a stvoril u ňho dosť neobvyklú až miestamy dosť halucinogénnu snímku. /75%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nechápu, kdy se to zlomilo, ale většina Scorseseho posledních filmů na mě nechává nechutně špatný dojem. Ať je to Letec, Skrytá identita nebo počítání mrtvých, jsou to pro mě velmi slabé snímky, v kterých si Scorsese užívá své slávy a svého jména, ale nic víc nepředvádí. Nicholas Cage je můj oblíbený herec, ale zde nemá co hrát kromě neustále pijícího doktora, který všude vidí jednu oběť. Opravdu smutné vidět kam spadl tak skvělý režisér a jak sebou tahá některé herce, kteří ho nedokážou odmítnout a pak hrají v podobně nudných a praštěných filmech. Velmi nudný film, který neustále řeší mrtvoly a paranoiu. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Paul Schrader .. The point is, everybody go through a stretch where folks gonna die on you, Just don't meditate on it. _ Skvělá hudba (takřka všudypřítomná a samé Martyho oblíbené vypalovačky), výtečná kamera, perfektní noční atmosféra a spousta monologů jednoho duševně stonajícího saniťáka. Obsah tak výživný není, ale díky nápadité režii odsýpá ve svižném tempu. Nic, co bych si zařadil do Scorsese TOP, ale dobrý film rozhodně. 75%. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Snímek vyprávějící o lidech vykonávajících andělské poslání v hroutícím se světě. S jistými náznaky transcendence - panenské početí a celková stylizace do apokalyptického či takřka záhrobního prostředí New Yorku zmítajícího se v hnusu, děsu a beznadějném cyklu drtícím jakoukoliv snahu o změnu či nápravu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Záchranářský výjezdy jsou super. Hlavně ty s Tomem Sizemorem. Marty režíruje živelně a má to fakt šťávu. Ulice New Yorku jsou tu špinavější, než kdy před tím. Moc mě ale nebavily Cageovi pseudofilosofický voiceovery a scény s Patricií Arquette. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Elmer Bernstein: 1. T.B. Sheets ,2. Janie Jones - The Clash ,3. You Can't Put Your Arms Around A Memory - Johnny Thunders ,4. What's The Frequency, Kenneth? - R.E.M. ,5. I'm So Bored With The U.S.A. - The Clash ,6. Red, Red Wine ,7. Nowhere To Run - Martha Reeves & The Vandellas ,8. Too Many Fish In The Sea - The Marvelettes ,9. Rang Tang Ding Dong (I Am A Japanese Sandman) - The Cellos ,10. Rivers Of Babylon - The Melodians ,11. Combination Of The Two - Big Brother & The Holding Company ,12. Bell Boy - The Who , ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nepokojná a besná sanitková jazda naprieč snovým, magickým aj krutým milovaným Scorseseho veľkomestom, v ktorom to žije! Fascinujúca atmosféra nočného New Yorku, ktorého ulicami, plných polomŕtvych duší, sa rúti roztatárená sanitka a za volantom na rozhrešenie a zdravý spánok čaká Nicolas Cage. K tomu napríklad nepoškvrnené počatie a Cageovi šialení kolegovia (Sizemore, Rhames, Goodman). Škoda, že sa pár scén odohráva za bieleho dňa, v nemocnici a ani románik s Patriciou Arquetteovou do celku príliš nepasuje. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Drama/Thriller? Tak asi pro čechy a slováky, ale pro rákosku božská černá komedie. Jako dlouho jsem se od srdce takhle u filmu nezasmála. Jeden saniťák lepší než druhej - Cage vidí všude ducha, chlastá behěm služby a chce přijít o místo, jenže oni ho ne a ne vyhodit, Rhames vidí za vším Ježíše a u toho při řízení chlastá, kouří doutníky a mrdá dispečerku, Sizemore tříská do lidí pálkama, pěstma a nebo alespoň demoluje svou sanitku. Goodman tam byl asi nenormálnější ten max nechtěl zachraňovat lidi, když bydleli vysoko a nejezdil výtah. Nemocnice byla ve větším chaosu než ta v Pearl Harboru a všichni od doktora až po ochranku brali lidi jako další flák masa. Jak já bych u nich chtěla pracovat. Kde jinde člověk může chodit do práce zdrogovanej, vožralej, pozdě, rozbíjet huby a služební auta, posílat všechny do prdele a smát se tomu když někoho nezachrání? Luxus. Jo a drogovej dealer byl super - Koukat, napíchnutej na zábradlí ve 12tém patře, na ohňostroj, vysmátej jak Budha, to se jen tak nevidí :-D ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

To je takový dost zvláštní film, saniťák, jehož snem je, aby ho konečně vyhodili z práce a on si mohl odpočinout, všude vidí jednu dívenku, kterou nedokázal zachránit, jeho dost blázniví kolegové, kteří si ten adrenalin snad užívají, šílený kluk z ulice, kterého kdysi střelili do hlavy a on vždycky skončí v nemocnici přivázaný a křičí, že chce napít a bývalá feťačka, která bojuje sama se sebou a nesnese trápení lidí a tak je pořád odvazuje a pouští a všude okolo krev, smrt a bída. Takový vesele depresivní film. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý filmeček s pekelnou atmosférou. Cage, Arquetteová i další herci výborní, Scorsese válí jako v dobách Taxikáře, zkrátka lahůdka. Zatraceně lituji toho, že jsem to neviděl na velkém plátně. 4 a půl hvězdy. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejdivnější film Martina Scorseseho? Natripovaný stereotyp a hyperaktivní nuda se v ulicích New Yorku mísí celé dvě hodiny bez oddechu. Neskutečně intenzivní, a to přes to, že celkový smysl mi uniká. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama