Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Max Cady opouští vězení, kam byl před čtrnácti lety odsouzen za znásilnění. Je odhodlán pomstít se svému tehdejšímu obhájci Samu Bowdenovi, který ve snaze potrestat zločin, zatajil soudu důležitý důkaz svědčící v Maxův prospěch. Jeho plán je nelítostný a promyšlený. Nejprve Samovi, jeho ženě Leigh a patnáctileté dceři Danielle znepříjemní návštěvu kina, potom za ně zaplatí v cukrárně a teprve na druhý den Sama osloví a připomene mu minulost. S každým dalším Maxovým objevením atmosféra nejistoty stále více přerůstá v napětí a strach. Sam sice nechá Maxe zatknout, protože jim otrávil psa, policejní komisař však nemá důvod držet muže ve vazbě a propustí jej. A Max pokračuje v naplánované pomstě, zraní Samovu milenku Lori a začne svádět Danielle. Samem najaté násilníky zmlátí a pak si zaplatí nejlepšího právníka ve městě a obžaluje Sama za ublížení na zdraví. Jeho útoky se stupňují. Když vnikne do Samova domu, kde zabije služebnou a soukromého detektiva Kerseka, kterého si Sam najal, uprchne rodina z města a na své obytné lodi se vydá na Cape Fear. Max je však pronásleduje i sem, odhodlán znásilnit Samovi ženu i dceru a jeho samotného zabít. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (620)

POMO 

všechny recenze uživatele

V dobe uvedenia ma tento Scorseseho thriller nechal chladným. A dnes mám pocit, že ide o najlepšieho "posmrtného Hitchcocka". Herrmannova hudba, nájazdy kamery, vizáž Jessicy Lange, ktorej postava sa navyše volá Leigh... Marty je diabol, chamelón, ktorý ukážkovo naviazal na odkaz Majstra, a ešte si svoju polievku prikorenil fenomenálnym psychopatom De Nirom a rúškom dráždivej sexuálnej perverzie. Tak trochu fajnšmekerská záležitosť. Piata hviezda odomňa uniká iba o vlások, preto, lebo ide skôr o krátkodobý pocitový, než dlhodobý zážitok. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ze všech vynikajících rolí je pro mě pokérovaný Max Cady takovou třešinkou na dortu páně De Nirovy filmografie. Jak je charismatický, tak je odporný a kolik herců je schopno vzbudit tyto dva pocity zároveň? Cape Fear má vynikající gradaci, která se za zvuku vtíravé hudby valí a nabaluje jak sněhová koule. Velmi oceňuji smysl pro humor, s jakým tvůrci obsadili hlavní aktéry původního Mysu hrůzy - Roberta Mitchuma, který hrál Cadyho a Gregoryho Pecka v roli štvance. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Absolutní hodnoty na barometru stylovosti a drastická režie, která čaruje i s vyvařeným námětem. Další z dokonalých důkazů toho, že Scorsese ve 21. století ztratil elán a náboj. Brilantní thrller, který oprašuje odkaz Alfreda Hitchcocka a předvádí Scorseseho na samém vrcholu žánrových hrátek. Mistr filmové režie je dovádí do extrému, a tím balamutí diváka i redefinuje žánrové vzorce samotné (hlavně požadavky na jejich tempo a "rychlost"). Nestoudně geniální! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Už úvodní záběr na De Nirovu kérku na vymakaném těle dává tušit, že se dočkáme něčeho zajímavého. Scorsese se opět pochlapil a jeho remake strčí černobílého předchůdce hravě do kapsy. Vyplatí se vidět, už jenom kvůli scéně, kdy De Niro jako údajný bohémský učitel svádí Julliete Lewisovou - to co ona předvádí, to je famózní herecký koncert. Dal bych i za pět, ale konec je bohužel blbej, klasicky hollywoodsky natahovanej. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Tohle není žádný řemeslně zvládnutý thriller útočící na pokladny kin, ale strhující klamání tělem, které budí dojem, že si jej vzal do parády sám Alfred Hitchcock. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Není thriller jako thriller. Zvlášť, když jej točí Scorsese, kterému pevný žánrový mustr slouží jako hřiště, v rámci něhož je povoleno ohýbání konvencí i testování hranic stylistických norem. Je to jeden exces vedle druhého a De Niro hraje v podstatě hororové monstrum, ale pokud máte alespoň trochu rádi Hitchcocka, ochotně tomu všemu uvěříte a na konci nebudete vědět, čí jste (resp. na čí straně je spravedlnost). 80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, PALINO, luj ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Slušivý thriller s naprosto úchvatnou "lolitkovskou" Juliette Lewis, na kterém mi však vadily dvě věci: postava De Nira, která byla vždy a všude nepozorována a ta ruční kamera, která se mi do tohoto filmu jaksi nehodila. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Právě tohle je film, při kterým mě došlo jakým obrovským filmařem a mistrem příběhu je Martin Scorsese. Ono totiž v porovnání s tím nedomrlým černobílým originálem z roku raz, dva to na mě doslova řvalo. Každá postava je zde daleko lépe prokreslena, film jde mnohem více do detailu a to hlavní teprv přijde. Ještě teď se otáčím za sebe, jestli tam náhadou nestojí namakanej tetovanej chlápek s ksichtem DeNira. Brrr to byli pocity během sledování tohoto Mysu hrůzy. Věřte že každá scéna je suprácky vychytaná a filmu ty vymazlený scény dodávají to pravé napětí a atmosféru a je jedno, jestli ta scéna trvá několik vteřin / DeNiro na plotě / a nebo několik minut / rozhovor DeNira a Juliette Lewis ve školním divadle /. Stálo se už skoro samozřejmostí pět ódu na předvedený herecký výkon DeNira. Já nevím jak to ten chlap udělal, ale měl jsem z něj strach, prostě bombózní je hraní v jeho podání, ale pozor není sám, kdo tady ze sebe sype tuny hereckého talentu, je tu ještě Juliette Lewis to něco neuvěřitelnýho, když jsem se koukal jak hraje svou postavu, vybavily se mě snad všechny holky co jsem poznal, když jim bylo - náct ! Konec je sice nastavovanej, ale zato velkolepě a perfetně natočenej. Mys Hrůzy je zkrátka ohňostroj filmařský kvality. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Docela drsný thriller. Škoda, že jsem prošvihnul v TV původní verzi, takhle nemám jak srovnávat, kdo je lepší. Ale tahleta verze je fakt povedená, i díky hnusně záporáckému De Nirovi, který se v roli trestance přímo vyžívá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Geniální nápad, ale zpracovaný relativně průměrně. Nebo teda já jsem u toho docela solidním způsobem usínal. Pravda teda je, že ta zásadní, závěrečná scéna, měla grády jako prase a usnout se u toho nedalo. Hlavní na tom filmu ale je to, jak Martin Scorsese dokázal výborně rozebrat, popsat a rozpitvat psychologickou stránku každé postavy. To, jak si s ní dokázal zahrát a pořádně s ní zacvičit, to se jen tak nevidí. Jenže i tak to nemělo ten pravej náboj. Tomu příběhu totiž chybělo cokoliv, co by mě dokázalo chytit. Přišlo mi to hrozně průměrné a nebýt tam toho terorizování, tak by to ani za to shlédnutí nestálo. Takhle jsem se alespoň docela příjemně pobavil, protože DeNirovi to fakt šlo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $79,091,969Tržby Celosvetovo $182,291,969║ Martin Scorsese bravúrne ovláda réžiu. Skvostný thriller s výbornými hercami. /100%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mys hrůzy, jako jeden z remaků v kariéře velikána Martina Scorseseho je velmi dobře odvedenou prací. Jeho dvorní herec Robert De Niro si zde zkusil roli velmi nepříjemného zločince, který "terorizuje" rodinu svého bývalého obhájce. Je jako vždy fantastický, trochu slizký a vždy zajímavý. V každém okamžiku je vidět jak si De Niro svou postavu žívá a soukromé vystoupení s dcerou bývalého obhájce je malá třešnička na celém filmu. Další kvalitní výkon odvádí samozřejmě i Nick Nolte a Jessica Lange. Pro mě je obzvlášť zajímavá, svým způsobem okouzlující, Julliette lewis, která je v roli dcery obhájce velmi roztomilá a mužské fantazie s ní získávají úplně jiný náboj. Možná to trochu ubírá snímků, ale ne příliš. V době natáčení jí bylo 18náct, ale ve filmu vypadá na méně než 15náct a pochybuji, že si pánské publikum za stěžuje:). Spíše bych film hodnotil jako thriller, protože hororový moc není. S příjemnou délkou a mnoha velmi zajímavými okamžiky, nejen dějovými, ale i několika skvělými nápady kameramana nebo režiséra, jde o "povinnou četbu" každého fanouška. Ně vždy musí být remake špatný, jak je tomu v poslední době... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Bohuzel jsem nevidel original,a le nedovedu si predstavit, ze by mohl byt pusobivejsi nez tento skvely thriller-horor. Obzvlaste vykon De Nira je bajecne odpudivy. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Wesley Strick, James R. Webb .. "Věřím v jednoho Boha, Otce všemohoucího, Stvořitele nebe i země, všeho viditelného i neviditelného. Věřím v jednoho Pána, Ježíše Krista, jednorozeného Syna Božího, který se zrodil z Otce přede všemi věky: Bůh z Boha, Světlo ze Světla, pravý Bůh z pravého Boha, zrozený, nestvořený, jedné podstaty s Otcem: skrze něho všechno je stvořeno. On pro nás lidi a pro naši spásu sestoupil z nebe. Skrze Ducha svatého přijal tělo z Marie Panny a stal se člověkem. Byl za nás ukřižován, za dnů Poncia Piláta byl umučen a pohřben. Třetího dne vstal z mrtvých podle Písma. Vstoupil do nebe, sedí po pravici Otce. A znovu přijde, ve slávě, soudit živé i mrtvé a jeho království bude bez konce. Věřím v Ducha svatého, pána a dárce života, který z Otce i Syna vychází, s Otcem i Synem je zároveň uctíván a oslavován a mluvil ústy proroků. Věřím v jednu, svatou, všeobecnou, apoštolskou církev. Vyznávám jeden křest na odpuštění hříchů. Očekávám vzkříšení mrtvých a život budoucího věku." . . . . . Nechtějte být v kůži právníka s rodinnou, který negramotnému a sexuálně narušenému jedinci stopí v případu znásilnění důkaz díky němuž se mohl vyhnout lochu. Ve vězení je totiž spousta času na učení se špatných i dobrých věcí. Třeba práva, náboženství, psychologie a jednou vás třeba propustí, takže nechybí motivace a pak? Zosobněná hrůza přichází! Zajímavý příběh se pod režijní taktovkou Martina Scorsese mění v nesnadno zapomenutelnou podívanou, plnou zvláštních kamerových nájezdů, velmi přesné hudby a trochu nevěrohodného konce. Robert De Niro je ve formě a roli si vyloženě užívá a jeden z jeho „objektů zájmu“, mladičká Juliette Lewis, je jednoduše a ve všech směrech úžasná!!. PS: původní film neznám. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem i originál a tento remake ho rozhodně převyšuje. Ten byl totiž černobílý i v charakterech - Nolte tady už není tím jednoznačně kladným hrdinou jako Peck - i on má trochu černé svědomí. Vedle skvělého DeNira se mi moc líbili i ostatní herci. Herrmannova hudba je prostě geniální. Závěr mi nevadí, ale je pravda, že De Niro má asi 10 životů. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší remake, který byl kdy natočen. (Od člověka, který dosud neviděl originál, to asi nezní příliš věrohodně.). Scorsese jako malý kluk miloval žánrové filmy - westerny, thrillery, filmy-noir. A proto měl vždy chuť si jednou něco takového vyzkoušet a natočit film, jenž by se dal bez problémů zařadit do některé z těchto kategorií. Povedlo se mu to, a zároveň svůj záměr vysoce překročil, protože natočil film, který se sice na první pohled zdá dějově i filozoficky průzračný jako čirá jezerní hladina, avšak pod povrchem se tu skrývá temný, mnohdy nebezpečný nános z jiných Scorsese filmů. Postava Maxe Cady - zdánlivě úplné klišé. Ale podíváme-li se na něj a především do hlubin jeho duše, začne se nám před očima pomalu rýsovat vylepšený, do absurdní dokonalosti dovedený Travis Bickle, který tentokrát může pod rouškem komerčního thrilleru ukázat, jaký vlastně je i jaký by chtěl být. Robert De Niro tu odvedl, podle mého názoru, jeden ze svých nejsuverénějších výkonů, za kterého by si oscara rozhodně zasloužil. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

De Niro je fakt skvělej hajzl. Je tak hustej že jsem mu chvílema fandil. Nick Nolte ale taky zahrál výborně. Film má od začátku strašně hustou atmosféru ale ke konci je to už možná dlouhý, zvlášť když De Niro přežije ňák všechno a nevadí mu když mu hoří hlava. Fakt dobrej film ale na Scorseseho je to spíš těžkej průměr, ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Délka, obávám se, neodpovídá materiálu a scénáři. Tudíž se často opakuje předešlé, spousta věcí se říká obrazem, a poté znovu slovem, prudký nájezdy kamery ze strany čelné k postavám a časté vertikální náklony musejí falešně urychlovat příběh a přidávat mu na napětí... svým způsobem je pozoruhodný, jak tuhle ohyzdnou špeluňku Scorsese vytapetoval. Na druhou stranu totálně selhal při změně žánru v poslední půlhodince a při pochopení základních veličin dramatu: Zatímco Hitchcock hlásal „napětí a nepravděpodobnost“, Scorsese hlásá „překvapení a pravděpodobnost“, v čemž se bohužel mílí. Mys hrůzy, toť dobrotivá vzpomínka na život než život sám. Oproti Dějinám násilí nebo Strašákům řadové zboží. ()

Související novinky

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

Mys hrůzy dostane seriálovou verzi

24.11.2023

V roce 1962 vznikl dnes již klasický americký thriller Mys hrůzy podle předlohy „The Executioners“ spisovatele Johna D. MacDonalda z roku 1957 (u nás vydané pod titulem „Mys strachu“). V příběhu o… (více)

Plážový detektiv Leonardo DiCaprio

Plážový detektiv Leonardo DiCaprio

30.09.2009

Romány Johna MacDonalda patří do zlatého fondu detektivky a thrilleru – podle jedné z jeho knížek byl natočen třeba slavný Mys hrůzy. Vypadá to, že se adaptace dočká i MacDonaldova nejslavnější série… (více)

Reklama

Reklama