Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (263)

Matty 

všechny recenze uživatele

Až do Mysu hrůzy Scorseseho největší komerční úspěch je ve vícero ohledech esenciálně osmdesátkovým filmem. Jakožto pokračování Harzadního hráče zapadá Barva peněz do dobové módy sequelů, druhou největší roli dostal Tom Cruise, tehdy velmi čerstvě proslavený Top Gunem a díky hudbě a kameře jde o velmi cool podívanou. Přesto Barva peněz není typickým, lehko zaměnitelným osmdesátkovým produktem, ale osobitým dílem filmaře s poměrně jasnou vizí. Cool jsou Scorseseho filmy přinejmenším od Špinavých ulic, takže (audio)vizuální styl nebyl reakcí na dobový požadavek vnějškově efektních podívaných – doba naopak konečně dohnala Scorseseho. K mylným závěrům by mohlo vést také obsazení ke hvězdám stoupajícího amerického zlatíčka. Scénář sice nestraní ani jemu, ani Newmanovi, ale rozhodně nejde o tehdy žádanou variaci příběhu, v němž se mladé štěně učí novým kouskům od starého, nepoučitelného psa. Vztah mezi cynickým Eddiem a namachrovaným Vincentem navíc v druhém plánu odráží pohyby ve filmovém průmyslu jako takovém, konkrétně hollywoodské přerozdělování moci: z rukou starých mazáků do tlap dychtivých mladých yuppies. A tak zatímco Newmanovi, jenž nemá příliš kam stoupat (a zároveň nechce nikam spadnou), již prakticky nezbývá, než s nostalgií rekapitulovat svou kariéru a dělat si pořádek v životních prioritách, Cruise, který na začátku výstižně pracuje v hračkářství, s nebetyčnou arogancí a bez jakéhokoli respektu předvádí, že na něj, jak se sám domnívá, nikdo nemá. Zatvrzelí jsou oba, nepoučitelný jenom mladší z nich. Neboť jestli jsem poslední záběr pochopil správně, Eddie se, poté, co zkrachuje jeho plán získat nad svým učněm kontrolu (a jako bonus na něm vydělat nějaké peníze), vrací nejen do hry, ale hlavně ke hře pro hru samotnou. Po dlouhých letech cynického přechytračování druhých a dokazování si bůhvíčeho se konečně stává skutečným biliárovým králem. Co na tom, že má jeho království rozměry zhruba dva metry čtverečné – prohrál a vyhrál na něm nejdůležitější bitvy svého života. Význam tohoto objektu s povrchem barvy peněz pro oba (proti)hráče neustále zdůrazňuje kamera, nacházející se často ve výši stolu a připomínajícími svými prudkými nájezdy na postavy kulečníkové šťouchy. Stejně jako si Newman svým charismatem dokáže během chvilky podmanit scénu, umí takto Scorsese v pár vteřinách navodit potřebnou atmosféru a připravit nás na významnost události, k níž má dojít. Pravdou však je, že jednotlivé scény, jakkoli nápaditě zrežírované jsou si výsledným „feelingem“ dost podobné a po dvou hodinách jsem byl neskonale rád, že můžu z těch zakouřených heren konečně vypadnout. Přesto hodně, hodně stylové pokoukaní s jedním z nejlepších pozdních Newmanových výkonů. 75% Zajímavé komentáře: berg.12, Silas ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je škoda poměrně slabého scénáře, protože jinak filmu nemám moc co vyčíst, zejména po herecké stránce je to radost. Tom se po boku Paula vyšvihl k výbornému hereckému výkonu, Paul je Paul a Mary Elizabeth disponuje oblíbeným ženským duálem, krása/ talent. Márty samozřejmě točit umí a krom kulečníkových heren a perfetkního nasnímání koulečníkování se mě moc líbily nenápadné záběry ulic a domů v pozádí při dialozích hlavních hrdinů. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné kulečníkové drama s excelentním Paulem Newmanem a méně výrazným Tomem Cruisem. Pro Newmana z toho byl zasloužený Oscar. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $52,293,982Tržby Celosvetovo $56,300,000║ troška málo nezáživné, nie? /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Celá postava Paula Newmana je mi nesympatická až protivná. Raději sleduji Toma Cruise jako floutka, který se učí řemeslu a všech nečestných her v pozadí nádherné klubové zábavy, biliáru. Scorsese si vybral trochu jednodušší a odlehčený film, který díky kvalitě Cruise a Newmana vydrží i s průměrnou režií. Film působí příjemně, koncem nikoho neurazí, ale rozhodně nejde o něco co musíte vidět za každou cenu. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že může být kulečník takové drama - scény zápasů jsou skvěle natočeny. Nicméně čtyři hvězdičky především kvůli (tentokrát konečně) oscarovému Paulu Newmanovi. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Slabší Martyho film, ale i on měl jistě právo na oddech... Scorsese svůj snímek (jde o volné pokračování o 25 let staršího filmu Hazardní hráč, kde se můžeme setkat s mladým Eddiem Felsenem, tehdy ještě dravým žralokem kulečníkových heren...) zasazuje do prostředí kulečníkových heren a pool je to ústřední, oč tu běží, ale občas také o peníze, čest, hrdost, sebeutvrzení a sebeuspokojení... Marty si sice vyhrál s kamerou a střihem, herní kulečníkové pasáže jsou nápadité a někdy i vizuálně úchvatné, zajímavý je prvek střídání generací, vše je ale tak načichlé 80. léty, že to filmu ubližuje...účesy a oblečení, stejně jako orámování snímku tou podivnou hudbou (souhlasím s Francisem), to už dnes působí jak smutné retro. Přesto je postava stárnoucího hráče, který by rád předal něco ze svých zkušeností, ale zároveň by ještě rád ukázal, že nepatří do starého železa, dobře prokreslená a zahraná. Horší už je to s jeho mladým partnerem - okázalým a sebestředným floutkem. Zajímavé, že Scorsese vsadil právě na Cruiseho. Asi kvůli tomu účesu... :-) ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Opravdový Scorsese, i když ho tu někdo možná může přehlédnout, za příběhem, silným již svojí podstatou, se skrývá nebývale filosofující rovina o jednotlivých přístupech k životu, k morálce i k své vlastní důstojnosti. Skvělý portrét zrání člověka: věkem i méně příjemnými zkušenostmi. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mě se tedy víc líbil The Hustler. Mělo to větší koule. Zde už je Paul Newman starej mazák a mladýho talenta hraje přesvědčivej Tom Cruise. Osmdesátky z toho přímo čiší a Scorsese se soustředí spíše na videoklipovost a vizuální hrátky kulečníkových zápasů, než na detaily jednotlivých šťouchů. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Vcelku obyčejný příběh, který mě nijak zvlášť nezaujal - prostě takový milý průměr. Ovšem scény hraní kulečníku jsou natočeny vskutku zajímavě (možná se ho konečně přeci jen zkusím naučit) - takže za chvílemi opravdu skvělou kameru přidávám k těm třem ještě půl * navíc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Ešte jedna hra.“ - „Už nie, som bez peňazí.“ - „Tak si zahráme len tak.“ - „Len tak?“ - „Len tak. Nie pre prachy. Len tak. Pre hru.“ Džentlmenská hra s pravidlami, ktoré je radosť postupne, rad za radom, objavovať a neustále sa zlepšovať, napredovať. Film s dobrými postavami a s dobrým príbehom o niečom. Ale najviac ma paradoxne možno bavila krátka etuda Foresta Whitakera. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ono se nabizi rict, ze je film tak trochu o nicem, coz je na jednu stranu jiste pravda. Tuctovej pribeh o starym zkusenym co zaucuje mladyho nadejnyho, tentokrat do kulecniku. Takze vetsinu casu vyplnujou nejaky rady a hry. Jenze to by to nesmel bejt Scorsese, aby se nezacal pribeh v druhy polovine stacet trochu jinym a prekvapivym smerem. Takze kdyz uz uz by to zaclo nudit, najednou to zas chytne stavu. Navic to hrani je skvele natoceny, Newman, ackoliv nehraje zadnyho mafiana, jak jsem cekal, tak je hodne charismatickej a skvelej a Cruise je tady sice takovy hovadko, co hraje kulecnik jak kdyby delal kung-fu, ale nicmene ta role mu docela sedla. Z ostatnich bych mozna zminil mladyho Turturra, jinak tu nikdo moc nestoji za rec. Takze nakonec to ale ty 4* da. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Paul Newman učí kulečník Toma Cruise. Příjemná Scorseseho zábavička, i když se dost vymaňuje z jeho předchozí i následující tvorby. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pokračování legendárního snímku Biliárový král s Paulem Newmanem alias Eddiem Felsenem. Opět velice strhující příběh podtržený skvělou režií Martina Scorsese a doplněn pěknou hudbou. Po Top Gunu se Tom Cruise ukázal v dalším parádním snímku. Oscara si Newman zasloužil, ale myslím si, že už hrál v lepších rolích a za tuto mu sošku dali spíše z povinnosti...... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když tě nevyklepu teď, tak příští měsíc v Dallasu." Návrat Eddie Felsona za zelené stoly mám rád. Sice to chvíli trvá, než zase začne roztáčet falše, ale v tý době skvěle baví jeho žák Vincent, jehož klamání tágem mi připadá velmi zábavný. Mě by tedy Vincent neporazil, protože jsem jeho falešný hry rychle prokoukl, svý koule si dobře hlídám a nenechám si je jen tak honit po stole. Nicméně sledovat Vincenta a Eddieho v akci mě hrozně baví. Já se totiž považuju za gentlemana a odborníka na pool, což mohu hravě dokázat tím, že umím roztrhnout plátno, převrhnout stůl a přepůlit tágo o hlavu soupeře. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Barva peněz a pocit vítězství. Martin Scorsese perfektně chápe, o čem je vrcholový sport, přenáší na plátno touhu jak po penězích, tak po vítězství a neopomene ani zdůraznit, že mezi oběma je podstatny rozdíl. Navíc za nitky tahají charistmatické postavy, postarší zkušený vlk zaučuje talentované mládě, což někdy skončí epickým vítězstvím s balíkem peněz a jindy s hádkou a monoklem. Atmosféra filmu je poměrně nabitá, a to i když nejste zrovna fandové kulečníku, popř. jej neuznáváte jako "sport". Jak jsem naznačil (a jak naznačuje Scorsese) - zde jde především o lidi, jejich touhu a snahu, až poté jde o konkrétní činnost, v níž se snaží být nejlepší. Ani to však neznamená, že bychom se nedočkali řady pěkně natočených šťouchů (a určité procento z vás se může těšit i na šťouchy mezi Newmanem a Cruisem). 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hustler mě chytil mnohem víc ve všech ohledech. Scorsese tu pro mě naprosto selhává v zobrazení zápasů - čekal bych, že cool hra jako kulečník bude v rukou tak cool režiséra vypadat sakra dobře - tady až na pár kusých záběrů nic zajímavého. Newman si svou roli užívá, ale Cruise je tu maximálně otravný. Myšlenky filmu zcela jasné od počátku a až mě překvapilo, jak málo Scorsese motivy rozvinul. Nebýt "jedničky", asi bych čtyři dal, jistě to má své kouzlo a Newman opět táhne film nahoru, ale když "dvojka" nedosahuje kvalit originálu, nemůže mít stejné hodnocení. ()

Reklama

Reklama