Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

JamesLeon 

všechny recenze uživatele

Pokračování už nemá takový náboj jako Biliárový král. Přece jen Newman už není nejmladší a Cruise nemá ani poloviční charisma Paula. Ale závěrečný turnaj se mi líbil moc a jako milovník biliáru jsem se skvěle bavil. ()

Tamdydam 

všechny recenze uživatele

Paulu Newmanovi toho Oskara za roli Eddieho přeju. Myslím, že si ho zasoužil. Bohužel on sám je jedinou kvalitou tohoto snímku. Zbytek je laciný povrchní šunt, přesně jak osmdesátá léta káži. Abych řekl pravdu, nelíbil se mi ani film Hráč. Nudil jsem se u něho zrvana tak, jako u Barvy peněz. Ale přece jen, nějaké ty body navíc mu v přímém srovnání přiznat musím. Za prvé mladý Newman v Hustleru už zdaleka nebyl necharismatické jelito, jako čryřiadvacetiletý Cruise v Barvě peněz, neubíjela tu nesnesitelná, laciná a hlavně nepřetržitá hudba a celkově Hustler působí jako o deset tříd hodnotnější film. To všechno zohledňuji, přestože mě nudily oba, jeden jak druhý ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Film jako příběh nejvíce utrpěl tím, že ho režíroval Scorsese. A to ne z důvodů, že by byl špatný režisér, ale díky filmům, které natočil a jaké si tím udělal jméno. Spousty fanoušků tedy čekalo příběh s určitým předsevzetím. A režisér nám předložil skoro civilní snímek. V dramatu jsem sledoval linku neustálého, vnitřního boje člověka, který zápasí hlavně sám ze sebou. Je zde vystaven konfrontaci dvou stran a to morální a touhou vyniknout v něčem a ještě k tomu vydělat peníze. Tvůrce zanechal pravidlo, že zlo má být potrestano a tak to mu na závěr filmu také bylo, když Newman je poražen svou vlastní zbraní. Ve snímku se střídají silnější okamžiky se slabšími. Chvílemi jsem pocítil pravé filmové vzrušení, a jindy zase jen čekání co bude dál. Role přítelkyně Cruise byla zahraná dobře, ale o postavě jsem se až do konce moc nedozvěděl, pouze to, že celý příběh nevěděla co chce, snad jen peníze, a že rozhodně sama si nebyla jistá jestli chce být a zůstat po boku svého přítele. Hudba je vybraná a složená z hitparádových singlů, v některých pasážích mě vadila méně, v některých naopak. Když film skončil zjistil jsem, že jsem se díval na snímek, který je i o billardu, ale nic mě o tomto sportu vlastně neřekl. ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který vás vtáhne do prostředí biliárových heren. Vašim průvodcem bude Paul Newman. Co víc si přát. Pět hvězdiček jasná volba. ()

TSZ 

všechny recenze uživatele

Kulečník, Newman,Cruise - kolem těchto tří postav se točí většina děje Barvy peněz - docela mi sice vadilo jak se Cruise při hře choval divně, ale až na tento detail se nedá prakticky všem zúčastněným nic vytknout (pobaví malá rolička Foresta Whitakera) a celé dvě hodinky uplynou jako voda. ()

Marator 

všechny recenze uživatele

O prach z křídy podprůměrný film, který nenabízí nic nového a patří mezi Martinovy slabší počiny. V podstatě se dá vyzdvihnout pouze dobrý výkon Paula Newmana. Za to působení Toma Cruise je jak skřípání prachu z křídy mezi zuby. ()

AshT 

všechny recenze uživatele

Pokračování kulečníkového dramatu z roku 1961 v hlavní roli opět výborný Paul Newman. Pro Paula Newmana to byl zasloužený oscar. ()

ratpile 

všechny recenze uživatele

V základní premise typické, ve Scorseseho propracovaném pojetí postav zároveň netypické "sportovní drama". Tentokrát se sice nedostaví tolik nezapomenutelných scén, jako u většiny Martyho snímků, ale oddychovka je to nadmíru solidní. Řemeslně i vypravěčsky je to Scorsese. p.s. Newman si krade film pro sebe! ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Mne pripadal film ako nedokončený, useknutý (odfláknutý) koniec vo mne vyznel ako bez pointy. I keď do polovice som sa veľmi bavil a herecké výkony Paula, Toma boli perfektné, tak u mňa iba 45%. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Paul Newman a jeho 86' Oscar, to mi bylo jasné hned po shlédnutí ukázek. Po celém filmu se ale přesvědčení, že si ho opravdu stoprocentně zasloužil, ještě mnohonásobně zvýšilo. Stačilo jen vidět, jak zamyšleně sedí a nechává místo těla hrát své oči. Mimika je opravdu silná Newmanova zbraň. Ačkoliv biliár jako sport moc nemusím, Barva peněz mě opravdu mile překvapila, nejde tu totiž primárně o sport, ale o psychické hry a odhad lidí, kterým mě zestárlý biliárový šampion Eddie Felson naprosto uchvátil. Milé překvapení byl, tehdy stále ještě začínající, Tom Cruise. Jeho impulzivní chování a horká hlava se skvěle hodily do kombinace s Newmanem, který je naprostou většinu filmu zcela v klidu. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Když je kulečníkovej stůl pro tebe celej svět. Ale spíš si díky tomudle filmu vzpomenu na film v nemž Paul Newman sám hrál toho mladýho zbrklýho hráče. ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Proti Biliárovému králi je to příliš povrchní, všude jen americká touha po snadno vydělaných penězích. Biliárový král kritizoval (pudové) absolutno, které Američani cítí v penězích, díky penězům jsou "někdo", mají moc i "monopol" k násilí (viz manažer Eddieho Felsona) a peníze jsou jim spíše prostředek k sebedestrukci než seberozvoje. (Souhlasím s myšlenkou, že peníze jsou médium neutrální, záleží na tom jak a k čemu je použijete a jsem proti zrušení peněz) A skrze toto absolutno degenerují přirozené lidské vztahy viz Felson- Sára, Felson- starší manažer. V Barvě peněz sledujeme pouze soupeření Newmana a yuppieho Cruise o to, co je víc- sláva nad penězmi nebo předstíraní nešikovnosti skrze niž vydělám mraky peněz. To, že nakonec Felson a yuppie Vincent proti sobě bojují není zrovna silná a nosná myšlenka. ( Měl jsem pocit, že z každého koutu na mě kouká Regan a železná lady) Daleko silnější byl závěr Biliárového krále, kde Felson řekl svému soupeři, že je rovnej chlap... Jinak čtyři hvězdy za Newmana, kameru a pocit, že se mýlím a šlo třeba jen o něco víc než jen o biliár a jak v něm uspět... ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Výsledky z ostatních webů: IMDb - 7,0/10 | Rotten Tomatoes: Tomatometer - 89%, Audience Score - 73% | FDb.cz - 73.2% | Neuvěřitelné! Martin Scorsese je mistr, mistr, který až neuvěřitelně skvěle zrežíroval tento úžasný film, a oproti mírně zdlouhavé a nezáživné "jedničce" tuto "sérií" posunul na novou a teda zatraceně vysokou úroveň. Tom Cruise byl tehdy ještě mladý nevyzrálý sviňák (proto do své role zapadl :-), Mary Elizabeth Mastrantonio byla poměrně hezká a herecky již vyspělá, ale to co zde předvedl Paul, to se musí vidět, pro jednou byl Oscar ve správných rukou :-D. Navíc celý film doprovázejí 80s pecky, skvělá "biliárová" atmoška a úžasný (a pro sportovní film i originální) konec to vše skvěle uzavře. I'M BACK! 100% ()

Reklama

Reklama