Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

jasiska 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavé myšlienky o živote, osobnej morálke,... Bohužiaľ, spolu s charktermi postáv sa mi zdali len povrchné načrtnuté. A ani ten biliárd ma nebavil tak, ako som si myslela, že ma bude baviť. ()

Tristaver 

všechny recenze uživatele

Kvalitně se rozjíždějící dílo postupem času ztrácelo grády hlavně kvůli neustále se opakujícím typům scén. Newman zahrál opravdu kvalitně, to on tenhle film oscarovým výkonem tahá z bahna. Cruise naprosto nevýrazný, Mastrantonio hrající dobře, ale nejvíce - nepočítaje Newmana - mě potěšil Whitaker se svou minirolí. ()

peetriss 

všechny recenze uživatele

I velký režisér si někdy musí vybrat slabší chvilku. V případě Scorseseho je to Barva peněz, která, přestože si také udržuje své kvality, ve mně prostě nedokázala vyvolat to pravé adrenalinové herní napětí, které bych očekával. Na druhou stranu filmařskou řemeslnou úrověň si urdžuje i toto, na Scorsese poměry skromnější, dílo. Hlavním trumfem je obsazení. ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Hotový western s tágom v ruke. Film má šmrnc, skvelého Paula Newmana, ktorý je vždy o krok - dva vpred, krásnu a nebezpečne flirtujúcu Mary Elizabeth a neposedného Toma Cruisa, čo schová guľu jednou rukou a druhou pije mojito. Bavilo ma sledovať túto trojicu v akcii a ich strategické ťahy, aké často dostávali do nosu od žiarlivosti i nevyzretosti. Všetko skvelé, avšak len do momentu, čo Newman dostal tak naivne na frak, až som si myslel, že to bolo súčasťou ďalšieho premysleného plánu. Nebolo, prichádzajú tak na rad horšie časy pre Paula, ale aj film samotný. Postavy sa zrazu začínajú chovať inak než dovtedy, zabúdajú na svoje zásady, ignorujú povahu a vlastne aj ten záverečný turnaj bol taký nijaký, nevygradovaný, nedokončený a to čo sa dialo potom, tri bodky - doslova. Ach, škoda toho skratu v tretej tretine. ()

Dallas 

všechny recenze uživatele

Prefíkaný veterán Newman, talentovaný harant Cruise a peňazochtivá k.... Mastrantonio. Títo všetci predvádzajú výborný výkon pod Scorseseho tágom .......ehm sorry taktoukou. Film stojí hlavne na postave Newmana a právom. Oskar zaslúžený. Za pozornosť stojí aj kopa vedľajších rolí. Menujem aspoň Whitakera. Pre mňa veľmi atraktívne prostredie biliardu s kopou výborných strkov od výborných hráčov. Som rád, že CT1 odvysielala tento film. Po nedávnej smrti Paula Newman je to pekná pocta pre tohto výnimočného herca. "Ja som sa vrátil" 80% ()

ekomo 

všechny recenze uživatele

Po Biliárovém králi určitě nejlepší snímek odehrávající se v zakouřených barech, kde se hrával kulečník. Nádherné záběry na famozní výkony kulečníkových mistrů a herců samých. Pohodové sportovní drama, kterému nechybí úžasný soundtrack ani kvalitní osobitá režie. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k postaršímu roku, kdy film vznikl, si jen těžko můžu stěžovat na klasiku v podání mladého nadějného hráče, kterého se ujme starý vysloužilý hráč. Že je film mírně přdvídatelný... pořád lepší než kdyby na konci Newman umřel při přestřelce... :) Jedná se o pěkné drama z prostředí heren, kde se hraje pool a víří dolary. Nezkrotnost Cruise v tom, jak neumí ubrat plyn mě baví a chudák Newman s ním má spoustu otcovských problémů. Nejde mu totiž o to, aby jeho svěřenec byl nejlepší ze všech, ale aby si pořádně namastili kapsu. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Mam Newmana moc rad, a ani tady me nezklamal. Kulecnikove sceny vypadaji v porovnani se soucasnymi pool tv turnaji obycejneji, nez se tenkrat Scorsesemu asi zdalo (podobne, ba daleko amatersteji vypadaji v porovani se dneskem treba zabery trenujicich bojovniku v Navratu draka), ale to nakonec nevadi. Cruisova trochu nesympaticka divokost (a ten uces!) a Newmanuv styl vedou film jiste dopredu a Mary v kalhotkach - no, radost velika! ()

Skarface 

všechny recenze uživatele

Tom Cruise v roli sebevědomého,namachrovaného mladíka,hráče kulečníku! Paul Newman v roli zkušeného hráče který předává své zkušenosti dál :) V závěru stojí proti sobě dva vynikající hráči ! Napětí nechybí trocha vtipu taky ne ! A jak to dopadne ? Podívejte se ! Tento film za to stojí ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Fajn film, ale na Scorseseho poměrně maličké, což je poněkud zvláštní, když mu tam hrají Cruise a Newman - hádám ale, že film o hráčích kulečníku nemůže být zrovna opulentní, snad by mu to ani neslušelo. Film se dle mého dobře utnutý, díky čemuž v samotném svém závěru dokáže ještě zarezonovat, což se mi líbí, když film dovede. ()

KOZEL84 

všechny recenze uživatele

Tak já sem teda celkem zklamaný.Díval sem se na to asi na třikrát.Od Scorseseho bych čekal víc a Newman mi nebyl ani trochu sympatický.Dialogy mi přišli podivné,ale je fakt že titulky co sem měl stály taky celkem za hovno. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

HEY, I'M BACK! Nevšední a originální sportovní drama, které si vzal tehdy na starosti Scorsese, kterým mě ani neurazil ani nepotěšil. Celý film stojí na hereckých výkonech, především na výkonu Paula Newmana, bez kterého si troufnu říci by se na to nedalo koukat a společně s vycházející hvězdou, kterou Cruise po Top Gunu byl, se postarali o zajímavou podívanou. Do toho mi Scorsese potvrdil, že už v osmdesátkách uměl točit a jeho kamera (jak při záběrech v hernách nebo venku na ulice) bylo opravdu blaho pro mé oči. Bohužel to jaksi kazí slabý a pomalý scénář, což je obrovská škoda, nemluvě o samotném konci. Každopádně, není to film, který byste musely vidět za každou cenu, ale na druhou stranu se jedná o důležitý osmdesátkový film a v té době velký komerční úspěch Scorseseho. Čisté 3* ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Barva peněz je volným pokračováním černobílého filmu Hazardní hráč (Biliárový král; The Hustler) z roku 1961. V Hazardním hráči hrál Paul Newman mladého kulečníkového hráče, který, majíc velký talent, se učí nejen hře samotné, ale i pravidlům psychologie hry a fintám typu "jak z méně zdatných hráčů vyždímat co nejvíc peněz" - dle mého jedna z nejpovedenějších rolí tehdy mladého Newmana... V Barvě peněz přebírá tuto roli Tom Cruise, zatímco Newman zde vystupuje již jako zkušený kulečníkový matador - zestárnul i se svou filmovou postavou (oba filmy dělí 25 let), což hereckému výkonu vždy přidá ještě něco navíc (paralela: vzpomeňme na herecký vývoj Al Pacina - viz filmy Kmotr I, II, III). Jelikož jsem se na střední a pak ještě na vysoké škole, mnohdy místo vyučování:-)), dost věnoval právě kulečníkové hře (i když odlišnému karambolu), musím říci, že oba filmy mě nadchly. Hazardní hráč na 100% - možná i proto, že se zde objeví můj oblíbený stůl "bez děr", ale hlavně pro Newmanovo herectví, originalitu příběhu a super scénář. Barva peněz na 80% - ještě pořád (zajisté zásluhou skvělého režiséra Scorseseho a Newmanovy výborně ztvárněné postavy jakéhosi "učitele biliárové taktiky") si drží dobrou kvalitu, ale co si budeme povídat - ústřední roli z prvního filmu po Newmanovi přebral Tom Cruise, a to není pro tuto "štafetu" úplně ideální finishman... ()

hazaba 

všechny recenze uživatele

Nevím, nějak mě Scorsese nebere - jeho filmy se mi zdají docela dlouhé a nijaké. I tady jsem si pořád říkala, o co vlastně jde? Co tím chce básník/režisér říci? Nepopírám, že Paul Newman hraje skvěle a ani Tom Cruise není špatný, i prostředí kulečníkových heren má něco do sebe, ale prostě to není ono. ()

Heavyman 

všechny recenze uživatele

Newman byl frajer a tady to zase dokazuje, tentokrát opět s tágem v ruce. Sám jsem na kulečník levej takže se mi líbily ty frajeřinky se šťouchama a to, že když je někdo starší, takže nepatří do zběrnejch surovin. Toma Cruise vážně nemusím a ani po tomhle filmu se to nezměnilo...jeho Vince byl hroznej trotl! Asi 10 minut po skončení filmu jsem si uvědomil, že tam byl i Iggy Pop:-) ()

Akana 

všechny recenze uživatele

Paul Newman jako vždycky skvělý, Cruise ve svých začátcích nevýraznější, ale solidní. Biliárové pasáže efektně natočené. Dilema hlavního hrdiny, jestli se má seberealizovat skrze předávání zkušeností nebo svůj vlastní comeback, se jeví jako nosné téma, ale výsledek nevyznívá nijak osudově. Vlastně mi nic vyloženě nevadí, ale taky to není nic, bez čeho bych se nemohl obejít. Scorsese byl tentokrát za (šikovného) řemeslníka. 70% ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Asi za to může ten Cruise, ale já po skouknutí tohoto snímku, jsem došel k názoru, že je zábavnější hrát kulečník přímo, než na to čumět v podobě tohoto filmu. Ani tam neukázali pořádně nějaký pořádný vychytávky - nějaký "super šťouchy". ()

Reklama

Reklama