Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Není to špatný film, ani oba hlavní herci tam nehrají špatně (Newman dokonce výborně), záběry zápasů jsou natočené také výborně. Film má ale slabinu jinde než ve zpracování, a to ve scénáři. Je prostě hrozně schématický a očekávatelný. No nezlobte se na mne, ale kolikrát už člověk ve filmu viděl, jak starý profík zaučuje talentovaného nováčka, který ale musí řešit mravní dilema, zda přijmout cynický pohled na svět svého učitele, nebo jít vlastní cestou? Závěr:Neurazí, ale ani ničím nepřekvapí. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Pokračování legendárního snímku Biliárový král s Paulem Newmanem alias Eddiem Felsenem. Opět velice strhující příběh podtržený skvělou režií Martina Scorsese a doplněn pěknou hudbou. Po Top Gunu se Tom Cruise ukázal v dalším parádním snímku. Oscara si Newman zasloužil, ale myslím si, že už hrál v lepších rolích a za tuto mu sošku dali spíše z povinnosti...... ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ono se nabizi rict, ze je film tak trochu o nicem, coz je na jednu stranu jiste pravda. Tuctovej pribeh o starym zkusenym co zaucuje mladyho nadejnyho, tentokrat do kulecniku. Takze vetsinu casu vyplnujou nejaky rady a hry. Jenze to by to nesmel bejt Scorsese, aby se nezacal pribeh v druhy polovine stacet trochu jinym a prekvapivym smerem. Takze kdyz uz uz by to zaclo nudit, najednou to zas chytne stavu. Navic to hrani je skvele natoceny, Newman, ackoliv nehraje zadnyho mafiana, jak jsem cekal, tak je hodne charismatickej a skvelej a Cruise je tady sice takovy hovadko, co hraje kulecnik jak kdyby delal kung-fu, ale nicmene ta role mu docela sedla. Z ostatnich bych mozna zminil mladyho Turturra, jinak tu nikdo moc nestoji za rec. Takze nakonec to ale ty 4* da. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica, ktorá je o vzájomnom vzťahu Newman a Cruise mi prišla nezaujímavá a šablónovitá. Druhá časť, kedy sa sústredíme na putovanie Newmana za jeho veľkým Comebackom nielenže baví viac a nachádza sa v nej potrebný prienik do postavy, ale zároveň osvetľuje aj prvú polovicu filmu pozitívnym svetlom, ktoré zadefinováva vzťahy a hlavne motivácie. Funkčné a ku koncu aj značne uspokojivé. Obidvaja herci si skvelo sekundujú, hoci Cruise v tomto prípade nikdy nebude Newmanom. Jeho Eddie Felson je podaný s gráciou a údernosťou. Scorsese po After Hours prichádza s ďalším pre neho netradičným filmom, v ktorom ale zaznieva jeho rukopis a cítiť z neho zábavu a zápal. Na konci som bol milo prekvapený. Takže za 4* ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Slabší Martyho film, ale i on měl jistě právo na oddech... Scorsese svůj snímek (jde o volné pokračování o 25 let staršího filmu Hazardní hráč, kde se můžeme setkat s mladým Eddiem Felsenem, tehdy ještě dravým žralokem kulečníkových heren...) zasazuje do prostředí kulečníkových heren a pool je to ústřední, oč tu běží, ale občas také o peníze, čest, hrdost, sebeutvrzení a sebeuspokojení... Marty si sice vyhrál s kamerou a střihem, herní kulečníkové pasáže jsou nápadité a někdy i vizuálně úchvatné, zajímavý je prvek střídání generací, vše je ale tak načichlé 80. léty, že to filmu ubližuje...účesy a oblečení, stejně jako orámování snímku tou podivnou hudbou (souhlasím s Francisem), to už dnes působí jak smutné retro. Přesto je postava stárnoucího hráče, který by rád předal něco ze svých zkušeností, ale zároveň by ještě rád ukázal, že nepatří do starého železa, dobře prokreslená a zahraná. Horší už je to s jeho mladým partnerem - okázalým a sebestředným floutkem. Zajímavé, že Scorsese vsadil právě na Cruiseho. Asi kvůli tomu účesu... :-) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Hlas, který objasňuje pravidla kulečníku v originále, obstaral sám režisér Scorsese. (don corleone)
  • Ve filmu se objevil i režisér Martin Scorsese. Ztvárnil postavu muže, který vede psa v kasínu v Atlantic City. Zvířečí roli čtyřnohého přítele si zahrál Scorseseho vlastní pes, který se ve skutečnosti jmenuje Zoe a je uveden i v závěrečných titulcích. (don corleone)
  • Ve filmu Eddie říká, že to je už 25 let, co hrál naposledy. Ve skutečnosti uběhlo 25 let od natočení Hazardního hráče (1961). (facojurka)

Reklama

Reklama