Reklama

Reklama

Gangy New Yorku

Trailer 2
USA / Itálie, 2002, 166 min

Režie:

Martin Scorsese

Hudba:

Howard Shore

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis, Stephen Graham (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v New Yorku v letech 1846 až 1863. Irští přistěhovalci a původní britští a holandští osadníci se formují do pouličních gangů, aby převzali kontrolu nad organizací života a obchodu v jeho ulicích. Film se soustřeďuje na dva nejdůležitější gangy. Dead Rabbits („Mrtvé králíky“) a Native Americans („Rodilé Američany“). Ústřední postavou je mladý Ir Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio), který chce pomstít smrt svého otce (Liam Neeson), bývalého vůdce gangu Dead Rabbits. Mužem zodpovědným za jeho vraždu je Bill přezdívaný Řezník (Daniel Day Lewis), hlava konkurenčního gangu Native Americans. Roku 1860 je Vallon propuštěn z vězení a postupně nahradí svého otce v roli vůdce gangu. Jeho hlavní myšlenky ale patří pomstě. Plán mu však zkomplikuje vztah ke krásné ale nevyzpytatelné kapsářce Jenny Everdane (Cameron Diaz)... (Intersonic)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (766)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Gangy jsou docela dobrý a nadprůměrný hollywoodský historický velkofilm, ale na Martina Scorseseho je to trochu ploché a poněkud málo přesahující běžnou naraci filmu. Celý snímek je dost plastický, výpravný, ale na to, že ho Martin Scorsese nosil v hlavě a připravoval snad dvacet let, jsem čekal skutečně něco jiného, trochu jiný kalibr... Takhle skončil někde na úrovni Scottova Gladiátora, mistrná režie, bravurně zvládnuté řemeslo, úžasná práce s herci, ale hlubšího významu a mnohovrstevnatosti se nedočkáme... Chybí tomu ona příslovečná Martyho příchuť výjimečna... ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Co mně tady opravdu udělalo radost, tak je ta parádní, na pravdě vystavená rekonstrukce starého New Yorku, ještě v době před mocnou imperiální metropolí. Scorsese skvěle vrací do časů "gangů Five Points"; pestrobarevný špíny, tribalismu a pouličních bitev, šéfování bosse Tweeda s jeho vyčůranou politickou machinací, anti-unijních nálad během občanský války... Zkrátka tohle mě bralo hlavně dobově ke kochání, mohlo trvat klidně dvakrát tolik času, řezník Day-Lewis je skvělý. Koho zajímá VELMI zajímavá historie města, sem prosím. / Na podruhé zvyšuji hodnocení, stranou ta délka, nahlouplý děj s postavou DiCapria a občasný stylový ústřel. Zdaleka ne dokonalý, stejně ale srdcovka. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Mistr David Fincher jednou řekl, že „co je to režie poznáte, až když zapadá slunce, vy musíte natočit pět záběrů a víte, že stihnete jenom dva.“ Martin Scorsese se vrátil, a ač to se stopáží přehnal, s důrazem na postavy a technickou stránkou suverénně jede. Jednou nabídne krvavou řežbu dvou znepřátelených táborů, jindy utiskovanou lůzu ze špinavých ulic, vše pod pečlivou kamerou Michaela Ballhause. Režie velmi dobrá, ústřední herecké trio výtečné (ano, i Cameron Diaz), hlubší význam i mnohovrstevnatost nicméně scházejí, v jednu chvíli mi totiž osudy a kroky hlavních postav byly poměrně vzdálené. Poctivá práce (škoda, že ne dravější) to ale beze zbytku je. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Howard Shore: 1. Brooklyn Heights ,2. Dark Moon, High Tide - Afro Celt Sound System ,3. Gospel Train - Silver Leaf Quartet ,4. The Hands That Built America - U2 ,5. Shimmy She Wobble - Othar Turner ,6. Breakaway - Sidney Stripling ,7. Signal to Noise - Peter Gabriel ,8. New York Girls - Finbar Furey ,9. The Murderer's Home - Jimpson And Group ,10. Dionysus - Jocelyn Pook ,11. Brooklyn Heights ,12. Morrison's Jig/Liberty - Mariano De Simone ,13. Durgen Chugaa - Shu-De ,14. Unconstant Lover - Maura O'Connell ,15. Devil's Tapdance - Vittorio Schiboni ,16. Beijing Opera Suite - Anxi Jiang ,17. Paddy's Lamentation - Linda Thompson ,18. Brooklyn Heights , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hádžete kamene do každého, kto tu vystúpi z lode!“ – „Keby som mal pušku, strieľam ich.“ Monumentálnym GANGOM V NEW YORKU príliš ublížilo, že režisér Scorsese (TAXIKÁR, ŠPINAVÉ ULICE, ZÚRIACI BÝK) na nich pracoval niekoľko desaťročí a samotné nakrúcanie bolo vyčerpávajúce (zvyšovanie rozpočtu, zvyšovanie počtu nakrúcacích dní), údajne kvôli ťažko ovládateľnej producentskej dvojke Weinsteinovcov (napriek tomu Scorsese svoj ďalší film, LETCA, nakrútil hádajte v koho produkcii). No hoci má snímka mínusy (prehnaná dĺžka, slabší scenár, odťažitý DiCaprio, pateticky podané myšlienky o krvavom zrode americkej demokracie), je prítomná fascinujúca atmosféra (šialenou hudbou podmaľovaný úvodný masaker je neuveriteľný). Minimálne po vizuálnej (kostýmy, výprava, masky a dekorácie dávajú filmu takmer až futuristický sci-fi nádych "alternatívnej doby") a hereckej (Liam Neeson, mäsiar Day Lewis, John C. „Šťastný Jack“ Reilly, Brendan „Mních McGinn“ Gleeson) stránke pozoruhodné. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (42)

  • Nabídku na roli Billa Cuttinga (Daniel Day-Lewis) původně dostal režisérův tradiční spolupracovník Robert De Niro, ale problémem se ukázalo být natáčení v Itálii, protože herec se nemohl na tolik měsíců uvolnit z New Yorku. (NIRO)

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

Slávni režiséri pre UNICEF

Slávni režiséri pre UNICEF

02.05.2005

Štúdio MK Film Productions za podpory medzinárodnej organizácie UNICEF nakrúca poviedkový film ALL THE INVISIBLE CHILDREN, ktorý bude pozostávať zo siedmych krátkych filmov od rôznych režisérov, z… (více)

Reklama

Reklama