Reklama

Reklama

Oeconomia

(festivalový název)
  • Německo Oeconomia
Trailer

Obsahy(1)

Snímek režisérky Carmen Losmann hledá odpovědi na klíčové otázky dneška: Proč roste ekonomická nerovnost? Proč jsou jednotlivci i státy stále zadluženější? Proč na krize bank nejvíc doplácejí klienti? Aby pochopila pravidla hry, z níž profituje jen velmi malá část zúčastněných, oslovila zástupce bankovního a finančního sektoru. Někteří si přáli zůstat v anonymitě. Režisérka jejich odpovědi vložila do úst herců a doplnila je názornou počítačovou grafikou. Dokument důkladně, přehledně a s nadhledem rozebírá paradoxy nepřetržitého ekonomického růstu a dává konkrétní podobu systému, jehož mechanismy by v zájmu kapitalismu měly zůstat neviditelné. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Perfektně vysvětlená podstata sebedestrukčních mechanismů kapitalismu. Líbil se mi příklad v samotném závěru, který vysvětluje současnou destrukci ekosystémů, růst počtu obyvatel a změny klimatu. A sice když chcete parcelu v lese, banka vám půjčí neexistující peníze, pokud parcelu nenecháte jen tak ležet ladem a využijete ji dle developerského plánu minimálně pokácet a prodat dřevo. Tím peníze stvoříte a vrátíte je bance. Nejde to tak dělat donekonečna. "V současnosti je to jako závod co zkolabuje jako první. Náš ekosystém, tedy planeta, nebo kapitalismus" říká se v dokumentu. K tomu je ještě třeba vzít v úvahu možnou válku generací. Mladí vidí jak žijeme na dluh, který budou muset oni splácet. Nebo, jak říká Václav Cílek, udělají podraz a přidají se k hnutí "sto věcí" (jen počítač, stůl, kolo a pár dalších věcí nutných k životu) a trhy začnou kolabovat. ()

lena60 

všechny recenze uživatele

"Dnešní zisky jsou zítřejší dluhy." Anebo: "Dnešní dluhy jsou zítřejší zisky.". "Hlavním hnacím motorem ekonomického růstu je dlužník." Koloběh dluhů, zisků, neustálého růstu...V dokumentu zazní spousta zajímavých myšlenek, názorů, dotěrných otázek, na které protřelí ekonomové nedokázali dostatečně uspokojivě odpovídat. Celý ekonomický systém funguje jen na dobré slovo...Nemá logiku. Otázkou je, co se stane, až tato bublina jednoho dne splaskne... ()

York 

všechny recenze uživatele

Jako dokument to bylo dost spatne, ale az to bude nekde s ceskyma titulkama, tak to mozna bude davat vic smyslu... ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Přednáška a diskuse s různými ekonomy na téma růstu, oběhu peněz aj. věštící neodvratný konec..."jako dávat umělé dýchání mrtvému pacientovi"...Náročné na pochopení. ()

Reklama

Reklama