Reklama

Reklama

Kapitálky

Trailer

Obsahy(1)

Děj se odehrává v roce 1981 v komunistickém Rumunsku, v jehož čele stojí Ceaușescu. Diktátor používá k šíření propagandy veřejnoprávní televizi, ale 16letý teenager Mugur Călinescu vyjadřuje svůj vlastní i veřejný názor na prohnilý režim formou graffiti napsaných křídou a velkými písmeny. Rumunská tajná policie Securitate ho sleduje a sestavuje rozsáhlý spis. Mladý chlapec je několikrát předvolán k výslechu, poté se dostane do rychle se zhoršujícího zdravotního stavu a nakonec v roce 1985 zemře. 30 let po pádu komunismu natočil režisér Radu Jude film o šokujících událostech, v němž Mugurův tajný osobní příběh vložil do kolektivního příběhu, aby uctil památku zapomenutého mladého hrdiny, který se stal obětí režimu. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Mugur Călinescu, rebel či hrdina? Pravdepodobne jedno aj druhé. Jedného dňa sa objaví na stene nelichotivý nápis, ktorý sa komunistickému režimu rozhodne nepáči. A razom sa z neznámeho chlapca stáva terč prenasledovania a hoci určite mnohí ľudia s ním súhlasia, nezastane sa ho nikto, ale že vôbec nikto :( Zaujímavý dokument, ktorý mapuje vtedajšie udalosti formou divadelnej hry kompozične vyváženou dobovými reportážami plnými propagandy. Podľa mňa to bolo výborne vyvážené, hoci to divadelné prevedenie ma až tak nezaujalo. Každopádne, posolstvo a odkaz je jasný. A to sa stále nájdu ľudia, čo povedia, že ako nám bolo za totality parádne. To teda hej... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument o životě v socialistickém Rumunsku. 1)  Kontrast oficiální propagandy a inscenovaných fiktivních (ale velmi uvěřitelných) hlášení vytváří pro lidi se zkušeností z totalitních režimů klasickou důvěrně známou absurdní podívanou._____ 2)  Hrané pasáže jsou zbytečně podrobně popisné a nudné. Seškrtal bych je tak na polovinu. Na druhé straně úryvky ze skutečné publicistiky mi přijdou zajímavé. Stojí za to porovnat československou a rumunskou propagandu._____ 3)  Film odráží stav roku 1981. Vzpomínám si, jak to vypadalo v Eforii Sud na plážích v létě roku 1987. Večer ve 22.00 hodin se vypínala elektřina. Televize vysílala čtyři hodiny denně (jeden program, samozřejmě). Z ulic kolem pláží zmizely stánky s grilovaným mletým masem (ještě v sedmdesátých létech běžné, i když s příšernými frontami). V místní samoobslužné jídelně měli jediné jídlo - smažené vejce. Služby pro turisty jakž takž fungovaly (svým mizerným rumunským způsobem), ale jinak děs běs. A uvnitř země to údajně bylo ještě horší._____ 4)  Milovaný vůdce lidu se totiž rozhodl, že země splatí své dluhy, ať to stojí, co to stojí. A světe div se - Rumunsko skutečně všechny své závazky splatilo, takže popřevratová vláda vstupovala do dějin se zplundrovanou zemí, ale bez dluhů._____ 5)  Řekl bych, že v rámci Evropy byl rumunský režim spolu s albánským jednoznačně nejtvrdší a nejnemilosrdnější. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Trochu nevšední provedení dramatického příběhu jednoho chlapce, který toužil po svobodě. Nicméně kombinace divadla s dobovými šoty se mi docela líbila. Určitě to víc řekne Rumunům, kteří v té době vyrůstali a žili. I když máme mnoho společného díky komunistickému režimu, který všude zanechal podobné následky. ()

curil 

všechny recenze uživatele

"Vyslal jsem kód 07, u mě se píše!" - tak signalizuje špicl securitáte, že objevil nový nápis kapitálkami na chodníku: SVOBODA. Příležitost pro další pronásledování a založení nového svazku nepřítele Rumunska. Film je natočen zajímavým způsobem, kdy část tvoří dokumentární záběry a televizní taneční a pěvecká čísla s pokleslou a propagandistickou zábavou, a další polovinu tvoří inscenované výpovědi hlavních postav v divadelních kulisách nebo s kresleným pozadím. ()

Reklama

Reklama