Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalte, duševní rozpolcení doprovázející Ježíše Krista na jeho cestě při hledání životního poslání. Příběh zachycuje situace, kdy čelí stejným pokušením jako obyčejný člověk. Pochybuje o sobě samém a vzpírá se úkolu, k němuž byl předurčen Bohem. Film natočený podle románu Nikose Kazantzakise je provokujícím, zároveň však působivým a obohacujícím dílem. (Magic Box)

(více)

Recenze (440)

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Jde spíš o filmově zformulovanou úvahu/zamyšlení, než o klasický film. Ale je to učiněno precizně, s důrazem na obsahi formu. Dafoe a Keitel jsou vynikajíci, Scorsese nezapomíná na to, že divák nemusí být filosof a film má tempo a komunikuje "user friendly." Opravdu překvapivá, plná nápadů a velmi meditativní je hudba Petera Gabriela - soundtrack stojí za to slyšet samostaně. Není asi film do TOP 10, ale pamatovat si ho budete!... 80% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Dogmatický konzervativizmus duchovenstvo doriadil tak, že nedokáže akceptovať logickú teóriu o Ježišovi, čo nie je človek len fyzicky, ale aj psychicky a tým sa viac približuje ľuďom. Nikto by asi nedokázal byť presvedčivejší v roli pochybujúceho Krista než Willem Dafoe so svojimi ostrými rysmi. Úprimne veriaci Scorsese zvládol film technicky opäť na výbornú a ponúkol svetu nový - ľudskejší obraz mesiáša. ()

Red Meat 

všechny recenze uživatele

Prokřesťanská propaganda typu UMUČENÍ KRISTA mi není moc po chuti, ale POSLEDNÍ POKUŠENÍ je naprosto jiný šálek kávy. Scorcese představuje Krista jako chybujícího člověka, který se spasitelem stává prakticky proti své vůli. Mnohdy nám předhazuje natolik rouhačské myšlenky, že se vlastně ani nedivím odporu, který se proti tomuto snímku snesl ze strany zaslepené církve - v mnoha zemích bylo jeho promítání úplně zakázáno. Kapitolou sama pro sebe je závěr (asi tak poslední půlhodinka), který je jedním slovem dokonalý. Škoda jen, že to samé se nedá říci o prvních dvou hodinách filmu, jimž by nůžky určitě prospěly. Proto nedávám plný počet, ale lepší 4 hvězdičky. A abych nezapomněl, Willem Dafoe v titulní roli je bezchybný. ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Musím oceniť odvahu MARTINA SCORSESEHO, ktorý sa rozhodol natočiť film o Ježišovi podľa Kazantzakisovej knihy a nie podľa stokrát videných a počutých evanjeliách a aj preto kontroverziu, ktorú jeho film vyvolal, považujem za oveľa pochopitelnejšiu ako v prípade Gibsonovho Umučenia Krista. Je určite zaujímavé sledovať alternatívny Ježišov život, ktorého dobre stvárnil WILLEM DAFOE a ktorý nepredstavuje typického obrázkového Ježiša, ale človeka plného pochybností, pokušenia a strachu, ale pri pohľade na samotný film sa mi tlačia do úst kritické slová, pretože SCORSESEMU snímku chýba zábavnosť, niektoré scény síce možno označiť za pôsobivé, film ako celok ale určite nie a celkovo mu chýba filmová iskra alebo aspoň niečo, čím by vtiahol diváka do svojho sveta. Je to proste ťažko pozerateľný film, pri ktorom treba byť asi veľkým priaznivcom MARTINA SCORSESEHO, aby sa dal užiť a vychutnať. Mne sa to bohužiaľ nepodarilo. ()

Borec3 

všechny recenze uživatele

Ježíš jako člověk. Flash and Fear. Ale asi do první třetiny jsem hvězdné obličeje Willema a Harveye musel rozdýchávat. Pak se s pomocí jejich skvělých výkonů mlha rozplyne a vidím jasně. Nikos Kazantzakis za svou vizi zaplatil daň odpadlíka. Církev ho odvrhla jako bezbožného syna ukazujícího prstem na pravou podstatu víry. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Provokativní a strhující evangelium podle Scorseseho a Nikose Kazantzakise. Psát o tomto filmu je jako vedení teologické disputace. Jaká byla role Jidáše v Ježíšově příběhu? Byl jen zrádce nebo osoba, bez které by Ježís nebyl schopen naplnit svoje předurčení? Nebyl ten největší zbabělec nakonec sám Kristus, který si vybral světský život, ženu a děti? A který přijmul smrt na kříži a svůj osud vykupitele až v momentě, kdy jeho světský život končil? Společně s postavou Maxe Schrecka ze Stínu upíra nejlepší Dafoeova role. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne ťažký film, ktorý určite nie je vhodný ako odpočinková siesta po dobrom nedeľnom obede.Chce čas,sústredenosť a hlavne nestrannú náboženskú vieru.Kniha,ktorú zbabelci a klamári odsúdili za rúhačskú je materiálom,ktorý nie je pre všetkých stráviteľným kusom.Z môjho uhľa pohľadu je ,,Last Temptation of Christ ,, skeptickou myšlienkou. ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, který netradičně pojednává o životě Ježíše Krista. U mnohých věřících vyvolal vlnu nevole, ale mně nepřišel zdaleka tak kontroverzní. Prostě zobrazuje Ježíše jako člověka se svými slabostmi a pochybnostmi, a ne jen jako odevzdaného proroka smířeného s osudem na kříži. Přesto začátek, kdy jako tesař zhotovuje kříže pro odsouzené, a nebo postava ryšavého Jidáše (skvělý Harvey Keitel), který je zde ukázán jako Ježíšův nejvěrnější přítel, může na ortodoxní katolíky působit nepříjemně. Willem Dafoe zahrál svoji postavu opravdu mistrně. Výrazy skvěle zobrazuje Ježíšovy momentální nálady a rozpoložení. Při plamených projevech k lidu mu z očí skoro šlehají plameny, o scénu později zase sklíčení a nejistota. Překvapilo mě, že se režie ujal Martin Scorsese, kterého známe spíše z mafiánských filmů. Stejně jako tyto filmy, i Poslední pokušení Krista má příliš natáhlou stopáž a nevyhne se hluchým místům. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Čakal som biblický epos, dostal som psychologický film o najznámejšej postave našich dejín. Mal som pochybnosti z filmu čím môže zaujať mňa ako človeka, ktorý stojí niekde medzi vierou a ateizmom a tiež, som si nevedel Willema Defoa predstaviť ako Ježíša. Začiatok to u mňa len potvrdzoval, všade príliš veľa pochybností a stále len samé váhanie a plač. Potom však prišiel zlom v posledných minutách filmu, ktorý ma poslal do kolien. Neviem kedy a či vôbec som mal také zimomriavky. Bravó, Marty! ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Inovatívny a svieži pohľad na veľkú osobnosť dejín. Scorsese má u mňa veľké plus, keď sa ako silný veriaci vôbec vložil do tejto látky. Každý herec skvele ladí so svojou postavou, obzvlášť ma v malej roli prekvapil Harry Dean Stanton ako Pavol. Ak to bude možné, rád by som si prečítal knihu. Silná a inšpiratívna snímka, ktorá ma oslovila viac ako Gibsonovo Umučenie. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Jednu hviezdičku uberám za to, že záverečný zvrat som odhalil ešte keď začal. Inak perfektný Dafoe, ale niečo je na tom filme zvláštne, niečo, z čoho sa necítim dobre, keď si naň spomeniem. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Obsahově provokativní, přitom pořád křesťanské. Myslím si, že poprvé jsem na film narazil okolo roku '06, když jsem si listoval časopisem Premiere, kde bylo 25 nejkontroverznějších filmů všech dob, mezi nimi i tenhle opus. Nejspíš jsem se k němu dostal ve správný čas, po správných zkušenostech. Scorseseho reálné vyobrazení Ježíše na mě hluboce zapůsobilo, jaké otázky vyvstávají, jak to vlastně bylo, kdo co v Bibli přibarvil... Ježíšovy zázraky, aby nepůsobil jen jako zidealizovaný šarlatán značí Scorseseho respekt, ne despekt. Nechápu ty vlny tupého dogmatického fanatismu proti filmu, ale taky obecně. Tohle by mohlo řadě lidí otevřít oči i mysl, křesťanům i nekřesťanům. I Ježíš byl jen člověk. Lidé umějí hodně kecat. Jidáš možná nebyl takový, jak ho obvinili a vylíčili v knize knih. A kdo vlastně ví? Gabrelova hudba v závěru úžasná, stejně jako "chybné " fleky na úplném konci filmu. ()

Teg 

všechny recenze uživatele

I jakožto katolík jsem neměl problém se na to podívat a nijak mě to nešokovalo. Co mě však udivuje, jsou spousty názorů jinak jistě inteligentních lidí tu, kteří píší, že "dokonce" i jako ateisté najednou "chápou", když průměrný křestan nad těmihle věcmi přemýšlí celý život a že se musí dedukovat, přemýšlet a ne jen následovat dogmata (písmo svaté). A to všechno po zhlédnutí dobře podaného, avšak scénáristicky na koleně spachtěného filmu. Já mu kvality neupírám, a svoje náboženské názory ve svém hodnocení nezohledňuji, ale jak může někdo říct: "Ano, tak je to, tak se to stalo a tak to bylo, Kristus byl pěkný prase a máte to..."na základě filmu... to je mi vážně záhadou :) . Maucta ()

Peiper2 

všechny recenze uživatele

Hodně jsem se na tento film těšil a o to větší je moje zklamání z něj. Hudba, výprava i výkon Willema Dafoa jsou perfektní, ale horší už je děj. Chtě nechtě jsem prostě musel porovnávat s Gibsonovým Umučením Krista, které u mě vítězí na plné čáře. Slabinou tohoto snímku je silně přehnaná stopáž. Navíc pro mě osobně dosti divný fiktivní pohled na život Ježíše Kristam. Možná je to ale jen moje chyba a myšlenky filmu mi zůstaly ukryty nebo jsem je nepochopil. ()

ElChe26 

všechny recenze uživatele

"Bůh mě miluje, vím to. Chci aby přestal. Nesnesu tu bolest. Chci, aby si vybral někoho jiného. Chci ukřižovat všechny ty jeho mesiáše," těmito slovy popisuje Ježíš svůj vnitřní zápas s Bohem a svým předurčením. Ježíš je zpočátku slabochem, který se vzpouzí svému údělu, ale postupně se mění v odhodlaného, i když stále pochybujícího syna Božího. Mnohé zřejmě šokovali úvodní scény, kdy Ježíš jako tesař zhotovuje kříže pro Římany, kteří na nich ukřižují jeho židovské spoluobčany. Ježíš během ukřižování pomáhá stejně jako Marek z Kyrény ukřižovanému s křížem, aby se posléze stal i ochotným pomocníkem při samotném aktu ukřižování, když odsouzenému drží při zatloukání hřebů nohy. Film také nabízí i zcela jiný pohled na Jidáše. Ten byl ke své zradě vybrán a proti své vůli přinucen. Jeho zrada byla obětí, nikoli osobní pohnutkou. Bezpochyby silně náboženský film, který se mi zaryl hluboko pod kůži. "Je dokonáno." ()

fantasmic 

všechny recenze uživatele

Na tento film sa mi poriadne dlho "prášilo“ v počítači, no nakoniec som sa k nemu prepracoval a neoľutoval som. Páči sa mi ako originálne a zaujímavo je vyrozprávaná Ježišova cesta. Nerozumiem prečo film vyvolal taký rozruch, všetko to podstatné čo je v Biblii je aj vo filme. Willem Dafoe a Harvey Keitel podávajú veľmi dobré výkony, ale na druhú stranu musím povedať, že som sa miestami nudil. Stopáž je zbytočné dlhá. Ja osobne by som film skrátil minimálne o 30 minút. Takže 4* sú tak akurát... ()

cab 

všechny recenze uživatele

Kontroverzni film pro radu amiku a cast katoliku. Proc? Protoze je zde Jezis vykreslen a hlavne zobrazen jinym zpusobem nez kniznim vybasnenim neskutecne osoby. Ja jsem neverici a film byl od kontroverze na mile daleko. Videl jsem docela obycejny pribeh zmateneho muze potacejiciho se svetem pod nadvladou Rimanu a s hlavou plnou podivnych hlasu. S postupem casu a novymi prozitky se vydava na nejasnou cestu, kterou vetsina vzdelnanych zna. Srozumitelny, dobre zahrany, polidsteny a hlavne uveritelnejsi odkaz o tom, o kterem se nikdy neprestane mluvit. Delsi stopaz, strohost a postupna nudnost v konecnem myslenkovem rozuzleni litovaneho muze. 60% ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Protože nejsem křesťan, tak asi zcela vše nedocením, lepší hodnocení nemůžu dát hlavně z důvodu, že především v 1/3 filmu jsem se často nudil.Po řemeslné stránce není co vytknout, Scorsese prostě umí a W.Dafoe se do role náramně hodí. U mě se však střídala nuda s nadšením, stačilo vidět jednou. ()

hunterN 

všechny recenze uživatele

Nejedná se sice o fim, který by se držel evangelií a je značně kontroverzní, přestože jak autor knižní předlohy (byl za svou knihu vyobcován z řecké církve), tak režisér (bigotní katolík, který se chtěl původně stát knězem, k čemuž naštestí nedošlo, protože by tím filmový svět přišel o jednoho z nejlepších režisérů historie) jsou hluboce věřící. Film byl dokonce v několika zemích na nátlak představitelů katolické církve zakázán. Očividně vůbec nepochopili jeho smysl a poselství a tím je to, že boj s dobrem a zlem v sobě samém vede každý, stejně jako každý syn člověka, i ten, jehož posláním bylo zemřít za hříchy všech lidí, občas nad sebou samým a svým údělem, pochybuje... ()

Související novinky

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Reklama

Reklama