Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalte, duševní rozpolcení doprovázející Ježíše Krista na jeho cestě při hledání životního poslání. Příběh zachycuje situace, kdy čelí stejným pokušením jako obyčejný člověk. Pochybuje o sobě samém a vzpírá se úkolu, k němuž byl předurčen Bohem. Film natočený podle románu Nikose Kazantzakise je provokujícím, zároveň však působivým a obohacujícím dílem. (Magic Box)

(více)

Recenze (443)

tatopulos odpad!

všechny recenze uživatele

"Bůh je mrtev", proč točit film o tak destruktivním anti-myšlenkovém učení jako je křesťanství ? Ježíš byl zřejmě Američan ()

Blazkowicz 

všechny recenze uživatele

Trochu jiný pohled na Ježíše než jsme zvyklí. Kontroverzní? Možná trochu, ale to by nemělo nikoho odradit od shlédnutí tohoto veledíla a už vůbec to neospravedlňuje jeho zákaz (pokud to ještě někde platí) nebo nějaké protesty. Dámy prominou peprnější výraz, ale s tím jděte do prdele. To budou ti pokrytci co dávají odpad jen proto, že jsou omezení a mají kecy v kleci. Ti samý lidé potom buší při mši v kostele hlavou do lavice, jak se dělají zbožnými. Bych blil. Jenom na ostudu věřících. No nic, prostě skvělý film hlavně k zamyšlení. Jestli je toto reálnější verze nebo ne, na tom snad tolik nezáleží, vždyť konec je stejný. Srovnávat s Umučením to úplně nejde, protože ten má za cíl spíš vykreslit tu skutečnou surovost a vyburcovat. Tohle míří úplně někam jinam. Proto se taky Umučení hodí čistě na Velký pátek, zatímco Pokušení kdykoliv jindy. Abych se zase úplně nerozplýval, tak je to opravdu dlouhé a poslední půlhodinka je opravdu hluché místo. Radši to poslední pokušení mělo být kratší, klidně pár minut, ale za to o dost údernější. Takto to narušuje tempo filmu. No a konec je prostě s velkým K. Jako věřící doporučuju (i na truc)! A stejně tak doporučuje devět malomocných z deseti. 5-* ()

Johny_MH 

všechny recenze uživatele

Úžasné a hlavně díky Dafoeovu výkonu zcela uvěřitelný film. Opravdu nechápu církev, jak může i po tolika letech tento snímek zakazovat. ()

Marg 

všechny recenze uživatele

Tenhle film udělal pro církev mnohem víc než všechny náboženské filmy dohromady. Je snad zločin představit Ježíše Krista jako chybujícího a pochybující, ale člověka? Naopak. Nechápu, proč ty zákazy. Willem Dafoe zde exceluje! ()

Flix 

všechny recenze uživatele

Last temptation nelze jinak než zařadit mezi ty největší díla kinematografie. Dovedu si představit, jak těžké muselo být pro Scorseseho realizaci filmu prosadit, ale stálo to za to. Poslední pokušení Krista klade tolik otázek a nutí k zamyšlení jako žádný jiný film, který jsem viděl. Ta působnost na city a rozum bez nějakého kýče nebo sentimetality je ohromující. Přitom se film nijak nerouhá a nikdo nemá právo jej proto zatracovat! Pokud je člověk alespoň trochu vnímavý, toto dílo mu vyrazí dech! ()

Antonius 

všechny recenze uživatele

Netradicni pohled na novozakonni tema. Me se nejvic libil terorista Jidas v podani Harveyho Keitela. Na rozdil od Gibsonovych krvavych a nudnych pasiji je tento film poutavy a vede k zamysleni. ()

SirGawain 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, u kterých se sice ne nijak extra bavíte, ale po jeho dokouknuti si reknete, ze jste vice nez radi, ze jste ho videli. Ne-li dokonce radsi nez jakykoli film predtim ()

DAF1 

všechny recenze uživatele

Po téměř příšerném símku Gangy v New Yorku a uťáplém Letci další mišmaš v podání filmového giganta Scorseseho, který jsem viděl. Doufám, že na něho změním názor po shlédnutí gangsterek Casino a Mafiáni. Tohlecto totiž skoro nedosahuje ani tří hvězdiček. ()

Weirdman 

všechny recenze uživatele

9/10... Vnútorne neskutočne strhujúci film, ktorý síce občas možno ide v ústrety nude (ale našťastie k nej nikdy nedôjde), popritom kráča ruka v ruke so zvláštnymi scenáristickými grifmi, ktoré kladú nevyrovnané požiadavky na sústredenosť a vzdelanostne-inteligenčnú úroveň diváka, ale všetko to má pod palcom borec Scorsese so svojím stálym tvorivým tímom a teda silný, takmer ničím nenarušený divácky zážitok je zaručený... ()

Weissik 

všechny recenze uživatele

Film OK, postavy výborně jiné než jsou známy ve všeobecném povědomí a závěrečná odbočka od hlavní linky je super ()

Plague. 

všechny recenze uživatele

Pánbíčkáře film buď rozhorčí nebo se na něj s chutí podívají, ve své době určitě dokázal vyvolat rozruch svým pohledem na příběh Krista, ale mne dnes pouze hrozně nudil. Kdyby se hlavní postava jmenovala Petr Novák, tak se vsadím, že by filmu nikdo 4 nebo více hvězd nedal. ()

Apoxyomenos 

všechny recenze uživatele

uchuuu, uzasne, film som si vychutnal plnymi duskami aj napriek dlhej stopazi, ktora mi vobec nevadila, mam rad ked sa niekto hra s historiou co keby to bolo takto... a este v tak majstrovskom prevedeni ako to predviedol Scorsese ()

route60 

všechny recenze uživatele

Co na tom vidí provokativního věříci, černoprdelníci potažmo Vatikán je pro mě záhadou já jako ateista si film dokonale vychutnal a jen mě utvrdil v mém přesvědčení. ()

maldoror16 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace ještě mnohem, mnohem lepšího Kazantzakisova životního veledíla... všem doporučuji spíše přečíst, než skouknout;) ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Největší přínos tohoto filmu je ten, že mě donutil vzít do ruky předlohu a číst. Jak už to tak bývá, film je velice zjednodušen, a vlastně se dá nazvat pouhým ÚVODEM k předloze. Nikos Kazantzakis - Poslední pokušení. Kniha velice dobře vystihuje tehdejší život, a poměry v izraeli, které jsou zásadní k pochopení života a smrti Ježíše Krista. Film dokázal zobrazit alespoň částečně Ježíšovu rozpolcenost a nejistotu ve vlastním konání. Hlavní myšlenka knihy, tedy že až po prožití celého života v kruhu rodinném, se Ježíš přesvědčil o tom, že se musí vrátit zpátky na kříž, aby něco na světě změnil, je zobrazena poměrně přesně. Ovšem z celkem pochopitelných, časových důvodů film úplně vynechal celou řadu zajímavých témat. Například rozpolcenost družiny jeho následovníků, kteří ho často chtějí opustit, aby si následně uvědomili, že možná když setrvají, mohou později získat slávu nebo moc pro sebe. Autor je tedy zobrazil jako běžné lidi, sledující vlastní prospěch, ale zároveň jako nejbližší Ježíšovy přátele. Zajímavá je taky linie Matoušova, který v průběhu Ježíšova putování píše Evangelium, a občas ho Ježíšovi přečte. Matoušovo evangelium záměrně Ježíšovy skutky upravuje tak, aby vypadalo že se shoduje s proroctvími. Ježíš nejprve zuří a nechce, aby se o něm psaly lži, později pochopí, že jedině tak dostanou popsané události vyššího významu. Večer před ukřižováním ale stejně Ježíš evangelium zavrhne, jelikož on sám něco jiného říká, než potom Matouš píše, a než potom pochopí ten, kdo evangelium čte. Dochází tedy k dvojímu pozměnění významu Ježíšových slov, což je pro něho nepřijatelné. Dilema jak evangelium psát provází samotného Matouše prakticky celou dobu. Líbilo se mi taky, že v knize chodí Ježíš se svou družinou do Jeruzaléma několik týdnů každý den, a čekají, aby jim dal bůh znamení, že dnes je ten den kdy se něco stane. Jsou zklamaní z toho, že se celé týdny nic neděje a začínají vážně pochybovat, že Ježíš je mesiáš. Až po této velice dlouhé době se Ježíš radikalizuje a "řekne" si o ukřižování. Takto podané to dává daleko větší smysl. Píšu zde celou dobu o knize a asi to je důkaz, že jen v ní se odehrává to podstatné a do potřebné hloubky. Zajímavé a vzácné je na knize hlavně to, že se jedná v podstatě o historický román, ale zároveň je plná základní filozofie jak žít obyčejný život v současnosti, ale taky je plná křesťanského kontextu v současné filozofii, což už je trochu vyšší škola filozofie, a zároveň je kniha plná živoucích postav, které se spolu jen tak baví, žijí a radují se z každého deštíku, či krajíce chleba. Velice komplexní dílo, ve kterém si každý najde to svoje. Film je opravdu jen takový hrubý nástřel předlohy. ()

Wulz

všechny recenze uživatele

Nesrovnatelné s Umučením Krista...po tak silném filmu mě tenhle bohužel nic nedal...dobrá část se zvířaty... radši a i nebudu psát jak to u mě bylo viděno, protože je to jedno...někdy stačí málo... a nepotřebuji. Je možné že se někdy k tomuhle filmu dostanu i jinak než bez zvuku (a když tak anglicky) a s přetáčením od konce na začátek.... říkejte si co chcete...ale pořádný film o Kristu je pro mě jen jeden, a to ten od Mela! Neříkám...je tady možnost Ježíše více poznat...více mluví a něco předává.... ale je mi to jedno... Ale jsem rád že možná toto byla inspirace také k Remaku, nebo jak bych to řekl... Vemte si třeba film Miloše Formana...Amadeus z roku 84, ještě starší...a jak vypadá...i když to je špatné srovnávání vím... Hlavně já moc toho Martina nemusím...nebo spíš jinak...celkem i jo, ale v jiných žánrech, filmech. (Např. Letec...atd) tohle se mi od něj nějak nelíbí. To Mel zvládl na jedničku. Hold jsem na ty historické náročný. 1492 taky starý kousek a jaký...to jsi dám radši, i když vím zase něco jiného...Bounty a tak...Super.. Možná je to taky tím že křesťanské filmy nemusím (i když jsem na půl věřící), a prostě jsem viděl první Umučení...a prostě každý to bere jinak, tenhle mě už nepřekvapí...neříkám mluvené části tu možná můžou být boží...ale moc dlouhý a i nudný??? Ale nechci hanit film který jsem ani neviděl jak se sluší a patří...a kord když vidím to hodnocení...ale já mám jasného favorita. PS: Mám rád Willema Dafoe, ale ani ten to nezachrání v tomhle případě. Málo které staré historické filmy mě hold baví...vezmou. Ale možná bych si od tohodle filmu přečetl předlohu. Možná... ()

Brock 

všechny recenze uživatele

Uff, neni to na opakovane promitani, ale je to dost silne i pro ateistu. Nezbyva nez si rozsirit obzory knihou... Pan reziser mistrne prokazuje, ze zmeny zanru mu sedi jak prdel na hrnec. ()

Související novinky

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Reklama

Reklama