Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalte, duševní rozpolcení doprovázející Ježíše Krista na jeho cestě při hledání životního poslání. Příběh zachycuje situace, kdy čelí stejným pokušením jako obyčejný člověk. Pochybuje o sobě samém a vzpírá se úkolu, k němuž byl předurčen Bohem. Film natočený podle románu Nikose Kazantzakise je provokujícím, zároveň však působivým a obohacujícím dílem. (Magic Box)

(více)

Recenze (443)

tuctovychlap 

všechny recenze uživatele

i ako veriaci dávam filmu plný počet hviezd..a ak by som bol heretik, agnostik, ateista..? pravdepodobne by som neodobral ani jednu päťcípu.. ()

kapo73 

všechny recenze uživatele

..."pojednává o duševně rozpolceném člověku, hledajícím životní poslání," Áno, je to sci-fi film o Ježišovi, ktorý by bol taký, ako iní ľudia, ale ďakujem Bohu, že to tak nebolo a nie je. Tým samozrejme nechcem povedať, že dej bolo úplne mimo Biblie, ale podstata - áno. Ježiš vedel odkiaľ prišiel a prečo prišiel. Nemal to jednoduchšie, rozhodoval sa dennodenne podobne ako my, ale myslím si (podľa Biblie), že poznal odpovede na základné otázky života - odkiaľ je, prečo je tu a kam ide. "A neprišiel som sám od seba, ale pravdivý je ten, ktorý ma poslal a vy ho nepoznáte. Ja ho poznám, lebo som od neho a on ma poslal.“ (Jn 7) Film núti človeka rozmýšľať a to je veľmi dobré. ()

WikingVik 

všechny recenze uživatele

K Poslednímu pokušení Krista mě dovedlo doporučení a následně i vysoké hodnocení na ČSFD. Čekal jsem kontraverzní film, ale nedočkal jsem se a tak jsem to po cca hodině vzdal. Kontraverzní snímek to možná byl, ale v roce 1988. Z dnešního pohledu je to zdlouhavé dílo plné mudrování o bohu. Celkově řečeno - jeden dobrý půlhodinový dokument toho diváku, který má rád historii, přinese více. Z úcty k tématu dávám alespoň 20%. ()

KeskarM 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese a jeho snaha představit Ježíše Nazaretského jako další rozporuplnou postavu ve své kinematografii... Mesiáš a obyčejný člověk. Síla víry a vlastní lidská touha jít po správné cestě osudu, v jehož každé zákrutě může číhat ďáblovo pokušení. Snímek, který bude ještě dlouho doznívat a to nejen díky hudbě Petera Gabriela. Oceňuji s jakou citlivostí Dafoe postavu ztvárnil (porovnávám s Pasoliniho Evangeliem 1964), paralelní vyprávění možného, dnes bych asi užila termín puzzle film či komplexní vyprávění... ()

sk.Martin 

všechny recenze uživatele

Tohle tedy rozhodně nebyl můj šálek čaje. I přes výborný výkon Defoa si mě tento jinak působivý snímek nezískal. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Film mě dostal. Výtečný Dafoe je jen třešničkou na dokonale podaném snímku, nevím, co říct víc. 100%. ()

DrifterSoul 

všechny recenze uživatele

Nekonvenční podání toho prastarého příběhu. Ať už z části reálného nebo generacemi vysněného. Defilé lidských vlastností. Dobrých i špatných. Velmi hmatatelné. Filmařsky dokonalé. Herci, scéna, krajina, hudba.... Inteligentní, obecná kritika vše pohlcujících ideologií jakékoliv barvy či odstínu. Duchovních i drsně materialistických. Vše jednou zmizí či pomine. A přesto je třeba ocenit, že víra, jejíž ústředním a ideálním motivem, by měla být láska, je tu s námi už 2000 let. Probouzí v nás to lepší. Ať se tomu bráníme či ne. ()

Tarix 

všechny recenze uživatele

Scorseseho film, u něhož jsem si uvědomil režisérovu velikost. Božský Dafoe (zasloužil by Oscara), Judas Keitel, ale taky Stanton, Jan Křtitel, a samozřejmě Bowie, i když mě mrzí, že si nad Ježíšem neumyl ruce. Film je meditativní, velkolepý (přes omezený rozpočet), pohlcující (přes nezanedbatelnou stopáž) a plný pravdivé, na nic si nehrající víry v pravdu a lásku (přes některé kritické reakce z řad církve). Scorseseho obraz věčnosti s úžasnou kamerou a výbornou Gabrielovou hudbou. ()

Flashheart 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl o dost víc (než dosavadní 0) pochopení pro náboženskou, nebo chcete-li biblickou logiku, asi bych přihodil 5. hvězdu, ale takhle jsem si nebyl schopen maximálně užít občas smysl nedávající děj, totiž, myšlenkové pochody o něco lidštějšího a racionálnějšího Krista. Krom toho výborný a nevšední film. Dafoe mně velmi dobře překvapil. Keitelovi jsem to dlouho nemohl uvěřit, ale asi jsem byl ovlivněn jeho ostatními rolemi. Zahrál dobře, ale narozdíl od něj třeba Dafoeovi jsem to žral bez otálení. ()

TondaCer 

všechny recenze uživatele

Film jako takový není vůbec špatný. Má dobrou režii či hudbu. Scorsese si dal s tímto snímkem velkou práci a hodně tento film pozvedá. I hudba Petera Gabriela je velmi dobrá a krásně tam sedí. Naopak musím vytknout scénář. Příběh bývá často zmatený a některé věci zůstávají nevysvětleny. Ani herecké obsazení nebylo dokonalé. Dafoe jako Ježíš byl docela dobrý, nepřekvapil, ani nezklamal. Výborný byl Keitel jako Jidáš. Tím tak nějak končí výčet herců, kteří mě zaujali. Ostatní nebyli přímo špatní, ale spíš dost nevýrazní. Není to špatný snímek, ale až si budu příště chtít pustit snímek o Ježíšovi, zvolím spíš Život Briana ;) 60% ()

Jenda1cz 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem, že to bude hereze, ale že taková? :-)) Třeba to ale některým lidem něco dává. I to se většinou počítá. ()

vincbenet 

všechny recenze uživatele

Trošku jinej Scorsese, ale špičkovej. Neobvyklý pohled na postavu Ježíše. Velice zajímavé. Dafoe je ohromně pozoruhodný aktér. ()

iamblichos 

všechny recenze uživatele

Dakujem panom Kazantzakisovi a Scorsesemu. Jedna zo vzacnosti, kedy sa film takmer vyrovna literarnej predlohe. Ludske pojatie Jezisa a jeho udelu mi ho priblizilo viac, nez vsetky Umucenia Krista. ()

Inner 

všechny recenze uživatele

Krásný, překrásný film po kterém jsem měl neméně překrásný pocit. Scorsese je opravdu mág a umí natočit film o čemkoliv (i když za použití jeho trademarků). Hudba ještě umocňuje celkový dojem z filmu, který je pro mě svojí obsažností, lidskostí a hloubkou opravdu jedinečný zážitek. Zhruba půl hodiny před koncem filmu tempo neskutečně poleví a já si říkal co to tu zase budu psát jak to má slabší chvíle. Ale ukáže se nakonec, že to mělo svůj smysl a můj dojem nepolevil, naopak posílil. No a v neposlední řadě bych měl asi zmínit že Dafoe hraje jako o život a Kietlův Jidáš je neméně skvěle zahrán. Prostě, když se zadaří tak se zadaří. A tady se zadařilo maximálně. 100% ()

madline24 

všechny recenze uživatele

Ďábelský zážitek, aneb Scorsese v nejlepší formě. Tenhle film mě dlouho minul, ačkoliv předlohu Nikose Kazantzakise jsem četla už hodně dávno (a byla z ní hodně nadšena). Výborná režie a dokonalý Dafoe, jeho postava kombinující perverznost, náboženskou extázi, rozpolcenost a lásku (ať k Bohu nebo k bližnímu) je nezapomenutelná. ()

Související novinky

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Reklama

Reklama