Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalte, duševní rozpolcení doprovázející Ježíše Krista na jeho cestě při hledání životního poslání. Příběh zachycuje situace, kdy čelí stejným pokušením jako obyčejný člověk. Pochybuje o sobě samém a vzpírá se úkolu, k němuž byl předurčen Bohem. Film natočený podle románu Nikose Kazantzakise je provokujícím, zároveň však působivým a obohacujícím dílem. (Magic Box)

(více)

Recenze (440)

Webb 

všechny recenze uživatele

Ufff !! Nejnudnější a nejméně sympatický Scorsesův počin co jsem měl tu možnost vidět a Willema Dafoea bych si jako Ježíše nepředstavil ani po osmi dvanáctkách :-( ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Dokonale podnětný film, jehož zařazení na černou listinu dobře dokumentuje bezvýchodné směřování současné katolické církve (což bohužel říkám jako evangelík, příslušník církve možná ještě bezvýchodnější...). Kazantzakisův román a Scorsseho citlivý filmový převod nejsou v žádném případě kacířské - oba autoři se upřímně a usilovně snaží o interpratci příběhu, který ovlivnil směřování celého lidstva. Úhelným kanemen je pro ně Ježíšova lidská podstata a s ní související všepřítomný strach - z údělu Mesiáše, ze svých vlastních pochyb, ze smrti. Zatímco Mel Gibson prezentoval svého Krista ve filmu bez jakékoliv stopy po duchovnosti, Scorseseho dílo je od samého začátku prodchnuto fascinujícím a bolestným hledáním, zoufalstvím a vírou. V Gibsonově filmu vystupuje Ježíš Kristus jako ovce jdoucí na porážku, jejíž užitečnost se projevuje až po smrti (církev tento film přijala s otevřenou náručí), u Scorseseho je Ježíš zatoulaným beránkem božím hledajícim do poslední chvíle smysl svého bytí, smysl své oběti a odpověď na všepřítomné "proč?". ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V rámci pojatia našich svetových náboženstiev sa považujem za ateistu. Preto ma každé rýpnutie do ich zavedených trápnych dogiem vždy patrične zaujme. Ja si tiež myslím, že Kristus, ak existoval a žil v takej forme, ako sa "píše", bol človekom pochybujúcim, trpiacim a musel hľadať ťažko a dlho svoje životné poslanie. Ak ho neskôr pochopil, určite z neho nebol nadšený. To by si mali uvedomiť aj ortodoxní kresťania a namiesto kritizovania Scorseseho psychologickej štúdie ich modly radšej o nej popremýšlať. Vedenie zhora mu raz nariaďuje kázať lásku, potom sa chopiť sekery a nakoniec mu oznámi, že bude usmrtený. Do toho mu ešte kecá aj satan. Ja sa mu vôbec nečudujem, že mal v tom taký bordel. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Byl jsem hodně zvědavej na to, co že bude tím posledním Kristovým pokušením. A musím přiznat, že jsem nakonec nebyl jen překvapenej, ale že pointa překonala moje očekávání... Krásně natočenej film bez megalomanských efektů, ale o to působivější hloubkou výpovědi, která spočívá v opravdovosti, s jakou Scorsese život Ježíše prezentuje. Tenhle filmovej Kristus je lidsky skutečnej a nedokonalej (a proto především uvěřitelnej) jako žádnej z těch, se kterýma jsem měl zatím čest. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Na tříhodinový vnitřní boj Ježíše jsem byl na jedné straně dost zvědavý a na druhé straně jsem z něj byl dost vyděšený. Celá kontroverznost se měla ukrývat v tom, že dokonce i obdivovaný Ježíš je zde vyobrazen tak, že je jeho božská stránka zcela upozaděna před tou lidskou. Je zde prezentován jako bytost skeptická a pochybující o svém poslání, která si nebyla vůbec tak jistá, zda má zájem stát se mučedníkem a trpět za ostatní hříšníky. Na snímku je pozoruhodné to, že je vhodný zejména pro ateisty. Zapřísáhlí křesťané, kteří nevládnou otevřenou myslí, by zřejmě nejraději viděli všechny tvůrce uhořet v horoucích kotlech v nejhlubším pekle. Snímek se značně a v mnoha ohledech rozchází s Biblí. Divák je na to ovšem upozorněn v úvodních titulcích. Pár myšlenek za poslech stálo a celkem na mě zapůsobil závěrečný sen. Celkově to vidím na slabší 3. Scorseseho jsem z filmu takřka necítil. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavý kousek od Martina Scorseseho a vynikající role Willema Dafoea. Věřící člověk by se na to asi divák jinak jako já, ale mně se to líbilo. Ukazuje to spoustu známých věcí o Kristovi, ale i ty, které by nás ani nenapadly. Není třeba to chápat jako nějaký přesný popis událostí, je to prostě alternativní verze. Do jisté chvíle se dá děj předvídat, ale závěrečná pasáž může člověka dost zaskočit. Je to jakési zakončení myšlenky celého filmu. Akorát bych vytknul pomalé tempo. I Jidáše to vyobrazuje v jiném světle, než jak jsme ho zvylí vídat. Je to opravdu k zamyšlení. "Jezte tento chléb." ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nepochybne zaujímavý a podnetný film, s dobrou výpravou, hereckými výkonmi a hudbou. Päť hviezdičiek nemôžem dať, pretože napriek kontroverznosti ma nevyprovokoval k nadšenému súhlasu, ani k rozhorčenému nesúhlasu. Ako neveriaci som film poňal ako príbeh, ktorého nesúlad s inými príbehmi (v tomto prípade s evanjeliami) ma vôbec neirituje, skôr naopak. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jidáš jako charakterní postava, Ježíš jako nerozhodný slaboch, rozhodně nejlepší film na téma víry a náboženství... kde originalitu pojetí výborně doplňují skvělé herecké výkony, skvělá režie, hudba... společně as Brianovým životem, jediné dva filmy na dané téma, které stojí za pozornost... ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Som rad, ze sa niekto odhodlal ukazat Krista aj v inom svetle a v inej naslednosti, ako sme zvyknuti. Tato cesta ma zaujala a uz duplom, ked na rezisersku stolicku zasadol Scorsese. Willem Dafoe je maximalne autenticky a presvedcivy. Idealny vyber do tejto role. Z dalsich je potom urcite neprehliadnutelny Harvey Keitel u ktoreho vecne bojujem s pocitom, ze je to identicka podoba s DeNirom, tak vyzorovo ako aj hereckym stylom. To je ale uplne jedno, obaja robia svoju robotu fantasticky. Tak asi tolko z mojich pocitov. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film, který prověřil katolickou toleranci. A taky jejich vědomosti. Film má pomalé tempo, zajímavou muziku, a kontroverzní, filozofický závěr. nejde o nějaké nové, převratné myšlenky, ale běžný výklad o několika možnostech, které se vkrádají na mysl, a žádná z nich se nedá ani vyvrátit, ani doložit. Je zde prostě několik možností, s nimiž se člověk musí smířit. A kdo tvrdí, že jen jedna je správná, tak lže! Člověk má ale rozum, aby mohl o tom či onom přemýšlet. Lidský rozum je schopen si klást otázky, na které se mu odpověď nedostane. S tím se musí smířit. Po celý svůj život s tím musí žít. V nejistotě. jen primitiv má ve všem jasno. Proto je taky primitivem. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Docela chápu, že tento film křesťany tolik pobouřil. Ježíš je zde vykreslen jako pyšný, zmatený a vystrašený člověk, který o své úloze spasitele pochybuje a který miluje Máří Magdalenu. Jinak jsou ve filmu zobrazeny zásadní momenty z Ježíšova života (souboj s ďáblem v poušti, Jan křtitel a samozřejmě ukřižování). Jidáš po celá staletí fungoval jako synonymum pro zradu, ale i to film vyvrací. Willem Defoe se své role ujal naprosto geniálně, můj jediný problém s tímto hercem je, že se podle mého názoru se svým ďábelským obličejem pro tuto roli moc nehodí. I ostatní herci podali skvělý výkon. Skvělá vizuální stránka, atmosféra, hudba, kamera i režie. Scorsese se v množství symbolů neutopil. Možná nejsilnější stránkou je scénář se skvělým závěrem. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Zvláštně pojaté, takové nové evangelium, dost to změnilo můj pohled na Jidáše, který, jak se píše v Novém zákoně, byl ze všech nejsilnější ve své víře, tak ostatně proč ne. Je to jedno z těch lepších zpracování z formální strany, obsahově je příběh nové obzory otevírající, ale je při nejmenším vhodné znát alespoň jedno z evangelií, je dobré znát "klasický" příběh. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Před pár měsíci jsem se pustil do projekce tohoto velkofilmu, ovšem s velkou nechutí, protože jakožto ateista jsem měl husí kůži z obsahu jako takového a hlavně z délky. Mé obavy se naplnily a po půl hodině jsem film vypnul. Teď jsem se konečně přemohl. Kostky byly vrženy a já byl rozhodnut zhlédnout Krista celého, i kdyby byl soudný den. Po skončení filmu mám rozporuplné pocity, ale k mému překvapení převládají ty pozitivní. O Ježíšovi toho vím pramálo a abych se přiznal, tak mě podobné náboženské události moc nezajímají. Scorsese ale opět obohatil svůj opus... ani nevím čím, snad to bylo nějaké kouzlo či mysteriózní atmosféra, že mě to po chvíli začalo zajímat. Dalším velkým kladem je kolosální hudba, která v některých pasážích dodává filmu na hloubce. Téměř v každé větě je plno otázek a odpovědí nutících diváka k zamyšlení, co tím chtěl vlastně Scorsese říci. Nebudu si však nic nalhávat, nudné pasáže tu jsou a není jich zrovna málo, ale v celkovém dějovém kontextu a hlavně vzhledem ke stopáži to musím odpustit. Je to náročná podívaná, to bez debat a rozhodně není pro každého a myslím si, že aby člověk film pochopil být nábožensky založený zřejmě nestačí. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Scorsese nám Mesiáša priblížil ako obyčajného človeka z mäsa a kostí. S pochybnosťami, neistotami a strachom. Ukázal nám aj, čo by bolo keby. To ostatné bol príbeh, ktorí všetci dobre poznáme. Film má kopec nudných pasáží a je príšerne dlhý, ale má aj kopec silných momentov a maximálnu muziku (keď som si prečítala kto ju má na svedomí ... no, jeho totiž moc nemusím). Výber hlavného herca fantastický. 3,5* ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Tak už chápu proč Poslední pokušení Krista je tolik kontroverzní film a u věřících hodně kritizovaný. Jak jsem četl některé reakce tak mi připadalo, že to byla až fanatická kritika. Ježíše skvěle zahrál Willem Dafoe a v roli Jidáše exceloval Scorseseho oblíbenec Harvey Keitel. Hudba od Petera Gabriela byla podmanivá a skvěle zapadala do každého záběru. Scorsese opět předvel skvělou režii a celé natáčení měl pevně ve svých rukou. Ať už to byla parádní kamera, skvělá hudba, obsazení atd. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek zdrcující síly, koncentrovaná dávka soucitu, pochyb, pochopení nevyhnutelného, hrůzy i osvobozující katarze. Více než důstojný zástupce filmografie skvělého režiséra i výborného představitele titulní role, v neposlední řadě též kongeniální adaptace Kazanstakisovy předlohy. Film, jehož řeč zní stále stejně mocným hlasem při libovolném počtu shlédnutí. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Já mám Scorseseho zafiksovanýho převážně jako režiséra drsných gangsterek, proto je pro mě občas trochu obtížné přijmout fakt, že točí i jiné druhy filmu, které však kvalitativně nijak nezaostávají. "Poslední pokušení Krista" není zrovna typ filmu,který bych vyhledával a sehnal jsem si ho jen kvůli doplnění "vzdělání" ale i přes dlouhou stopáž nemůžu říct, že by mě film nezaujal. Právě naopak a překvapivě mě film i docela bavil a být o něco kratší, možná by byl výsledný dojem o něco lepší. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Režisérsky maestro podľa predlohy gréckeho spisovateľa Nikosa Kazantzakisa (o rovných šesť rokov skôr napísal i nemenej pozoruhodného Gréka Zorbu, ktorý bol tiež kvalitne sfilmovaný), nakrútil mimoriadne kontroverzný film, ale čo to vlastne znamená pomenovanie byť "kontroverzným" ? Povedzme, že najmä kvôli tomu sa nazýva kontroverzný, lebo proste len zobrazuje pravdu tak, aká je v skutočnosti, keďže nastavuje trochu iné zrkadlo, než na aké sme väčšinou zvyknutí. Už úvodné titulky diváka vopred informujú, že sa samotný snímok nebude striktne držať týchto evanjelií, ale to snáď ešte automaticky neznamená, že na vízii režiséra Martina Scorseseho nemôže byť poriadny kusisko pravdy, pretože i samotné evanjeliá vznikli až desiatky rokov po Ježišovej smrti, tým pádom sa nasúka otázka, či náhodou tieto kresťanské texty nemôžu obsahovať → "miestami trochu skreslené informácie doplnené o cenzúru" ? V oficiálnych štúdiách je táto myšlienka síce popieraná, no i napriek tomu mi príde oveľa autentickejšia, ako v štandardizovanej verzii. / Zopár postrehov k tomuto obzvlášť komplexnému kinematografickému dielu, ktoré si asi dovolilo zobraziť viac, než je vôbec prípustné. Potešilo ma, že inak dvorný režisérov herec, Bobby De Niro, sa tentokrát (našťastie) nezhostil hlavnej úlohy, i keď ho určite považujem za zaujímavého herca, no zrovna takéhoto zaťažkávajúceho stvárnenia takto komplikovaného ľudského charakteru, sa mohol zhostiť jedine len charizmatický herecký predstaviteľ Willem Dafoe, ktorý sa doslova narodil len preto, aby mohol stvárniť takto reálne jestvujúceho Ježiša "Mesiáša" Nazaretského práve tak, ako nikto predtým a ani viacej potom ! Na druhej strane si túto "absenciu" aspoňže vykompenzoval druhým pánom na holenie, t. j. Harveyom Keitelom, ktorý sa podnetne ujal pokrivenej postavy → Judáša Iškariotského, na čo sa rovnako nezabúda, pričom na svojho kolegu jednoducho aj tak nedosahuje. Podľa mňa režisér vytvoril svoj doposiaľ najlepší film, ktorý už nikdy neprekonal, no zároveň jeho uchopenie je tak náročné, že nepripravenému divákovi môže ľahko vysať celú energiu, a tak dopredu opäť varujem, že nie je určený úplne pre každého. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Hrozně se mi líbila výprava (myslím, že pod takovými závoji prachu se tehdy žilo), hudba a dějová klička, podle níž se celý film jmenuje. Na druhou stranu bych čekala větší působivost. ()

Související novinky

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Reklama

Reklama