Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Odhalte, duševní rozpolcení doprovázející Ježíše Krista na jeho cestě při hledání životního poslání. Příběh zachycuje situace, kdy čelí stejným pokušením jako obyčejný člověk. Pochybuje o sobě samém a vzpírá se úkolu, k němuž byl předurčen Bohem. Film natočený podle románu Nikose Kazantzakise je provokujícím, zároveň však působivým a obohacujícím dílem. (Magic Box)

(více)

Recenze (443)

Falcor 

všechny recenze uživatele

4* za zpracování tématiky....a navíc ta naprosto dokonalá hudba od Petera Gabriela - trny i balzám pro uši. ()

El Pistolero 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nečekal. Přiznávám, že jsem původní komentář psal asi 30 minut před koncem filmu, kdy už to vypadalo, že Scorseseho rouhačství dosáhlo vrcholu, když se Kristus místo ukřižování rozhodl pro rodinný život prostého tesaře. Pak jsem to musel celé přepsat. Závěrečné „Dokonáno jest“ mě odrovnalo a musím říct, že i věřící člověk může považovat „Poslední pokušení Krista“ za skvost. Dafoe coby Ježíš fantastický. A Scorsese je démon. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Nie som ateista, ale ani žiadna cirkevná ovečka a preto si myslím, že práve táto story o najväčšom príbehu všetkých čias, je najviac blízka k pravde. Veď Ježiš bol v prvom rade človek. Vyšiel z ľudského lona, bol z mäsa a kostí, cítil, trpel, krvácal, pochyboval, miloval. Pán Scorsese natočil snímok, ktorý bol, je a aj bude kameňom v bruchu cirkevných hodnostárov ( každopádne psychicky zle býva človeku väčšinou po zistení, že vás odhalili ) a je filmom síce filozofickým, ale remeselne vynikajúcim a strhujúcim. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,BOH NIE JE IZRAELITA." __ Kazantzakisovo ,,Posledné pokušenie" sa okrem prirodzene silnej filozofickej roviny vyznačuje aj bohatou zemitosťou s farbistými opismi vôní zeme a jedla a až prehnaným zdôrazňovaním židovských fyzologických čŕt, medzi ktoré v teplom podnebí patrí aj spotenosť a slabá hygiena. Ježiša vykresľuje ako vybičovaného, pochybnosťami zmietaného panica s dlhými čiernymi kučeravými mastnými vlasmi snažiaceho sa dosiahnuť Boha. Mnoho z toho Scorseseho oku uniká ale nepopieram, že napriek nemalej kritike ma silné vyznenie filmu (prvý raz som ho videl na jar 2006) časom prinútilo stiahnuť aj po knihe (leto 2011). Prehrysť sa nejakými 350 stranami mi napokon trvalo omnoho dlhšie, ako som si myslel a v závere som bol na rovnakých pochybnostiach ako pri filme a nevedel som, ako mám toto dielo zhodnotiť a čo si mám o ňom myslieť. Obsadenie Dafoa do titulnej úlohy bolo dobrou voľbou, pretože svojimi uhrančivými črtami a bohatými skúsenosťami so zápornými postavami vie postave Krista dodať žiadanú rozpoltenosť obyčajného človeka. 4* sú akýmsi kompromisom medzi úžasom a rozpoltenosťou zároveň. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese je vynikající režisér a tady nám předvedl to nejkontroverznější dílo, jaké kdy kdo natočil. Možná to bylo spíše dobou, kdy film vznikl, rozhodně je ale úžasně zpracován a Willem Dafoe tady vytvořil jednu ze svých nejlepších rolí. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Stane se, že mi občas při filmu v nějakém momentu přejede mráz po zádech. Ale u Posledního pokušení (ač jsem ateista) jsem ,,promrazil" snad celou druhou půlku. Velice, velice chytrý film. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Nedivím se, že byl tento film po tak dlouhou dobu na černé listině zejména katolické církve a zemí, ve které má velký vliv. Myšlenka, že si Ježíš zvolil cestu mučedníka hlavně proto, že byl znechucen životem a poměry na zemi, že chtěl dát naději všem trpícím a nešťastným, se může zdát poněkud kacířská. Ale je nádherná, stejně jako kdyby to udělal pouze z přesvědčení a touhy naplnit osud a stát se Bohem. Ježíš je v tomto filmu tak úžasně lidský, plný pochybností a chyb, že i kdyby se tento příběh opravdu stal, zůstane pro mě Kristus stejně velký jako bez něj. A možná ještě větší. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Filozofická a teologická stránka tohoto filmu tvoří ve filmovém průmyslu svou vlastní kategorii, je neuvěřitelně silná. Musím ale přiznat, že nejde o můj šálek kafe, nejspíše protože nepiji kafe, nicméně jde o opravdu silný film, u kterého jsem nikdy nevěděl, co přesně si vlastně myslet. Dafoe je skutečně vynikající, kamera a hudba precizní. Scorsese pojal celou postavu Ježíše po svém, originálně - a nutno uznat, že nejen Ježíš, i jeho kámoše Judas je vykreslen v úplně jiném světle. A přestože se pomalejší tempo k filmu hodí, místami bylo pomalé až moc. Po filmu více otázek, než odpovědí, což byl vlastně záměr. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Uaaaaa Jesus, Judas, Scorsese, David Bowie, Peter Gabriel, tomu rikam party! Jinak vyborna a velmi velmi uveritelna variace na vznik krestanstvi a celou tu story okolo Jezise. Na samotnem Jezisovi v podani Dafoea je super, ze to neni ten typicky presladle charismaticky Jezis, ktereho lidem prezentuje cirkev, ale spis takovy kazatelsky psycho magor, kteremu kapku jeblo a slysi hlasy, ktere by slyset nemel. "God loves me. I know he loves me. I want him to stop." 8/10 ()

Laxik 

všechny recenze uživatele

Že je Dafoeův Ježíš mnohem uvěřitelnější postavou? Částečně. Charakter mu můžete věřit, ale těžko si dokážu představit, že by takového člověka někdo chtěl následovat. Já nejsem věřící, ale za tímhle pánem bych nešel ani do nejbližší vesnice, natož do Království Božího. Toho biblického bych možná následoval, kdybych žil v té době a potkal ho. No a toho skutečného? To je otázka, na kterou se odpovědět nedá. Teologické disputace stranou, tomuhle Ježíšovi jsem věřil tak maximálně, že je to schizofrenik, rozhodně ale ne schizofrenik charismatický a následováníhodný (byť by jeho následovníkem měl být průměrný malomyslný žid té doby). Kromě toho jsem se nudil a zaujala mě až pasáž "posledního pokušení", která měla něco do sebe. Mnohem víc se mi líbí pohled, který nám dává tzv. "Jidášovo evangelium" aka Jesus Christ Superstar. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Režisérovi mafiánskych snímkov a filmov so satirickým podtextom sa podarilo natočiť najvernejšiu psychologickú entitu Kristove postavy v dejinách kinematografie. Scorsese je sám satan. V jeho filmoch nenájdete jedinú postavu, ktorá by bola čistá. A to, že miesto zdĺhavých evanjélií rozoberá duševný stav a zmysel životného poslania považujem za úspech, aký nenachádza obdobu v dejinách filmu. Lenže ťažko vysvetliť mase, že Ježiško bol tiež len ČLOVEKOM, je ľahšie zjednodušovať a slepo načúvať "vierohodným" mýtom či úryvkom z písma... Dafoe si u mňa získava čoraz viacej rešpektu a o Keitelovi ani nehovorím. Akurát mám pocit, že prehnane expresívna duchovná rovina, ktorou sa film tiahne (zdôrazňujem iba čiastočne) odbieha od reality príbehu (čakal by som, že sa Judáš nebude snažiť zabiť Ježiša hneď atď...) Zato formou cítiť, ale aj obdivovať, že "všetko ostatné" s pseudorozpočtom Marty dokázal. Takéto ťažké dielo sa netočí mesiace, ale roky. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Bůh dokáže tolik zázraku, co když to řeknu špatně? Ale co když to řeknu všechno správně? Scorseseho film už od začátku zajímavě vyobrazuje Ježíše i jako člověka pochybujícícho zmítaného strachem, který je zároveň často zmatený v tom, co mi Bůh chce říct nebo neví, jak to má předat.  Jeden z nejodvážnějších prvků je motiv Ježíše vyrábějícího kříže pro Římany a postava Jidáše, který v tomto díle vystupuje  jako někdo, kdo se oprávňuje hlídat Ježíše aby nesešel z cesty. Zároveň si ale troufá rozporovat mu jeho myšlenky. Nakonec i Jidášova postava nabere docela zajímavou obhajobu, protože z filmu trochu vyplývá, že bez jeho oběti by se Ježísův příběh odehrát zkrátka nemohl.  První hodina (a čtvrt?) je zajímavá. Až plná tolika myšlenek,  že to je samozřejmě trochu náročné. Asi to jen tak nedokážu probrat.  Prostředek,. který  věrněji zobrazuje některé známé příběhy z Evangelie, je už možná trochu zdlouhavý a dokonce si říkám, že by šel možná trochu zkrátit.  Nový rozměr a sílu zase film nabere, když dojde na ono titulní ,,poslední pokušení´´ a Ježíšovi se na kříží zjeví anděl, který ho přirovná k Abrahámovi s tím, že už žádná bolest nebude a Ježíš je tak volný. A tak Ježíš začne žít normální život.  Neví se, co se stalo mezi tím, když Ježíš zvolal k Bohu a dodal ,,Dokonáno jest.´´ Neví se, co se stalo mezi smrtí a vzkříšením. Tato alternativní snova verze mě hodně zaujala. Dojde i na kuriozní setkání Ježíše se svatým Pavlem, ve kterém se živý Ježíš snaží přesvědčit Pavla, že žije dál jako člověk a je konečně šťastný.  Tato scéna je zajímavá, ale její výklad jsem moc nepochopil.:D Za mě těžko říct jestli  to má   být kritika například  období nejrůznějších vykladatelů božích skutků, dominance církve a dogmat, když se  Pavel snaží vysvětlit, že Ježíš je pro plno lidí  jejich jedinou nadějí. A on jako Pavel tedy z  něj vytvořil pravdu , protože ho lidé potřebovali a jsou kvůli němu ochotni i zemřít. Nebo zda tato scéna měla být právě prvním signálem pro Ježíše aby pochopil, že nemá jít proti tomu, co pro něj bylo nachystáno. Závěr s umírajícím zestárlým Ježíšem, ve kterém si uvědomí, že mu nebyl určen lidský život, protože ten byl určen lidem a ten není dobrý pro něj celou ,,posmrtnou´´´(:D) sekvenci skvěle vysvětlí a obrátí naruby. Ježíš se rozhodne,  že opravdu CHCE být ukřižován. To  dává v podstatě smysl  nejen filmu, ale i celému Biblickému příběhu.  Vysvětlení pro ty, kteří by nechápali, proč musel Ježíš tolik trpět.   A pokud toto tento film ukazuje, vůbec nechápu zhnusené reakce od některých věřících a duchovních. Osobně mi to přišlo duchovně daleko zajímavější než Umučení Krista, které jsem viděl minulé Velikonoce. Tohle není film o tom, JAK se velikonoční příběh stal, ale PROČ se stal. A ještě navíc vezme filmově za emoce. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Věřícím křesťanům tento snímek rozhodně nedoporučuji, ale pro mě se jedná o jeden z nejvyšších vrcholů Scorseseho tvorby (a to už samo o sobě něco znamená). Zcela originální pohled na "největší příběh všech dob", který má ale, alespoň podle mého názoru, k obrazu historického Ježíše mnohem blíž než všechna evangelia dohromady. Režisér se na rozdíl od Gibsonova Umučení Krista obejde bez výraznějších naturalistických scén a přesto mi jeho verze přišla daleko emotivnější a s minimálně stejnou výpovědní hodnotou. Snímku dominuje hlavně životní herecký výkon Willema Dafoe, jenž perfektně vystihnul vnitřní rozpolcenost ústřední postavy. ()

erased 

všechny recenze uživatele

Třebaže je The Last Temptation of Christ jen věrnou adaptací stejnojmenné knihy, Scorsesemu patří všechna čest za její zpracování bez sebemenších ústupků, nicméně smeknout pomyslný klobouk je potřeba hlavně castingové volbě v obsazení Ježíše. Obličej Willema Dafoe sice není příliš věrný tradičnímu vyobrazení titulní postavy, ale i tento odvážný tah přesně koresponduje s obsahem filmu. Těžko by se totiž našel jiný herec, v jehož podání by se tak ostře zrcadlily pochyby, strach i šílenství a fanatismus titulní postavy pojaté jako téměř obyčejného samozvaného mesiáše. Těžko by se našel jiný herec, v jehož podání by byl Ježíš "pouze" člověkem, nikoliv idolem. V předmluvě naznačené hlavní téma vnitřního boje syna božího s lidskými touhami a jeho vyvrcholení v konfrontaci Ježíše s Pavlem je samozřejmě ve výsledku tím nejsilnějším a nejpřínosnějším aspektem filmu, ovšem jen unikátní ztvárnění toto téma dokáže protáhnout tak dlouhou stopáží a tolika slabšími pasážemi. Mezi ně nakonec bohužel patří i skvělá idea samotného závěrečného posledního pokušení, které je i přes svou naprostou průhlednost zbytečně roztažené do předlouhé půlhodiny. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Martin Scorsese a jeho verze Kristovy cesty až na Golgotu. Ten závěr musel být hodně kontroverzní, ale je vidět, že se nad celou podstatou Krista jako symbolu autor předlohy, ale i tvůrci filmu zamýšleli. Chtěl on skutečně být tím symbolem? Skvělé znázornění toho, že i Ježíš byl člověkem, nikým jiný, že on měl pochybnosti. Symbol vznikal z člověka, ze skutečné postavy, ale proč by nemohl symbol vzniknout tak, že to někteří řekli? Copak bible je text, který seslal bůh? Někdo jí musel napsat. Samozřejmě, že celé křesťanství je vymyšlené, stejně jako každé jiné náboženství, je vymyšlené, ale jak je vidět, je vymyšlené dobře. ()

Dr.Zhivago 

všechny recenze uživatele

Konečně čistě lidské pojetí Krista, při kterém věřící kroutí hlavou, Vatikán se rozpaluje a obyčejný kulturní člověk chápe jak se věci mají. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Po Životě Briana druhý nejzajímavější snímek nahlížející na pouťové estrády toho vlasatého hipíka z Nazaretu. Willem Dafoe je ďábel! ()

Související novinky

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Náboženství je opium lidstva

Náboženství je opium lidstva

29.05.2006

Každý z nás tento výrok Karla Marxe označovaný za bolševický fanatický atheismus alespoň jednou slyšel. Časy se mění, výroky zůstávají, opium miluje stále více lidí a South Park budou cenzurovat. Ano… (více)

Reklama

Reklama