Reklama

Reklama

Poslední valčík

  • USA The Last Waltz
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Velkolepá oslava konce. Unikátní záznam posledního koncertu rockové skupiny The Band... Významná rocková kapela The Band uspořádala v roce 1976 na Den díkůvzdání svůj rozlučkový koncert v sanfranciském Winterlandu. Se svými fanoušky se symbolicky rozloučili v místě, kde poprvé vystoupili pod názvem The Band ve složení Rick Danko, Levon Helm, Garth Hudson, Richard Manuel a Robbie Robertson. Během šestnácti let společného hraní mimo jiné doprovázeli na světovém turné Boba Dylana, nebo vystoupili na legendárním hudebním festivalu ve Woodstocku. Jejich vzpomínky tak představují autentické svědectví o divokém rokenrolovém životě 70. let. Na poslední koncert se s nimi dorazili rozloučit hvězdy jako Ringo Starr, legendární kytarista Eric Clapton, popový idol Neil Diamond nebo folková zpěvačka Joni Mitchell. Poslední valčík právem patří mezi klasická díla žánru hudebního dokumentu. Americkému režiséru Martinu Scorsesemu se v něm podařilo poutavě zaznamenat tento jedinečný živý koncert a zároveň natočit oslavný portrét vlivné hudební skupiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

kaylin 

všechny recenze uživatele

I když ty písně neznám, i když jsem o The Band slyšel poprvé, z dokumentu/záznamu koncertu se na diváka alespoň částečně přenese ta skvělá atmosféra, stejně jako se na něj přenáší atmosféra kapely v době ukončení spolupráce. Z hlediska souvislostí se divák dozví dost na to, aby pochopil význam kapely, stejně jako i nutnost rozpadu. Martin Scorsese tak ukázal, jak skvělým je pozorovatelem a jakou má schopnost zachytit významné okamžiky, a to jak rozmáchle, tak i vnitřně. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/07/posledni-valcik-1978-80.html ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Skvělý záznam rozlučkového koncertu kapely The Band, který je spíše "jen" špičkovým zachycením hudebního zážitku než dokumentem v pravém slova smyslu. Ve Scorseseho rozhovorech mimo pódium se nejde v ničem extra do hloubky, dozvíte se takových pár středně vtipných faktů a historek z let šedesátých, které nenásilně vyplňují chvíle mezi jednotlivými hudebními výstupy. Každopádně vidět to na velkém plátně v Karlových Varech byl zážitek. [80%] ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Skupina The Band, Bob Dylan, či ostatní zainteresovaní nie sú mojej osobe hudobne spriaznení interpreti, takže myslím, že môžem hovoriť o filme viacmenej nezaujate. Pokiaľ ide o film, môj strohý popis by bol, že sa jedná o koncert s dokumentárnymi vsuvkami o skupine The Band a umelcoch, ktorí s ňou vystupovali. Koncert má svoje čaro, prestriedaním niekoľkých známych umelcov z neho robí naozaj neobyčajní zážitok a mňa si taktiež niektoré pesničky rýchlo podmanili. Dokumentárne prvky sú však len takým doplnením a výplňou dvojhodinovej stopáže. Niektoré fakty zaujmú, ale celkovo je to len akési flash prebehnutie celým pôsobením kapely. Nesnaží sa zájsť do hĺbky, vlastne sú to len také historky a vtipné príbehy, ktoré členovia zažili počas koncertovania. Ale volume sa počas filmu naozaj oplatí dať hlasnejšie. 80%. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Na ranných Scorseseho filmech mě baví mimo jiné jejich taková ta halabalácká bezprostřednost, díky které máte občas pocit, jako byste nebyli součástí příběhu daného filmu, ale součástí jeho natáčení. Což vždycky připomněla například přiznaná i nepřiznaná camea režiséra. The Last Waltz byl dlouho připravovaný, storyboardovaný (!) koncert, kde za kamerami stáli lidi jako Michael Chapman, Vilmos Szigmont nebo László Kovács. Zároveň však v backstage byly připravené hory koksu, nevypočitatelní hudební hosté a v důsledku dlouhého natáčení (koncert skončil až v půl třetí ráno) postupně docházela či odcházela technika. K dovršení toho všeho se Bob Dylan patnáct minut před vystoupením rozhodl, že odmítá být natáčen, přičemž ale právě jeho přítomnost byla závazkem k tomu, aby studio film zaplatilo. Intenzitě záznamu koncertu pak dost přidává onen zadní plán, kde se pohybují všemožní najetí bedňáci, modifikuje se nastavení techniky a jednotlivé týmy si přeposílají fixou psaná čísla, na která blikají žárovkami a mě by fakt zajímalo, co to mělo znamenat. A mezi tím se jako tryskomyš pohybuje nahrocený Scorsese a dává si pozor, aby na něj někdo nešlápnul. The Last Waltz pak mimoto má ve světě koncertních záznamů důležité místo, kdy víceméně už fyzicky a psychicky vyčerpaná kapela se rozhodne navzdory všemu, uzavřít svoje období a to nikoli ve smutku a dojetí nad sebe samou, nýbrž s viditelnou úlevou. V něčem tak tento koncert symbolicky uzavírá woodstockovou hudební éru a ukládá ji ke spánku s drogami a nespokojeností vyřízenou hippie subkulturou, kdy za rohem již čekají reaganovské osmdesátky a s nimi i nová hudba, nová scéna i nové kapely a ty, hoši a děvčata, budou hrát dokud vám to nebude líto. A ještě dýl. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Skorsýzi byl odjakživa fanoušek kvalitní hudby a naštěstí byl natolik odhodlaný přivlastnit si tuto scénu ke svému oboru a dát tak vznik geniálním dílům. Poslední valčík není výjimka. Snad jen nevyvážený poměr zvuku mi trochu vadil -v konverzačních scénách ze "zákulisí" velice tiché, někdy nebylo ani rozumět a naopak koncertní scény dost hlasité (což mi nevadilo, samo), ale mimo to si nemám naco stěžovat. ()

Galerie (34)

Související novinky

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

Jak to vypadá s pokračováním Spinal Tap?

30.11.2023

O pokračování kultovní americké komedie Hraje skupina Spinal Tap z roku 1984 se mluví už nějaký ten pátek. Potvrzení, že bychom se ho měly přeci jen dočkat, přišlo přibližně před rokem a půl a… (více)

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

Skupinu Spinal Tap čeká velký comeback

13.05.2022

Hraje skupina Spinal Tap, legendární komediální snímek režiséra Roba Reinera (Stůj při mně, Pár správných chlapů) patří mezi díla, které lze bezpečně označit jako naprosto kultovní. Film vyšel v roce… (více)

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Reklama

Reklama