Reklama

Reklama

Střípky ženy

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Po tragickém domácím porodu se musí vyrovnat s návalem emocí i velkým smutkem a najít cestu zpátky ke svému partnerovi i rodině. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Ako psychologická sonda do životov ľudí (predovšetkým matky), ktorých postihne tragédia týchto rozmerov je to skvelé. Herecké výkony trojice ústredných hercov (Kirby. LaBeouf, Burstyn) sú fenomenálne. Avšak na úrovni scenára je to veľmi nezvládnuté. Niektoré pasáže sú skratkovité, iným sa naopak venuje príliš veľká pozornosť. Konanie postáv v niektorých momentoch nepravdepodobné. Záver predvídateľný a to napriek tomu, že rozuzlenie je takpovediac deus ex machina. Rozhodne to nie je zlý film (a úvodná sekvencia pôrodu je neuveriteľne dobre natočená) a keď som sa dozvedel, že písanie scenára slúžilo ako terapia jeho autorke, tak všetka česť. Ale objektívne filmu niečo chýba. Je to tak medzi tromi a štyrmi hviezdičkami. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Pieces of a Woman je krásny film. Mám veľmi rada takéto artové pomaly plynúce filmy. Napriek pomalému tempu a stopáži dvoch hodín tam však nie je ani jedna nudná chvíľka. Úvod je tak dramatický a úchvatne natočený, že si človek ani neuvedomí, že ešte nevidel ani názov filmu. Ten je na scéne asi až po pol hodine, až vtedy som sa asi nadýchla, lebo tá úvodná scénka pôrodu je maximálne napínavá. Samotný názov filmu je veľmi ale veľmi výstižný. Vanessa Kirby je tu fantastická, o tom niet pochýb. Obľúbila som si ju už v seriáli The Crown, kde bola rovnako skvelá a ako princezná Margaret doslova nenahraditeľná! Veľmi dobrá bola aj jej filmová matka. Pochváliť musím aj kameru. Veľmi sa mi páčili všetky tie detailné zábery, napríklad napnuté žily na krku ( veľmi efektívne), zasnežená tvár, tlkot srdca v súdnej sieni a mnoho ďalších. Veľmi uveriteľne pôsobili aj detailné zábery zanedbaných teda neprelakovaných nechtov, nepolievané kvety, neumytý riad, atď. všetko to len zdôraznilo vnútorné cítenie postáv, ich smútok a depresiu. Za zmienku stoja aj problémy, ktorým žena po pôrode musí čeliť a to aj po neúspešnom pôrode, a to záber na toalete na jednorazové popôrodné nohavičky ( to bola sila aj bez slov) alebo vytekajúce mlieko či boľavé prsníky. Naozaj dramatické aj bez jediného slova. Veľmi citlivá téma, veľmi silný príbeh jednej ženy. Vrelo odporúčam, aj keď to určite nie je pre každého. Napríklad môj manžel by sa pri tom unudil alebo zaspal. Ja ako žena a matka som sa v tom našla a keď skončil film, išla som sa pozrieť na moje spiace detičky. 4,5* ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je zajímavé porovnat to se Smyslem života, který stejné téma pojal mnohem méně okázale, ale zato s nějakou důstojností. Tahle povrchní manýra zvlášť v kontrastu se závažností námětu fakt balancuje na hraně směšnosti. Nacpat všude dlouhé záběry a hysterické ječení fakt nedělá film. Že Ellen Burstyn má v mnoha scénách silný "Claudette z The Room" vibe tomu moc nepomáhá. Jen bylo hezké na konci zjistit, že ten poor man's Shia LaBeouf byl ve skutečnosti Shia LaBeouf. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

První půl hodina mi dala pořádně zabrat. Ještě jsem nikdy neviděla tak vydařenou filmovou scénu porodu, která ukazuje všechno, co je na tom tak děsivé, bolestivé a zároveň krásné. Za tu první půl hodinu dávám jednu hvězdu navíc, jinak bych hodnotila třemi. Vanessa byla dokonalá. Musím ale říct, že mi často ve scénách připomínala Lady Gaga, mají docela podobné rysy. Shiu bych ani nepoznala, nevědět, že je to on a svou roli zvládl také na jedničku, mám moc ráda jeho styl hraní. Celkově je to herecky moc povedené. Místy je to občas zdlouhavější, ale naštěstí to vyvažují scény plné vypjatých emocí a vše je završené skvělou scénou u soudu. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna demonstrující peklo domácího porodu je mimořádně působivá a do značné míry determinuje veškeré budoucí dění. Je fascinující a skličující zároveň, jak se vzájemná podpora a pochopení během úvodu následně promění ve výčitky, opovržení a vědomou potřebu si oboustranně škodit. Velkou pravdu vidím v tom starém známém klišé, že i navzdory sebešlechetnějším úmyslům nedokáže nikdo z blízkého okolí pochopit, jak se člověk v takhle těžké situaci skutečně cítí. Prostřednictvím sugestivního projevu Vanessy Kirby i Shiy LaBeoufa (ten kluk hraje fakt dobře) pak Střípky ženy poskytují vcelku obšírný obraz toho, co se děje s psychikou dvou lidí, kteří společně zažili jednu z nejhorších možných tragédií v životě. Pozoruhodně uvědomělá, citlivá a se zvláštní křehkostí podaná elegie, která je nesmírně intimní a mohutná zároveň. [80%] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (5)

  • Scénář byl napsán na základě vlastních zkušeností scenáristky Kata Wéber a jejího partnera, režiséra Kornél Mundruczó, kdy během těhotenství Katy přišli o dítě. Jejich neschopnost vyrovnat se se ztrátou přiměla Katu dočasně se přestěhovat od partnera do Berlína, kde sama napsala scénář. Později vysvětlila, že psaní příběhu pro ni fungovalo jako forma terapie. (MarLin)
  • Herečka ztvárňující hlavní postavu, Vanessa Kirby, ve skutečnosti doposud nikdy nerodila. Z tohoto důvodu pro svou přípravu k filmu sledovala četné množství dokumentů a videí různých porodů a porodních asistentek, dokonce jí bylo povoleno být přítomná u porodu v nemocnici v severním Londýně. (Kuzmik)
  • Film měl premiéru 4. září 2020 na Benátském filmovém festivalu. (filmovyfan)

Související novinky

Festival v Benátkách zná vítěze

Festival v Benátkách zná vítěze

13.09.2020

Navzdory probíhající pandemii koronaviru tento týden proběhl 77. ročník filmového festivalu v Benátkách, pochopitelně za přísných ochranných opatření. Naštěstí však vše proběhlo bez problémů a my tak… (více)

Reklama

Reklama