Reklama

Reklama

Epizody(3)

Třídílná minisérie Kvíz je inspirovaná pozoruhodným a skandálním příběhem Charlese a Diany Ingramových, kteří se pokusili o „kolosální loupež“ ve vědomostní soutěži Chcete být milionářem? 9. září roku 2001 byli major Ingram, jeho žena Diana a komplic Tecwen Whittock, který seděl v publiku, obviněni z podvodného pokusu získat milion liber v tehdy nejpopulárnější televizní soutěži na světě. Manželé stanuli před soudem za to, že jejich komplic v publiku spiklenecky pokašlával, aby naznačil správné odpovědi na otázky, které majorovi kladl moderátor pořadu Chris Tarrant. (HBO Europe)

(více)

Recenze (63)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Skvělá britská minisérie, ze které je cítit přesně to, co se mi na Britech tak líbí – neotřelý, originální životní příběh, ze kterého je cítit ale jistá všednost a parádní nevtíravý smysl pro humor. Navíc Britové mají dar ukázat životní příběhy naivní formou jak kdyby kocour Mikeš ke štěstí přišel. To je prostě jejich a když se to povede, tak je na to radost koukat. Navíc Kvíz ve třech dílech vypráví nejenom příběh jednoho milionáře, ale svým námětem zasahuje i do zákulisí i u nás velice oblíbeného soutěžního pořadu, která byla, pro mě, hodně zajímavá. Celkově musím říct, že ač tři díly, tak nebyl moment, kdy bych se nudil. Naopak jsem se dozvěděl plno věcí a k tomu se i pobavil. Takže proč něčemu podobnému nedát pět hvězd? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Solidní záležitost s moc dobrými hereckými výkony a fajn strukturou vyprávění. Hyzdí to vysloveně televizní záběrování a inscenace některých scén, ve výborném poslední díle pak momenty, kdy si Frearsův mozek dává kabaretní dovolenou. Jinak věc, kterou člověk hltá. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Tyhle minisérie mám hrozně rád. Pro člověka, který odrostl na soutěži Chcete být milionářem? je to takřka splněný sen. Příběhů kolem ze zahraničí jsem slyšel více, ale zrovna o tomto jsem nevěděl a zpracování mě velice potěšilo. Po prvních dvaceti minutách jsem to chtěl vypnout, jelikož jsem si nějak nemohl zvyknout na herce, ale nakonec jsem rozhodně nelitoval a druhý díl je naprostá obří pecka, kterou bych všem doporučil. Hlavně Michael Sheen a Matthew Macfadyen naprosto vládnou...9/10 ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný dokument, který vrhá zase trochu jiné světlo na aféru z britského "Chcete být Milionářem". Hlavně v třetím dílu předkládá zajímavé informace, které v souvislosti s případem vyvolávají otázky, jak mohli být Ingramovi při takovéto obhajobě vůbec odsouzeni - za předpokladu, že vše probíhalo podobně jako ve třetím díle. Obecně mám však problém s obsazením Matthewa Macfadyena, který vyvolává dost sympatií, působí nevinně a diváky si získá. Když přitom člověk koukne na pravého Ingrama, spíše by si v této roli představil Bena Millera (z Johnnyho Englishe) nebo Roryho Kinneara (bondovky a kultovní epizoda Black Mirror - National Anthem). Ti působí mnohem více vychytralým dojmem, který Charles v televizi a záznamech budí. Tím si tvůrci trochu naběhli, protože podléhají tomu, co sami kritizují. Překládají obraz situace, ve kterém se divákům snaží vnutit sympatie k slavné trojici. A to se jim i daří. Opravdu by mě zajímalo, jak to tenkrát bylo, ale jestli podobně, jak to prezentuje Quiz, pak doufám, že ti tři příští soud vyhrají. Obžaloba měla totiž podle této interpretace opravdu chabé argumenty a důkazy. Ať už to bylo jakkoliv... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tahle minisérie ze mě udělala porotce a nutno říct, že docela bezradného porotce. První epizoda byla jako obžaloba, druhá jako rekonstrukce, která tu obžalobu podpořila, a třetí jako obhajoba, která to, co jsem viděl, dost suverénně podkopávala až vyvracela... Byl jsem divoký z toho všeho, co jsem viděl, a říkal jsem si, jestli vážně právě fandím podvodníkům, nebo ne. Skvěle zahraným podvodníkům mimochodem, protože obsazení všech rolí je výborné a kromě představitelů Charlese a Diany vám v paměti utkví hlavně dokonalý Michael Shen aneb Chris Tarrant. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Quiz je skvělá britská minisérie o soutěži Chcete být milionářem, konkrétně o jednom bizarním případu, ve kterém manželský pár podvodem vyhrál celou soutěž. Britové jsou skvělí v tom, že často udělají přesně tolik dílů, kolik je potřeba, zbytečně nenatahují. Tady se rozhodli pro tři cca hodinové díly, což je asi tak dostačující délka pro tuhle milionářskou záležitost. Překvapivě se ale už během těch tři dílů střídají různé nálady. Ze začátku vidíme to nadšení kolem nově vznikající soutěže, ke konci vidíme vzrušující, ale napínavé soudní drama, ale velmi často se taky ve vzduchu vznáší nepříjemná nervozita, v níž hrají hlavní roli různí lůzrové, pro které je vidina sednout si naproti britské verze Vladimíra Čecha ten nejmokřejší sen (někdy i proto, že jsou až po krk v dluzích). Nebojí se proto velmi kreativně podvádět, což vyeskaluje až k profesionálnímu vojákovi, který kvízy nikdy neměl rád, a přesto najednou vyhraje milion liber. Britští herci to hrajou tak, že vám musí být hlavních představitelů líto a fandíte jim. Otázkou je, jestli to není trochu zavádějící, protože na Youtubu původní manželé až takoví sympaťáci nejsou. Quiz je každopádně kromě hrdého majitele ocenění "nejblběji hledatelný seriál roku" velmi napínavou minisérii a fascinujícím pohledem do zákulisí jedné soutěže, která pobláznila celý britský národ. (8/10) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné, bezmála dokumentární. Pro ty, kdo pamatují šílenství kolem "Milionáře", zvlášť zajímavé. Pátou hvězdu jsem nepřidal proto, že se mi v některých fázích zdálo, že vyprávění ztrácí spád a napětí. Možná stačilo je trošku zkrátit. Ale i tak moc příjemný seriálek. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

I když jde o minisérii, dá se Kvíz zcela v pohodě sledovat jako velký dvouapůlhodinový film. A je to velká zábava. Příběh proslulé soutěžní hry Chcete být milionářem a v Británii známého megapodvodu ze strany rodiny Ingramových plnil před dvaceti lety přední stránky britského bulváru přesně v období po 11. září 2001. Stephen Frears dokázal natočit pomník a zároveň náhrobek slavné hry natolik chytrým způsobem, že se publikum bude bavit i tehdy, pokud o této události neměl tušení. Herecký koncert všech zúčastněných pomáhá budovat napětí této geniální konverzačky a vtáhne vás k sobě natolik, že si ani nebudete uvědomovat ubíhající čas. Též tu pomáhá fantastický střih, který dal po dlouhé době vědět o své existenci. Kvíz je mistrovským dílem, které si vás omotá kolem prstu a už vás nepustí. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý ponúkne divákovi množstvo otázok, ale len málo odpovedí. No i tak to bavilo. To šialenstvo, a hystéria okolo kvízov tu bolo zaujímavo podané, hneď vtiahlo do deja. A k tomu výborný M. Sheen. Ktovie, či naozaj podvádzali, môj názor je, že nie. Nadpriemer. 75/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších seriálov poslednej doby, i keď dalo by sa povedať, že skôr ide o takmer trojhodinový film uťatý v každej tretine titulkami. Hutný dej, vysoké tempo, sympatické postavy a to na oboch stranách barikády, napriek tomu budete držať palce najmä "hráčom". A prečo nie, oklamať nedokonalý systém, kde mali bohatnúť mocní a dávno bohatí, vzbudzuje vo verejnosti sympatie a v krajine Robina Hooda dvojnásobne. Nechýba politický presah, čiže zaznie aj meno Tony Blair a nejde len o narážku na účasť Martina Freemana v kastingu. Frears je pán režisér. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Tak tu máme opět seriál podle skutečné události, který ležel jako perlička někde na dně mořském než jsem ho objevil a zkouknul na posezení. Tento třídílný britský televizní miniseriál, který je prezentován jako drama mi připadal spíš jako komedie. Podíváme se v něm na Britské ostrovy, kde vznikl světoznámý vědomostní pořad „Chcete být milionářem? (2000)", což mě celkem překvapilo, jelikož jsem si myslel, že je to americká záležitost. Ono se není, co divit, protože angličtí obyvatelé jsou známí svou nákloností k tzv hospodským kvízům a proto si tento pořad rychle zamilovali. V počátcích vysílání měl tento soutěžní pořad nejvyšší sledovanost až dvacet milionů diváků, což je asi třetina všech obyvatel Velké Británie. Ihned se vyrojily fankluby tohoto pořadu do kterých patřily i hlavní protagonisté této televizní minisérie. Jedná se o to, že hlavní představitel vyhrál v tomto kvízovém klání hlavní výhru jeden milion liber a ihned na to byl obžalován zakladatelem této hry a také nenažranou televizní společností z podvodu. Je velice smutné, že příběh o jejich vině byl již napsán všemocnými pisálky a taktéž opice z celýho světa na všech možných televizních kanálech už vynesli verdikt před uskutečněním soudního procesu. Určitě je zajímavé se na tento počin kouknout, jelikož aspoň vidíme, jak funguje spravedlnost na Britských ostrovech, kde u soudu mají ty trapné zavšivené paruky a jsou k smíchu celýmu světu. A ať už to dopadlo tak či onak, což nebudu psát, jelikož bych dělal spoilery tak normální člověk, který používá selský rozum a vidí fakta tohoto případu a není nějak zainteresován ani u jedné přítomné strany se tomuto fakt musí smát. Za slušnou zábavu a komediální teatrálnost britské justice musím dát 90%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi slušná miniséria, ktorá sa dá zhltnúť na jedno posedenie a odhalí pozadie vzniku slávnej súťaže, ako aj pozadie jej najväčšieho škandálu. Všetko je servírované v rezkom tempe, dej sa nám svižne posúva dopredu a hoci niektoré veci sú vám známe vopred, aj tak pri chvíľach odpovedania na súťažné otázky nechýba napätie. A to napätie sa voľne prenáša aj do súdnej siene a ak divák nepozná rozsudok vopred, užije si to hádanie konca ešte viac. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Od Stephena Frearse jsem nedávno viděl slušný ale pro mě tématem ne úplně poutavý Skandál po anglicku. Nyní přináší další skandální příběh z Anglie, nyní z počátku legendární soutěže Chcete být milionářem, kde se průměrný manželský pár pokus o podvod miliónových rozměrů. Frears dané téma zpracovává sympaticky a s nadhledem a přestože se jedná o drama je velice odlehčené, i když se tam občas dějí nepěkné věci. Režijně i přes jasný televizní vizuál parádní, herecky ještě lepší a já se velice bavil jak při sledování počátků dané soutěže, tak i u osudů daného páru. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastická série o dost diskutovaném (ale i tak hodně lidem neznámém) podvodu v Chcete být milionářem, který splňuje úplně všechny podmínky, které by správná filmová tvorba měla mít. Akorát stopáž, ani o dialog navíc, ani o dialog méně, výborný styl vyprávění, hudba, občasný humor a hlavně skvostně skloubené podání reality spolu s filmovým zážitkem. Ve třetím díle (soudní proces) by se napětí dalo krájet a čekání na konečný verdikt bylo nekonečné. Obrovský palec nahoru, tohle se britům povedlo a jsem rád, že je tak divácky atraktivní téma zfilmováno tak kvalitně. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Zatraceně dobrá minisérie, která se může směle zařadit i po bok soudních dramat jako Norimberský proces nebo Dvanáct rozhněvaných mužů, i když tady vlastně jde jen o soutěžící v Milionáři. Právě díky projevu obhájkyně manželů Ingramových je dobře vidět, proč je často takový problém vynést odsuzující rozsudek, i když je v očích veřejnosti přece „všechno jasné“, a celý třetí díl je vlastně taková honička za podivuhodným konceptem jménem pravda. Kromě těchhle témat je to taky poměrně zábavně zpracované, místy se objevuje humor a člověk se neubrání úsměvu nad tím, jak jsou soutěžící vynalézaví, když jde o to dostat se do horkého křesla a „podivat se Čechovi do tfaře“. Zajímalo by mě, kolik soutěžících v Česku mohlo získat výhru jen proto, že nepohrdli trochou té kamarádské výpomoci. (1 329.) ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* U téhle třídílné britské minisérie mě zaujal případ, o kterém jsem dosud nikdy neslyšel a protože hodnocení nemá malé, tak jsem ho zkouknul a musím uznat, že jsem si ho užil. Soutěž Chcete být milionářem zná asi každý a bylo zajímavé sledovat jak vznikala, i čím si musela projít. Potěšil mě taky její přístup, protože se snaží být objektivní a taky aby si divák udělal vlastní obrázek o případu, který popisuje, protože pravdu vědí jen samotní protagonisté a těm do hlavy opravdu nevidíme. Jsem rád, že tuto HBO minisérii autoři podali odlehčeně, s vtipem a tím pádem dokáže bavit po celou dobu i v soudní síni. Proto není divu, že ji doporučuju dále i já. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

povedená minisérie o jednom televizním skandálu.Před dvaceti lety jsem měl trochu jiné starosti,takže jsem o něm nic nevěděl a bylo tak fajn se nechat překvapit a zjišťovat co že se to stalo a jak vše dopadne.I přes výsledek soudu jsem nakonec hlavním postavám spíš fandil a po skončení nejsem vůbec přesvědčen že opravdu podváděli.Pokud soud opravdu probíhal alespoň trochu tak jak je zde popisován,pak je zarážející že byli Ingramovi odsouzení.Pravdou je ovšem i to,že tvůrci tu s námi diváky docela slušně manipulují.Jednak tím,že vybrali (koneckonců jako vždy) sympatičtější herce než jsou jejich reálné předobrazy a druhák nám ukazují to co sami chtějí a vyvolat sympatie k hlavním postavám zas není tak složité...70% ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama