Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Konec devatenáctého století znamenal pro Indii život pod nadvládou britských kolonizátorů. Právo zde představovali důstojníci a jejich oddíly. Zdaleka ne všude však byli vojáci takovými džentlmeny, jak se o nich vyprávělo. Malá zemědělská vesnice Champaner je tábořištěm jednotky, jíž velí kapitán Russel arogantní a náladový muž, jemuž na lidském životě záleží jen minimálně. Podle toho se také chová k místním obyvatelům. Je jen otázka času, kdy dojde ke vzpouře. Vesničané vedení srdnatým a odhodlaným farmářem Bhuvanem a půvabnou Gauri však vědí, že odpor může existovat i bez zbytečných krveprolití a přestřelek. Rozhodnou se pro mírovou cestu jejich triumfem nad bezohlednými uzurpátory se má stát vítězství nad vojáky v jejich národním sportu v kriketu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (36)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ať muslim či hind, ať z té či oné kasty, jsme jeden tým a bojujeme za nás všechny. Lagaan poutavým i vtipným způsobem spojuje odpor Indů proti britské koloniální nadvládě se vznikem jejich (paradoxně britského) národního sportu. A jestliže nerozumíte kriketu, vůbec nevadí, máte tak polovinu filmu k pochopení jeho pravidel přímo během hry. Ukázkové hry podle bollywoodských pravidel a s opravdu krásnými tanečními čísly. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Lagaan patří k filmům které mi změnily život. Sice ne nijak zasádně, ale když jde o život, tak se počítá všechno. A o jaké změny že jde? Nu, přesvědčil jsem se, že i takřka čtyřhodinový film mi může subjektivně připadat krátký, překousnul jsem dřívější nesympatie k Aamiru Khanovi, konečně trochu pochopil, o co jde v kriketu a propadl se do silné závislosti na písni / tanci Radha Kaise Na Jale. Po Jodhaa Akbar a Lagaanu směle prohlašuji, že Ashutosh Gowariker je skvělý režisér i scénárista, mající schopnost i přes neodmyslitelnou bollywoodskou schematičnost zaujmout každou sekundou vyprávění, a už se nemůžu dočkat, až od něj uvidím další film. ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Lagaan je podíl z celkové úrody, kterou vesničané museli odvést svému rádžovi, který si z toho jen malou část ponechal a většinu musel odvést britským kolonizátorům na údajnou ochranu. Tady v období, kdy vůbec nepršelo hrozil po zdojnásobení lagaanu hlad. Od toho se celá zápletka odvíjí. Naprosto nezasvěcený těžko sestavený tým vesničanů musí zvítězit nad vytrénovaným družstvem anglických vojáků v jejich oblíbeném sportu kriketu, aby byli na 3 roky od lagaanu úplně osvobozeni, pokud prohrají lagaan se ztrojnásobí. Jak to nakonec musí dopadnout je jasné. Do toho lovestory se dvěmi krásnými dívkami....nechte se unést na vlnách Bollywoodu. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Natočit historicko-sportovní-muzikálový film může napadnout jenom Indy. Film se odvíjí přesně podle pravidel žánru (vesničané pomalu nabírají členy, musí překousnout nedůvěru ostatních, jeden z týmu je zrádce, Indové jsou všichni bodří a Angláni nafoukaní), přesto jsem se ani při téměř čtyř hodinové stopáži nenudil a písničky jsou fakt chytlavé. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To je jak Krkonošské pohádky. Místo Traunteberka jsou tu zlí Angličani. Kubu, Anče a hajnýho zastupuje prostý pracující indický venkovský lid. Nadpřirozenou pomoc si místo Krakonoše zahrála jedna britská slečinka. Děsně černobíle podané, spousta nepříliš zajímavých tanečních výstupů (akorát žárlivá písnička měla grády), herecké výkony Britů otřesné a poslední hodina je jen o kriketu – takže, kdo nezná pravidla, má smůlu – něco se tam sice děje, asi jde o dost, ale když tomu nerozumíte, tak těžko cítit napětí (které je ostatně slabé, protože je to indický film, tak jak může dopadnout utkání Britů s Indy?). Je to nacionální pohádka přehnané stopáže. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Asi najdlhší film o krikete aký som videl a aj tak mám pocit, že tej hre vôbec nechápem. Ashutosh Gowariker vytvoril krásny film o sile priateľstva a o čistej duši. Stret Anglicka a Indie je tu zobrazený bez výraznejších prešľapov a aj napriek dĺžke, film nevybočuje žánrovo v druhej polovici z načrtnutej fabuly, ako to robí väčšina Indických filmov, ale sleduje celý spor, kde hlavne finálnemu stretu môže bez výčitiek venovať celú hodinu. Hlavným ťahúňom je samozrejme Aamir Khan, ktorý je herecky na mojom pomyselnom rebríčku Indických osobností na úplnom vrchole. No a samozrejme nesmie chýbať hudba A.R. Rahmana, ktorá sa zvukmi prikláňa k tomu tradičnejšiemu, čím má v sebe značne spirituálnejších charakter. Film je veľmi pekný aj napriek svojej vražednej dĺžky. Možno nepatrí k tomu najlepšiemu čo som videl, ale rozhodne sa za seba nemusí hanbiť. Oscarová nominácia bola oprávnená. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...ALE AJ PO TOMTO VÍŤAZSTVE ZOSTALO BHUVANOVE MENO ZABUDNUTÉ NIEKDE V PREPADLISKU DEJÍN." __ Áno, tento film kedysi naozaj pár krát išiel na HBO a práve tam sa mi kúsok z neho, čo aj tak bola dobrá hodina a pol, podarilo vidieť a skutočne ma uchvátil. Zaoberať sa otázkou kolosálnej takmer 4 hodinovej stopáže tu nemá žiaden význam - film je isto v mnohých smeroch natiahnutý a ak by sa niektoré pasáže odstrihli až tak by mu to neublížilo, lenže aj napriek tomu som sa ani chvíľočku nenudil a toto je nespornou a hlavnou devízou ,,Dane". Zaujímavé je tu práve označenie muzikál, pretože väčšia časť je podriadená príbehu, čiže až také množstvo hudobných čísiel ako v ,,západných" muzikáloch sa tu neobjavuje. Hudba oscarového A. R. Rahmana (MIlionár z chatrče) ponúka celý rad naozaj chytľavých piesní, podotkol by som však, že použitie inštrumentálnej vložky do niektorých scén mi prišlo (aspoň pre ucho Európana) trocha neobvyklé. Presto však považujem Lagaan (,,Daň") za najlepší muzikál, aký som zatiaľ videl, uchvatnú farbistú exkurziu do krajiny, ktorá síce nakrúti najviac filmov ročne, no len máločo z jej produkcie sa našincovi podarí vidieť. Lagaan je skvostom kinematografie na celosvetovej úrovni. (100. hodnotenie, 14. komentár k filmu) ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Na tento historický sportovní sociálně kritický romantický dramaticky komediání muzikál (NO ANO!) chovám nezapomenutelnou vzpomínku. Z kulisy při indicky laděné předsvánoční besídce se stal zlatým hřebem večera. Nevím, jakou roli v tom hrál tajemný obsah vodní dýmky, ale u Lagaanu jsme se neskutečně, fakt neskutečně bavili. Božák Bhuvan dostal přezdívku Boban a já pochopila kouzlo Bollywoodu :). Jděte do toho! ()

keddy79 

všechny recenze uživatele

Au (>_< ), trpěla jsem jak kůň, ale co bych kvůli Rachel neudělala... Ukrutně dlouhý a nudný film. Námět by mohl bát zajímavý, ale skákání po kamenech, či po hřišti a zpívání oblakům nedokáží zaujmout celých 224 minut. Opravdu nevím, co bych mohla pochválit. Brrr ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený historický film, který Indům prostě jde. Je to velkolepé, je to rozsáhlé a je to navíc sportovní. Tohle propojit není jednoduché, ale oni si s tím poradí, navíc mají dostatečně zajímavé herce, které chcete sledovat. Já se tak více seznámil s Aamirem Khanem, který patří k hercům jednoho příjmení a kteří jsou výborní. ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

Jednou jsme si tak povídali s Depaali - o tom jak to bylo v Indii - resp. v Gujaratu - Indie je tak obrovská... Nějak jsme došli až k filmům. A tak padlo slovo Lagaan - daň. Jelikož je pro mě stále Indie jednou velikou španělskou vesnicí tak ani Lagaan mi nic neříkal. Ale dostalo se mi vysvětlení o co jako že ve filmu plus minus jde. To, že Cricket je nějaká hra, v níž se účastní kriketový míček a to že jsme s ním házeli do dálky, to jsem věděl. Nic víc. Stačilo to k tomu, abych od první minuty byl filmem absolutně strženej a jen plaval na vlně sitarových melodií. Tenhle film je čistá pětihvězdičková záležitost! ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Veľmi nudná a veľmi dlhá záležitosť, úplne bez iskry, na tomto filme ma neupútalo takmer nič, asi akurát len Gracy Singh, má úžasné oči. Inak bol pre mňa tento film úplnou stratou času a predstaviteľov britskej armády asi hľadali špeciálne podľa toho ako veľmi odporní boli, podarilo sa:-) ()

zette 

všechny recenze uživatele

I kdyz jsem pred davnymi lety v Ahmedabadu na zapase kriketu byl. Je mi tento sport cizi a samotny filmovy zapas je pro naseho vetsinoveho divaka asi utrpenim. Celkove je to ale hezky film s peknym pribehem. Postava kapitana Russela je vyborne napsana i zahrana. Pisnicky a tanecky bavily jako vzdy. Skoda nevyrazne indicke herecky v hlavni roli. Jinak ale tuhle pohadku mohu doporucit i pres svou silenou stopaz. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Něco tak dobrého jsem dlouho neviděl, ale je mi jasné, že je to otázka momentální nálady a vkusu. Kombinace sportu, muzikálu a romantické komedie se nevidí často a v této skoro čtyřhodinové stopáži představuje opravdu mistrovský kus. Film totiž ani chvilku nenudí, čas vám krásně plyne, NESKUTEČNĚ chytlavé písničky!!! a exotika. Skvělý film, pokud hledáte vyplnění deštivého odpoledne. I Pán prstenů je kratší! :) ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Asi najdlhší film, čo som videl. Priznám sa, nedal som to našupu, ale nemať také tie nezmysli ako povinnosti, či prácu, toto by bola vec, o ktorej by som hrdo prehlásil, že som bezmála doslova zhltol. Že o chlp unikol oskar je obrovská škoda. Možno by to prinútilo pozrieť viac ľudí... Ono to nebol ani tak športový film (pre ktoré mám svoje vrúcne filmové srdiečko plne otvorené), ale adrenalín pumpovalo niečo úplne iné. Odhodlanie, ľudskosť, katarzia. Hlavne tá katarzia... ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Lagaan je vážně zábavný film, i když trvá skoro čtyři hodiny. Mix epiky, romantiky, muzikálu (muzikály vůbec nemám rád, ale tady mě to hodně bavilo, zkrátka Indie), dramatu a komedie, kdy všechny nesourodé složky jako celek překvapivě fungují. Velký podíl na tom mají charismatičtí hlavní hrdinové (sestava indického týmu byla vážně neodolatelná), kvalitní režii, strhující výpravě a hudbě (nejen při tanečních kreacích). Lagaan je ten typ filmu, kterému rádi odpustíte klišé, dokonce se k němu hodí. Stereotypní Britové byli snad stejně zábavní jako Indové ("bloody farmers" etc.). Hrozně se mi líbil až přehnaný kontrast mezi barevnou "free" Indií a upjatými militantními Brity. Strašně mě bavilo sledovat postupné úspěchy Bhuvana, od odporu ostatních, přes první podporovatele až po nadšení celé vesnice. ------ (asi spoilery!) Největší problém filmu je, že jeho vrchol nastal (alespoň pro mě) asi hodinu před koncem. Tedy v momentě, kdy je už sestaven celý tým a společně trénují za doprovodu strašně chytlavé hudby. Pak nastane onen osudný kriketový zápas. To bude teprve bomba, říkal jsem si. A byla to docela monotónní hodinová nuda (zvlášť když nerozumíte pravidlům kriketu), bez větších emocí. Úplný závěr a vítězství špatné není, ale od tak dlouhého a po většinu stopáže vynikajícího filmu bych čekal lepší závěr, než jen rychlé odříkání pár vět vypravěčem. ------ To jsem se zase rozepsal. Jde teprve o druhý Bollywoodský film (a ten první byl dost západního střihu), který jsem viděl, takže správně bych do toho neměl co kecat. Na závěr ještě dodám, že se do světa indické kinematografie určitě rád vrátím. Howgh. ()

Reklama

Reklama