Reklama

Reklama

1492: Dobytí ráje

  • Francie 1492 : Christophe Colomb (více)
Trailer

Obsahy(1)

Každé dítě zná ten příběh námořníka z Janova, který vyplul hledat novou cestu do Indie a objevil nový svět. Idylický ráj na zemi, oplývající bohatstvím. Dočkal se poct po svém návratu, ale prožil také mnoho útrap a hrůzy. Ať už je předmětem oslavování nebo zatracování, jedno mu nikdo nevezme. Ukázal svým následovníkům cestu a spustil ohromnou lavinu změn. "1492" je fascinujícím a provokujícím příběhem jedné z nejzáhadnějších postav historie. Nezobrazuje pouze Kolumbovu plavbu, ale také období více než dvaceti let jeho života a úporné snahy získat podporu na uskutečnění dávného snu. Zachycuje muže a ženy, kteří ho podporovali či mu stáli v cestě, i útrapy, jimž byl vystaven v pozdějších letech. Je to příběh jednoho z největších dobrodružství posledních pěti set let, které může být přirovnáváno snad jen k dobytí Měsíce. Na rozdíl od Američanů však Kolumbus nevěděl, kde a zda vůbec přistane. A za to mu náleží obdiv. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (350)

pools 

všechny recenze uživatele

Začátek super, ale po tom se to začalo strašlivě táhnout a na konci sem se jen díval když už to skončí. Hudba je tam ale famózní... ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott musel v mládí prostě a jednoduše získat čuch na historické filmy, neboť to má v ruce. Již Království nebeské byl nesmírně kvalitní film, který ale nebyl u mnoha diváků přijat nikterak dobře, což doteď moc nechápu. 1492 se rozjíždí dost pomalým tempem, varuji ty, kteří nemají rádi delší filmy. Film je sice rozvleklý, ale jako vždy u Scotta velmi poutavý, po technické stránce bezchybný a i napínavý. Docela dost nechápu, co se Američanům nelíbilo, že do role Kolumba byl vybrán Gérard Depardieu. Podle mě to byla bezchybná volba, která se mnohonásobně vyplatila. Možná neoplývá perfektní angličtinou (film jsem viděl s CZ dabingem, tudíž nemohu soudit), ale připomeňme si to, že Kolumbus byl Ital, a tak tady nemá cenu řešit "prapodivný" anglický přízvuk. Depardieu zahrál opravdu fantasticky a věrohodně, role Kolumba mu byla šitá přesně na míru. Atmosféra 15. století z filmu sálá na každém kroku, zajisté jev tom vidět tučný peněžní rozpočet. Na domorodé obyvatele jsem čekal dlouho, ale stálo to za to. I jsem se dočkal nějaké té akce. Velmi nadprůměrný film, kterému chybí kousíček k plnému počtu hvězd. Za mě dávám 86 % ()

havLord 

všechny recenze uživatele

Audiovizualni masterpiece. Zde mela prijit cena akademie za kameru, kazdy zaber jako obraz. Stejne tak mela prijit cena za hudbu, coz jest objektivni, nepopiratelny fakt:) Vangelisovo top, srovnatelny jedine s Blade Runner. Film je vsak pouhou pohadkou a po hrichu romantizujici dejinnou osobnost, ktera ackoliv ano, byla vizionarem, byla take problematicka a majici primejsi vinu na osudu nejen domorodcu. Cim dale v pribehu, tim vice se preskakuje a meni, ale budiz. Mozna by bylo lepe, kdyby se to nejmenovalo 1492 a hlavni postavou nebyl Kolumbus. Kez bychom dokazali byt uprimenjsi ohledne historie. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Ridleyho zabery ve spojeni s Vangelisovou hudbou, to je zabijacka kombinace, ze ktere se rodi kulty. V pripade 1492 to sice neni neco az tak ultimatniho jako Blade Runner, ale i tady uz minimalne kvuli soundtracku nemuzu jit pod 5. Skvele historicke tema objevovani Ameriky, jedine co me otravovalo byla anglictina Gérarda Depardieu, coz mozna pusobi vic autenticky, ale stejne me to sere. 9/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Zbytočne podceňovaný veľkofilm. Možno sú niektoré faktografické údaje povrchnejšie načrtnuté a s Kolumbusovských spisov vytiahnuté len určité, pre dej potrebné veci. Možno to nie je rýchlo a plynulo nasnímaný film, ale točil ho Ridley Scott a tie zábery hovoria sami za seba. A k tomu Depardieuovi : angličtina nič moc, úprimne si však miesto neho neviem predstaviť nikoho iného. Je pohybujúcou sa charizmou a jeho reč tela je super. Najkrajšia je scéna stavania zvonu. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Dnes již legendární soundtrack, výtečná vizuelní stránka a obstojně hrající Depardieu... Tyto atributy bezpečně zajistí, že film funguje a je bez problémů koukatelný.. Jenže nenabízí vůbec nic navíc. Nedočkáme se žádné silné scény, která by nám uvízla na dlouho v paměti, nedozvíme se o objevení Ameriky vůbec nic nového.. Film se hrozně snaží být něčím víc, ale je to jen průměrný blockbuster, který se za několik let ztratí v propadlišti filmových dějin... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Rok 1492 si pamatuju ještě ze školního dějepisu a Vangelisova hudba udělala také své. Ta je nezapomenutelná a snadno rozpoznatelná. Mám dokonce pocit, že je mnohem slavnější než samotný film. Natočit historický velkofilm nebývá nikdy jednoduchou záležitostí. Tady se to povedlo celkem slušně. Jen ta délka je neúměrná. ()

Maq odpad!

všechny recenze uživatele

Úvodní titulky nás upozorní: "Před 500 lety žili Španělé v zajetí strachu a pověr." To by mělo napovídat, že nadešel čas pravdy. Jenže, bohužel, já už tyhle úvody k vyprávění znám. Tuším, že dostanu lži a pověry. A taky jo! --- První pověrou je představa, že ve středověku, nota bene na počátku novověku, žili Evropané v zajetí strachu a pověr. Nesmysl! Byli to rozumní a podnikaví lidé. Když přišel Kolumbus s nápadem plout do Indie západním směrem, nikdo - nejméně církev! - ani nešpitl o nějaké "placaté" Zemi. Námitky byly zcela věcné; velikost Země byla přibližně známa a do Indie západním směrem to bylo hrozně daleko. Kolumbus se mýlil, představoval si Zemi příliš malou! A skutečně by pohořel, kdyby... Kdyby náhodou mezi Evropou a Indií neležel úplně jiný, dosud neznámý kontinent. Takže kdo byl rozumný? A kdo byl pomýlený fantasta, který měl ohromnou kliku? --- Další pověru vnucuje už název filmu. Amerika nebyla rájem. Kolumbus objevil Arawaky, kteří byli zrovna tou dobou významnou součástí jídelníčku bojovnějších Karibů. Genocida. Říše Aztéků, Inků a další byla primitivní krvelačná impéria zotročující celé národy, včetně vlastních lidí. A "divocí" Indiáni, tedy lovci a sběrači? Díky výzkumům jejich kosteních pozůstatků dnes víme, že často hladověli a trpěli podvýživou, nesčetnými odpornými parazity a dožívali se v průměru nějakých 30-35 let. Ráj? --- Celé je to prošpikováno hnusnou lží a pověrou, že svět by býval byl docela pěkným a příjemným místem k žití, nebýt té proklaté dobyvačné bílé rasy. Neuklidňujme se výmluvou, že jde o korekci, "rasismus naruby". Nesmysl. Je to prostě rasismus. Rasismus bez přívlastků. Nic míň. Státní zástupci neplní svou zákonnou povinnost tohle svinstvo stíhat. --- Sebereflexe bílého muže může být užitečná věc, ostatně jako každá sebereflexe. Musí být ovšem vedena kritickým rozumem, nikoli nenávistí. Taková sebereflexe nám poví, že Západ se od zbytku světa neodlišuje svojí schopností zlo páchat, nýbrž setrvalou vůlí je omezovat, a k tomu zplodil spoustu užitečných idejí a věcí, díky kterým je dnešní svět nesrovnatelně příznivějším místem k žití. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

1942 měl na to, aby se stal velkým hitem. On to konec konců velký hit je, protože pojednává o jednom z největších objevů dějin lidstva - o objevení Ameriky Kryštofem Columbem. Už to je značka, která dávala velké naděje. Ta druhá je režisér Ridley Scott, který měl natočit historický velkofilm (jak všichni víme, to on omu grandiozně), a celkem se mu to daří. No a třetím plusem je bezesporu hudba od Vangelis. Ta jediná na tomto velkém projektu odvádí 100% práci, protože je úžasná, úchvatná, dechberoucí. Bohužel ale vše ostatní dotaženo není. Délka filmu mi nijak nevadila, ale našly by se tam pasáže, které mě nudily a možná, kdyby tam nebyly, mohlo to být to, co se od toho čekalo. Gerard Depardieu jako Columbus byl ale dobrej a myslím si, že se pro tu roli i hodil. Není to bůhví jaký nářez, ale kvality to má na ty 4*. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Výpravný film s hudbou mého oblíbence Vangelise, která i přes netradiční použití syntezátorů skvěle dotváří atmosféru pozdního středověku. Z historického hlediska pravděpodobně nepřesný film. Bohužel jsem jej viděl na ČT2 s okleštěným dabingem a katastrofálním zvukem. „Ta opice lže.“ (11.) ()

runner85 

všechny recenze uživatele

sen, túžba, odhodlanosť, chamtivosť, "nadradenosť" , povýšenectvo a ešte neviem čo. Obdobie kolonizácie nového sveta Európanmi začína.... Zničili Raj ako sa len dalo a už to nejde vrátiť späť :( ... Film priemer, nenadchol ani neurazil, hudba je fakt skvelá ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nádherná kamera a hudba, skvělé herecké výkony. Kolumbus byl jistě mnohem rozporuplnější postavou, než jak zde byl ukázán, ale to nic neubírá na kvalitě tohoto filmu, který patří k nejlepším ve filmografii Ridleyho Scotta. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Skvělá hudba, Vangelis přidal filmu hodně kladných bodů. Naopak pomalé tempo je jistě tím nejčastějším důvodem, který vede ke snížení hodnocení. Ridley Scott odvedl kvalitní práci, prakticky nic nepokazil, ale ani nevyužil naplno potenciál, který mu byl nabídnut, – pořád jsem čekal, že přijde ta scéna, která mě dostane do kolen, ale ona nepřišla. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott a historický velkofilm. Spojení dnes již dávno zprofanované a mnohými označované za záruku (minimálně technické) kvality. Přesně půl tisíciletí od roku, kdy Kolumbus objevil Ameriku, se v kinech toto spojení objevilo vůbec poprvé (Scottův debut The Duellists nepočítám, to má do velkofilmu daleko). A i když se to nesetkalo zrovna s bezmeznými ovacemi, film je to velmi dobrý a Vangelisova hudba bez okolků geniální. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Túto symboliku som si nemohol nechať utiecť a 1492 komentár na čsfd priradiť filmu 1492:Dobytie raja. Ako detského diváka ma film fascinoval a nezabudnuteľná hudba Vangelis sa na dlhú dobu stala neodmysliteľnou súčasťou maturitných nástupov stredoškolských tried a tá naša nebola výnimkou. Výnimočný film o dôležitej udalosti dejín ľudstva bol spracovaný veľmi dobre a vo videopožičovni sa na film čakalo pomerne dlho. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Dépardieu je dobrý jako Kolumbus, ale zbytek je slabší. Výpravná historická podívaná, které něco chybí a tak je to průměr. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Příběh, kamera, hudba - prostě všechno. Tomuto filmu nechybí nic. Ani výjimečné herecké výkony. Depardieu je jako vždy úžasný a fantasticky hraje i Wincott. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Historický epos Ridleyho Scotta natočený coby příspěvek k oslavám výročí objevení Nového světa není dějepisnou ilustrací, ale strhujícím dramatem o muži, který navzdory překážkám dokázal dojít až na kraj svého snu. A nebyl by to Scott, aby nedonutil diváka přemýšlet také nad tím, v co se tento sen proměnil. Jedna z posledních opravdu velkých hereckých kreací G.Depardieua, notoricky známý Vangelisův hudební motiv…a uši trhající dabing se spolehlivě likvidačním obrazovým ořezem, s nimiž na cestu k divákovi vyslaly Kolumba již několikrát tuzemské televizní stanice. A protože u nás na DVD film zatím nevyšel, doporučuji milovníkům R.Scotta (pokud film nestihli v kině) alespoň britskou edici. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama