Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Gleb je príslušník zlatej mládeže, ktorý si myslí, že keď má bohatého a vplyvného otca, nemusí rešpektovať žiadne pravidlá. Po nehode počas nočných pretekov v uliciach však aj jeho otec usúdi, že syn potrebuje zásadne zmeniť svoje životné hodnoty. Odvezie ho na sever, do divočiny, ktorá má svoje vlastné zákony a je tak ďaleko od civilizácie, a života, na aký bol Gleb zvyknutý, akoby bola na Mesiaci. (RTVS)

(více)

Recenze (7)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Výpověď o nové ruské generaci. 1)  53letý Jegor Končalovskij (ano, Andrej Končalovskij je jeho otec) 8 let žil a studoval ve Velké Británii a pak se navzdory otcovu přání vrátil do Ruska. Ve filmu se vyrovnává s generací 90. let, kdy staří bohové padli a na scénu vtrhlo zlaté tele, mámící a svádějící socialistické sirotky na vábničky západního životního stylu. Noví Rusové jsou úspěšní, bohatí, bez skrupulí a bez svědomí._____ 2)  Další část komentáře obsahuje mnoho spoilerů. Čti až po zhlédnutí filmu!_____ 3)  Scénář obsahuje mnoho nevěrohodných situací. Už první východisko je vlastně nesmysl. Otec na synovu výchovu kašlal dvacet let a teď to mají za něj spravit dva týdny v divoké přírodě? Rovněž vztahy mezi výhradně mužskými postavami jsou sice důvtipně propletené, ale ani zde se o věrohodnosti nedá příliš mluvit. A že by příslušník zlaté mládeže uměl pracovat rukama, o tom si rovněž dovoluji pochybovat. Ovšem pokud přijmeme tyto premisy, pak sledujeme vcelku zajímavý film. Jeho pointa je jasná od začátku. Ovšem cesta, která k pointě povede, může překvapit._____ 4)  Konec je otevřený. Hrdina má tři možnosti: může přijmout otcův návrh a uprchnout do Paříže za matkou; může přijmout dědečkův návrh a zůstat "na Měsíci", v husté tajze, kde ho nikdy nikdo nenajde; může se přihlásit na policii a přijmout zasloužený trest. Eсли вы верите в счастливый, правильный финал, вы однозначно лучший человек, чем я, pokud věříte na šťastný a spravedlivý konec, pak jste jasně lepší člověk než já, komentuje věc režisér, který tím říká, co si o celé věci myslí._____ 5)  Je to jasné. Chlapec neprojevil ani zbla výčitek svědomí, či alespoň soucitu s obětí a to ani na začátku filmu, ani na jeho konci. Zajímá se čistě o sebe. Konec konců i jeho "převýchova" má jediný aspekt - aby sám přežil, musí začít spolupracovat. Ale to není morální vyzrání, to je čistý pragmatismus nikoli hloupého rozmazlence. Závěrečný Glebův úšklebek do kamery napovídá, že k žádné převýchově nedošlo._____ 6)  Pro přesvědčivého 23letého Ivana Archangelského (mladík Gleb) je to debut v hlavní roli. Vybírali ho z 35 uchazečů, což nebylo snadné, protože, jak říká režisér: Я – человек советский. Когда у меня есть выбор, мне трудно. Jsem člověk sovětský. Když mám volit, je mi těžko._____ 7)  Věk protagonistů uvádím k roku výroby filmu - 2019._____ 8)  Film natáčeli v Karélii na Ladožském jezeře nedaleko od vesnice Лахденпохья. ()

Stumbleine 

všechny recenze uživatele

Hodnocením jsem nucen kompenzovat dalšího rusofobií úspěšně naočkovaného debila, jenž zde nehodnotí zmíněný film, nýbrž Rusko jako celek a jeho aktuální geopolitické kroky. Podobná hloupá předsudečná nenávist a škatulkování všech jedinců z cca stočtyřicetimilionového národa, by se zkrátka nemělo projevovat v souvislosti s jejich filmovou tvorbou v podobných stupidních recenzích.. ()

Reklama

Pedro72 

všechny recenze uživatele

Film je spíš slepenec klišé a kontrastů, Moskva v. severské ózero, užvaněný mladíček v. nemluvný djéduška, fotřík oligarcha v. čestnyj policajt. Probleskuje tu sentiment na starými časy, které byly krásnější a strašnější. A taky dost nechutné předsudky. Ženy jsou děvky s výjimkou Máši, která zavčas umřela, aby odevzdala srdce. Trestanec musí mít tu správnou geneticky determinovanou fyziognomii. Postavy mají ploché charaktery a cosi jako katarze je jen změna výrazu obličeje. Vlastně jediná postava, která mě skutečně zaujala, byla ta karikatura policajta šikmáče ("šikmáč" je citace, jen pro ilustraci, jak se ve filmu značkují lidské bytosti). Za mě celkově fuj. Přesto dávám za psychologii o hvězdičku víc, než průměrnému halivůdu, i když vím, že hlavní emoce je tu chandra. A to vlastně není emoce, ale diagnóza. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Jiný kraj jiný mrav.O tom žádná.Dobře se děda vypořádal s vymazleným spratkem.A kluk zase zjistil ,že za tu chvíli na něj kamarádi ochotně zapoměli.Že všechno je jen pozlátko.A jak nemají signál pro foun tak na ně jde smrt.Hlavně když tam netekla krev proudem.Takové filmy už mi lezou krkem.Tečka. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od agassiho mi neprekáža, že ruský film vysielajú v týchto časoch. Prekáža mi, že programov z ruského prostredia výrazne pribudlo, i keď si nie som istý, či je za tým zámer umením vybalansovať agresiu. Ale k filmu. Je to určite zaujímavý film, ktorý sa oplatí vidieť. Je tam množstvo príležitostí na spoznanie psychiky ruského človeka. Samozrejme, že postava Gleba nie je príliš vydarená, čo poznačilo aj proces jeho expresného prerodu. Škoda, lebo bez pár prepálených vyjadrení a scén som bol ochotný dať o hviezdičku viac. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama