Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jak by vypadal svět, ve kterém Superman nevyrůstal v USA, ale v Sovětském svazu?
SSSR, 1955 – sovětská propaganda představuje světu Supermana – neporazitelného hrdinu a symbol sovětské moci a komunismu. Prezident Eisenhower pověřuje geniálního Lexe Luthora úkolem vymyslet a vytvořit protiopatření, které by USA ochránilo před novou sovětskou hrozbou. Superman však brzy odhaluje skutečnou zrůdnou tvář režimu, který ho vychoval a kterému věrně slouží. Proto se rozhodne vzít budoucnost Sovětského svazu do vlastních rukou a přetvořit svět dle komunistických ideálů. (TwoFace)

(více)

Recenze (66)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vadí mi odklon od Millarova komiksu v klíčových aspektech děje a překroucení v něm prezentovaných ideologických myšlenek a vlastně i pointy. Jako pohádka je Rudá hvězda ale velmi podařenou variací na Supermanovský mýtus. Se skvělou akcí a řádně temnou atmosférou. Vrcholem zůstává střet s Batmankovem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Muž musí vedieť, kedy je správny čas opustiť pódium.“ Superman: Rudá hvězda v češtine v BB/art vydalo už dva razy: prvý v roku 2012 a druhý v reedícii 2020. Komiks Marka Millara je to veľmi dobrý, autor v ňom šikovne pracuje s otázkou, čo by sa stalo, ak by Superman nestroskotal na americkom území, ale v Sovietskom zväze. Objaví sa viacero slávnych superhrdinov, ale je s nimi narábané značne radikálnym spôsobom, čo je super. Takisto nakreslené je to na parádu. Millar rád svoje príbehy výborne začína, ale trochu divno zakončuje (Občianska vojna, starý dobrý Logan), ale v tomto prípade mal vzácne scenár vyladený od začiatku až do konca. Animovaná celovečerná adaptácia z tohto komiksu vychádza, ale po dejovej stránke sa od neho na niekoľkých miestach dosť výrazným spôsobom odlišuje (najmä vo finále, kedy komiks zachádzal oveľa, oveľa, oveľa ďalej). Komiks ma bavil viac. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Je to sice už nějaký dvacátý VoD DC animák za deset let, ale mě stále hrozně baví a zajímá mě, jestli Sam Liu a spol přijdou s komplet novými příběhy až jim dojdou známé předlohy. Na adaptaci Red Son jsem byl hodně zvědav, stejně jako většinu DC věcí jsem jej nečetl, takže jsem chtěl být příběhem překvapen. Nezapíše se ani mezi vůbec nejlepší, ani mezi nejslabší, ale jako takový poctivý nenáročný 80ti minutový animák, ač s klasicky levnou animací, ale už jsme si zvykli, obstojí úplně v pohodě...75% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Vyborny pribeh, paradna temna atmosfera, necenzurovane nasile, silne temy a hromada vypecenych scen. Skoda tradicnej lacnoty a skratkovitosti. Ale to uz k tejto produkcii patri. Navyse je to za dlhu dobu najlepsi politicko kriticky film ukazujuci fuck you vsetkym politickym zriadeniam (skoda vymaknuteho zaveru). Je smutne alo tato ceckova animovana produkcia kvalitativne prevalcuje megadrahe konkurencne zalezitosti. 9/10 ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Sovietsky súdruh Superman ? Vlastne prečo nie. Videl som už Japonského Batmana (Batman Ninja) a ten ma tiež zaujal postavami "vhodnými" do iného obdobia než je tradičný Gotham a Metropolis. Red Son obsahuje niekoľko zaujímavých scén, či už sú to bitky zo súdruhom Batmanom alebo hrdinská reč na červenom námestí vedľa veľkého Stalina. Netradičné obdobie a netradičná výmena uloh priniesla niečo čo tu ešte nebolo a možno aj preto ma to bavilo. Hudba od Frederika Wiedemana na ruský spôsob sa tiež podarila. Animácia a akcie sú od ostrieľaných profíka (Sam Liu) znova štýlové. 75% - 4* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Riadna pecka nadupaná plná bizarných historických i komiksových paradoxov Sovietskeho Supermana a množstvom hlášok z toho vyplývajúcich. Nemenej sa vydarila aj animácia. Určite jeden z najlepších DC animákov. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tvorcom sa musí nechať, že našli odvahu celý mýtus Supermana otočiť hore hlavou. No a je z toho najpolitickejší a najodvážnejší Superman, aký tu kedy bol. Samozrejme, šróbovanosť dialógov, zámerný pátos a nejaké tie chybičky sú súčasťou hry, bez ktorých by to skrátka nebol Superman. Ortodoxní priaznivci Batmana by si mali nechať zájsť chuť, po tomto filme budú Liu a spol. z celého srdca nenávidieť. Asi ani netreba dodávať, že je to lepšie, ako Man of Steel, Superman v Batman, nehovoriac o Justice League. A je to aj svižnejšie než Wonder Woman. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Zajímavý animák, který je dost politicky laděný. Vždycky mě zajímalo, jak by sovětský Superman vypadal. Určitě to mohlo být i lepší, ale v něčem to má očekávání splnilo. Pár slušných bitek tam je. Svět vypadá úplně jinak a jsou tam i další známí hrdinové jako: Lext Luthor, Diana Prince, Hal Jordan, Batman nebo prohnilý Brainiac. "Použij svou moc." ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Opäť platí, že predlohu nepoznám. Takže moje hodnotenie pôjde na film sám o sebe. "Superman: Red Son" sa ale skutočne ukazuje ako skvele spracovaný komixový film. Je tu niekoľko skvelých momentiek, kde sa vie veľmi dobre ukáže, že aj najlepšie myšlienky môžu vo výsledku ukázať úplne nesprávnu cestu. V tom čo Superman hovorí na konci som mu veril. Chcel len vytvoriť svet, kde by ľudia boli slobodní a nemuseli trpieť. No aj Stalinove slová v tomto filme majú svoju váhu a ku koncu si ich aj sám začne uvedomovať. A ako sa často hovorí - "Cesta do pekla je často dláždená dobrými úmyslami. Linka s Batmanom je tu veľmi silná a rovnako aj Diane (Wonder Woman) je vynikajúca a prinesie do tohto filmu veľkú dávku dobrých myšlienok. Animácie sú tradične skvelé a film sa nebráni byť aj trošku grafickejší, ako už tradične od týchto DC animákov očakávam. Je zaujímavé vidieť Lexa Luthora v role, kde je ťažké jasne pomenovať kto vlastne v skutočnosti je. Ale hold asi to najlepšie vysvetľuje jeho šachová partia, ktorá symbolizuje jeho boj so Supermanom. A samozrejme sa tu aj ukáže, kto je v tomto svete skutočným zloduchom. A úprimne, som to aj očakával. Tá možnosť sa vyslovene ponúkala a bolo jasné kam s tým tvorcovia mieria. Pre mňa silný animovaný komixový film, ktorý pre fanúšikov DC môžem odporúčať. Hodnotenie: B+ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Adaptace zdrojového materiálu je brutálnější a méně hloupá. Moc kontroverzních politických věcí zde není, Red Son jen navrhuje abychom se spojili proti většímu nepříteli. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Film nevybočuje z průměru DC animáků, což je ale vzhledem k zajímavé předloze škoda. Ano, animace je laciná a komiksová předloha má grafiku mnohem lepší. To by se ještě dalo prominout, ale neodpustitelné jak, jak snad i schválně tvůrci původní příběh otupili, zato si neodpustili zdůraznit moderní politická témata - zatímco předloha se k ideologii a společnosti vyjadřuje hlavně obecně. Rozhodně nevyznívá jako oslava amerických hodnot a americké demokracie, což si v tomhle filmu tvůrci neodpustili. Suma sumárum se jedná o špatnou adaptaci, ale docela slušný film. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Za mě to má geniální potenciál pro skutečně kritický a mnohovrstevnatý pohled na politické ideologie, ale je to trestuhodně nevyužité, ploché a ve výsledku pitomě zatížené na jednu stranu. Zase je ten USA-kapitalistický systém nejlepší na světě, všichni jsou tam nakonec dobří a je jedno, že vzletných happyendů dosahují o poznání podlejšími metodami než soudruh Superman. Zase je ten Marx házenej do stejného pytle jako Stalin. atd, atd.... Tady bylo prostě zásadní udržet nestrannost, kritický pohled a klidně i cynickou ambivalenci za každou cenu.. Bohužel se to udržet úplně nepovedlo. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý námět, který mě svou jedinečností zaujal již v úvodních minutách.......Když DC se komerčně pořád nemůže dostat na úroveň Marvelu (dle mě tento názor neplatí, ale co už...lid se vyjádřil), tak na poli animovaných snímků jednoznačně vládne. Opět se coby diváci dočkáme dost slušivé animace, která sází na svou účelnou jednoduchost a vychází jí to. Superman pobavil, již scéna se Stalinem v úvodě filmu dává najevo, že tady se nepojede na nějaké vlně dětskosti. Potěšila Wonder Woman, Lex Luthor coby americký spasitel......na druhou stranu zamrzelo, že zde Batman coby antagonista hlavnímu hrdinovi dostal méně prostoru, jeho přítomnost na plátně filmu dávala plusové bodíky, měli mu dát více prostoru. Akce ucházející. Závěr vysloveně asi nezklamal, ale dalo se z toho asi vytěžit více (komiks jsem nečetl, ale asi napravím......chci totiž zjistit, co autoři filmu změnili v porovnání s předlohou). Za mě dávám 72 % ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Dosti dobré. Jsem rád, že se zanechali pro mě zásadní části, včetně linky s Lanterny. To nemá chybu. Sice mi vadí, že autoři vyhodili ten vskutku originální konec, ale zase scéna s osvobozením gulagu a Světlana/Lana byl/je, velmi emotivní, tudíž supr. Komentovati změnu u postavy agenta Olsena, je bezpředmětné, ovšem jestli to vleze i do comicsů, tak je konec planety. I bez Brainiaca. Smrt Josifa Vissarionoviče ´Koby´ Džugašviliho Stalina (kterému se přezdívalo Muž z Oceli, chápete tu narážku?:) a Batman, nezapomenutelné. Názor Lois, co si myslí o běžném rodinném životě včetně dětí...nevyčíslitelné. Atd. Atd. ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Více než solidní animovaná pocta geniálnímu komiksu! 8/10 PS: U DC jsou idioti, že své nejlepší příběhy dávají do animovaného hávu, místo toho aby si jimi pomohli v hávu filmovém... ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Sice dobrý nápad, co by se stalo, kdyby Superman přistál v Sovětském svazu, ale animovaná verze tohoto příběhu je strašlivě zjednodušená a nesmyslně upravená oproti komiksu. Ten konec je úplně debilní a nedává ani trochu smysl. ()

Reklama

Reklama