Reklama

Reklama

Černý jestřáb sestřelen

  • USA Black Hawk Down (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 1993 zahajuje OSN v návaznosti na tamní občanskou válku vojenskou operaci v Somálsku. Místní diktátor Mohamed Farrah Aidid vyhlašuje jednotkám OSN válku a snaží se podrobit zbytek obyvatelstva tím, že blokuje dodávky potravin OSN. Plánem Spojenců je zajmout Aididovy klíčové muže Eldida a Qeybdiida při jejich schůzce v Mogadišu a tím se přiblížit jeho zadržení. Je tedy připravena mise, při které mají být tito dva muži vojáky zadrženi. Zásahu se mají účastnit jak zkušení vojáci, tak nováčci, které čeká jejich první mise. Když po zahájení začínají vrtulníky nalétávat nad cílový objekt, somálští radikálové se začnou mobilizovat a spustí kulometnou palbu. Poté, co jeden z vojínů z vrtulníku vypadne, začne krvavá přestřelka v ulicích města. Jeden z vrtulníků Black Hawk je sestřelen protipancéřovou střelou. Oba jeho piloti jsou mrtví a cílem velení OSN je svolat všechny jednotky u sestřeleného vrtulníku. Bitva v ulicích však probíhá několik hodin a vyžádá si i několik dalších obětí na straně jednotek OSN. Jeden z dalších vrtulníků CWO, pilotovaný Michaelem Durantem, je rovněž sestřelený protipancéřovou střelou. Durant je zajat místním obyvatelstvem, které jej chce využít jako rukojmí k vyjednávání... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 383)

POMO 

všechny recenze uživatele

Je to iba akčný film, ale je to geniálne nakrútený, zostrihaný a ozvučený akčný film. Najsilnejší zvukový zážitok z kina. Lepší než Spielbergova Vojna svetov. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott, tohle jméno mě dostalo do kina druhý den po premiéře. Čekala jsem válečný film, něco jako Četa - s ideou, s posláním. Vzalo mi to iluze, že i na válce může být nějaká polehčující okolnost, všichni z toho vyjdou jako oběti, ať už to dopadne, jak chce. Myslim, že možná o to panu Scottovi šlo, aby to bylo hodně syrové, realistické a aby to neušetřilo žádného snílka. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Vizuálně orgastický masakr s verbovacím podtextem, který musíte zapudit, abyste si tu audiovizuální nádheru naplno vychutnali. Tupý náborový scénář ovšem kazí filmový zážitek při dalším zhlédnutí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Po trochu nudném začátku přichází exhibice pana Režiséra. Krvavá, syrová, drsná řežba, natočená tak impozantně, že si člověk musí říct "...jak to sakra ten Scott dělá?". Škoda té neproměněné nominace na Oscara. Mistr Scott by si ho konečně už zasloužil. Také je nutno ocenit, že se v tomto filmu divák nedočká podobné hyperpatriotické hrůzy jako na konci "Ryana". Po formálně dokonalém, ale dějově hloupém Gladiatorovi si u mně Ridley opět spravil reputaci. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Předně má tenhle film naprosto skvělou atmosférou - díky hudbě (skvělý Hans Zimmer), výtvarnému zpracování, stylu režie a stylem syrového zobrazení válečného konfliktu. Je pravda, že to je asi všechno (o nějakých bravurních hereckých výkonech tady nemůže být ani řeč - ono ani není co hrát), ale na dobrý film to stačí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je vážně bomba, ta syrovost, ty emoce, ti američtí chlapci daleko od domova...a tady to není ani trapné (zdravím Toma Hankse). Žádné vyloženě vedlejší ani hlavní role tu nejsou, možná s výjimkou Joshe Hartnetta...Tom Sizemore, Jason Isaacs nebo Eric Bana jako borec z borců největší "Hoot" Gibson, spousta dalších borců ve "vedlejších" rolích, oscarový zvuk, neméně zdařilá hudba a nad tím vším věčné heslo - Rangers Lead The Way! ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Pulzující válečná vřava, na níž je nahlíženo syrovým okem, které si udržuje permanentní nadhled a nesnaží se nikoho soudit. Sled podmanivých obrázků a dechberoucích scén je doplněn o chytlavý etnický soundtrack Hanse Zimmera a nemá jediného slabého místa v obsazení. Více takových filmů, které člověku nedovolí pouze povrchně nahlédnout, ale i „prožít“ ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Devadesátiminutový přímý přenos z válečné vřavy uprostřed Mogadiša. 90% Zajímavé komentáře: Gemini, k212, fantoci, wipeout, mls ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Realistický obraz války...a to je vše. Ani na ten zasraný americký patriotsmus zde není místo (ovšem jak pro koho) takže se není ani třeba podrobněji rozepisovat :-) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Úžasně natočená nuda. Chvíli je Black Hawk Down velmi intenzivní zobrazení válečného pekla, s přibývajícími minutami mě to neustálé střílení (spolu se střídavě hrdinskými či vystrašenými řečmi) začalo nudit, ke konci už jsem film sledoval jen jedním okem. Na mne to prostě bylo příliš popisné, dávám přednost vyprávěcím snímkům. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

V době, kdy jsem měl na občance sotva zaschnutý inkoust a úspěšně složil přijímačky na střední, vyrazil jsem do kina na válečný film od Ridleyho Scotta, tvůrce, který mi pár týdnů předtím v televizi zprostředkoval nefalšovanou hrůzu při setkání se slizkým mimozemšťanem. A bylo to... impozantní! Tehdy jsem odložil knížky a zamiloval se do velkého plátna. Navíc jsem využil nástupu počítačů i konexí na lidi s vysokorychlostním internetem k tomu, abych začal hltat filmy. Ve velkém. A Černý jestřáb sestřelen byl jeden z nich. Viděl jsem ho tehdy doma snad 20x. A teď, asi po desetileté pauze, jsem se k němu vrátil a nic se nezměnilo. Vlastně se to celé umocnilo. Ta nosná myšlenka o nesmyslnosti války je opravdu chatrná, ale o to ani nešlo. V rámci žánru je totiž tento film unikum. Z hlediska tvůrčí zručnosti ve zprostředkování válečné bitvy dokázal Scott s celým štábem dosáhnout maxima. Idziakowa ruční kamera v ulicích, širokoúhlé kamerové celky na vznášející se helikoptéry, zvuková stopa posílající rachot samopalů skrz celý obývák, rytmický střih udávající tempo spolu s Zimmerovou burácející hudbou. Každý šroubek, každá matka je utažena naplno. Chápu tehdejší konkurenci, ale fakt, že z oscarového klání vytěžil snímek v technických kategoriích pouze dvě sošky, mi hlava nebere. Ale čert vem ceny, tady nemám sebemenších pochyb, že ve výše vypsaném bude film udivovat i za další dekádu. Tady už není co překonávat. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Akce stíhá akci, kulky sviští kolem hlavy jedna za druhou, atmosféra houstne... No, je to velmi dobrý akční, resp. válečný film, ale nic víc. Ovšem ani nic míň. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $92miliónovTržby USA $108,638,745Tržby Celosvetovo $172,989,651Tržby za predaj Blu-ray v USA ? //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $10,218,252 //počet predaných kusov ?║ režisér Ridley Scott a jeho ďalší majsterstuck, vyrazil dych, jeden z najlepších vojnových filmov /videl v kine 2x: 100%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako drsný akční film s válečnou tématikou... proč ne... Má to všechny atributy dobré akce – švih, napětí, dramatičnost a naturalistickou přímost. Podobnou, jaká zdobila Ryana. Narozdíl od něj však naštěstí postrádá silného agitačního ducha, byť po myšlenkové stránce je film také značně schematický a patetický. Nicméně vzhledem k úžasně absorbující atmosféře rozpáleného Mogadiša, dobrým hereckým výkonům (především Erica Bany a Ewana McGregora) se jedná o klasické "must-see" pro fanoušky filmů americké provenience. K tomu všemu nutno přidat výtečný soundtrack Hanse Zimmera, skvělou kameru a Ridleyho Scotta, který akční scény umí jako málokdo. Vytknout pak lze jen zmíněnou myšlenkovou klišovitost a občasnou zmatenost... ale jako drsný akční film s válečnou tématikou... proč ne... víc bych za tím nehledal. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Pro me jen mirne nadprumerny valecny film, ktery prvni polovinu divaka naprosto uzemni dokonale natocenymi bojovymi scenami, ale ve druhe puli uz stale stejny obrazek zacina ponekud nudit. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Po přípravné půlhodince vypukne dvouhodinové válečné peklo. Lepší obraz současné války jen tak neuvidíte. Jelikož na to dohlížel Ridley Scott je to i dost efektní a zároveň brutální (palec, céva, ruka apod.). Navíc se tu kulkám vyhýbá i velmi zajímavé herecké osazenstvo - zvláště Tom Sizemore je prostě boží (a velmi podobný své roliv Ryanovi či v Pearl Harboru). Kromě neustávající palby jsou obrázky podkresleny i velice zajímavou hudbou Hanse Zimmera. Přesto, ač je to skvělé, bylo-li by to o něco kratší, bylo by to ještě lepší. ()

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

The Terror: seriál Riddleyho Scotta na AMC

26.03.2018

Jste fanoušky děsivých příběhů, ze kterých doslova mrazí v zádech? Tak to si na konci března nenechte ujít premiéru nového seriálu The Terror, při jehož natáčení se nechal režisér Ridley Scott… (více)

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

Nadpřirozený jestřáb sestřelen

08.07.2014

Zatímco stále čekáme, jestli se Sony povede natočit Krotitele duchů 3, produkční společnost Legendary chystá krapet nařvanější konkurenci. Ze stejného zázemí jako Muž z oceli, Pacific Rim nebo… (více)

Hra o trůny míří do Afriky

Hra o trůny míří do Afriky

29.06.2012

Loni tvůrci populárního fantasy seriálu HBO vyměnili Maltu za Chorvatsko (Dubrovník se proměnil v Královo přístaviště) a vizuál to výrazně obohatilo. Letos přidají další lokaci – putování Daenerys po… (více)

Reklama

Reklama