Reklama

Reklama

Svět podle Muchy

  • angličtina Mucha - The Story of an Artist Who Created a Style (více)
Trailer

Obsahy(1)

Představujeme osud jednoho z nejslavnějších českých malířů jako cestu za nalezením umělecké identity a touhu jedince dát svému životu smysl. Příběh Alfonse Muchy vypráví jeho syn Jiří, který se psaním otcovy biografie vyrovnává s jeho odkazem a otázkou, proč otec na vrcholu slávy opustil Paříž, bohatství i současné umělecké prostředí a usiloval o návrat do Čech. Jiří Mucha se pohybuje v prostorách starobylého bytu na Hradčanském náměstí, který je plný odkazů na Alfonse Muchu. Vnímáme i vyprávění o jeho vlastním životě a době. Na všem navíc leží stín otcovy slávy a tíha komunistického režimu. Dosud nepublikované rodinné archivy a Alfonsovy paměti doplňujeme námi vytvořenými dobovými záběry a animacemi. Mucha coby „selfmademan“ se stal jednou z prvních uměleckých celebrit rodící se „mass culture“. Jeho svébytný styl ovlivnil v budoucnu mnoho výtvarníků a v uměleckém světě je jeho vliv patrný dodnes. Odráží se zejména ve streetartu, plakátech pro hudební styl „psychedelic rock“ a japonském „manga“ komiksu. V dokumentu vystoupí Stanley Mouse, výtvarník a autor plakátů pro hudebníky jako Janis Joplin, Grateful Dead, Jimi Hendrix a další. Dále americký graffiti umělec Mear One, který je autorem nadživotního portrétu Alfonse Muchy na fasádě domu v Los Angeles. Japonskou linku bude prezentovat ilustrátor Yoshitaka Amano, mimo jiné výtvarník designu globální digitální hry Final Fantasy. Zásadní úlohu ve filmu hrají místa Muchova života ukázaná současným pohledem. To je hlavně Praha, Paříž, Ivančice, Zbiroh, USA a Japonsko. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (13)

mira007 

všechny recenze uživatele

Dokument o Alfonsi Muchovi s vypravěčem Davidem Švehlíkem v roli jeho syna Jiřího ve formě vyprávění, hraného dokumentu i s animacemi a dobovými foto a video a potud to je přehledný jasný dokument, ale navíc tam je skoro celý životopis jeho syna, historie po smrti Muchy a z dnešních dnů, kde hovoří Muchovi následovníci a ne že by to nebylo zajímavé ( výstava Slovanské epopeje byla se 650.000 diváky třetí nejnavštěvovanější výstava roku na světě ), ale nacpat to do jednoho dokumentu je prostě moc a životopis Muchy tím jaksi rozpliznul. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Takto to dopadne, ak chýba akýkoľvek kritický odstup a film zaplaví znôška oslavných adorácií. Zdá sa to byť paradoxné, ale vo filme o nesporne talentovanom maliarovi Alfonsovi Muchovi, ktorý sa stýkal s európskou výtvarnou elitou svojej doby (Gaugin, Van Gogh, Rodin) je to premuchované až hrôza. A nie len samotným maliarom. Pretože, vychádzajúc z názvu filmu, nie je úplne jasné, podľa akého Muchu je zobrazený svet ukázaný: či podľa samotného maliara, alebo skôr podľa jeho syna - spisovateľa Jiřího Muchu, o ktorého životných peripetiách sa divák dozvie až-až. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ač je v názvu jednotné číslo, ani nevím, jestli to byl dokument spíš o Alfonsi Muchovi či o jeho synovi Jiřím. Čím víc dokument mezi oběma protagonisty přeskakoval, tím víc bylo jasné, že autoři nedokázali zaostřit svůj zájem a jen tak náhodně těkají. Takže mi pak přišlo těch 100 minut docela dlouhých. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie som úplný fanúšik Muchy, ale dokument ma zaujal a napriek kritike aj svojím prevedením. Taký šeptavý výprávač, dobre ladená hudba, dobré strihy, kresby, výjavy. Malo to pre mňa svoju atmosféru a silnú informačnú hodnotu. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Určitě není nic špatného vytvořit dokument o Muchovi, problém je ovšem, když se prostě zaměňuje dokument s budováním pomníku a snaží se mermomocí skrze to maskovat skutečnost, že Mucha byl v lepším případě šikovný komerční umělec, v horším megalomanský kýčař. Pochopitelně pak, na rozdíl od dokumentů o význačných dobových autorech, si zde berou slovo zejména umělcovi potomci či jiní reklamní malíři namísto odborníků a kunsthistoriků. Tvůrcům přitom nedošlo, že něčí dílo nelze degradovat více než tím, že o něm necháme mluvit sebedůležitého street-artistu, což se jim tady dost přihodilo. Inscenované sekvence ze života Jiřího Trnky jsou šílená bolest. Na druhou stranu ty o Muchovi jsou nasimulovány poměrně dobře a já často nepoznal, že jsou inscenované a trochu se za to stydim. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Určitě je dobře, že vznikl film o jednom z významných českých umělců. Neuškodilo by doplnit informace i o těch potomcích, to už by bylo jen pár minut navíc. Styl sestříhání je trochu divoký, není snadné stále skákat v čase. Jinak ale velký kus práce, jsem rád, když peníze nás všech jdou na takovéto projekty. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Chumelem cest na počest. Ukochat se květnatě zdobnou nostalgií medailonu Mistra "M". Umem múz s myšlenkou, na památnou pýchu psyché národa. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Zklamalo mě to, bylo to roztěkané, záběry ze současnosti mi přišly navíc, vadilo mi, když obraz pasivně ilustroval to, o čem se mluví. Je vidět, že si s tím hodně pohráli, ale výsledek měl být lepší. Výhrady mám i k použití hudby, respektive jejímu výběru. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Velice dobré doku-drama. Je vidět, že A.Mucha,  u nás neustále vysmívaný a znevažovaný, je jinde ve světě považovaný - pořád - za vynikajícího umělce . * Natáčelo se v Praze, Brně, Ivančicích (jeho rodišti) a na zámku Zbiroh. Plus v Paříži, Tokiu, L. Angeles, S. Franciscu a americkém městě Sebastopol . Jasně 4 * 72 %. K vidění na aerovod.cz . ()

Hanka_M 

všechny recenze uživatele

Roman Vávra zklamal a nevytěžil téma - podobně jako to bylo u Bělohlávka. Moc si troufá a chce se svézt na jménech ze světa géniů, ale nestačí jim. A je to dost vidět. Režisér si vzal dost velké sousto, byť umělecky film nepůsobí zase tak špatně, ale má spoustu dramaturgických, faktografických, estetických, rozumových a hlavně FILMAŘSKÝCH nedostatků. Podobně, jako to bylo u Jiří Trnka - Nalezený přítel. Příliš mnoho cukru na poněkud slabé kafe. Vávra je trochu pro smích a z filmu trochu čiší i jeho /povaha/, čímž se staví na úroveň pouhého řemeslníka. ()

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Reklama

Reklama