Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 736)

daEmoNickY 

všechny recenze uživatele

Průměr ale líbilo se mi to. Nejspíše to dělala hudba od Vangelis(e). ________ CITAT _______ "I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time... like tears in rain... Time to die." ______ DOPORUCENO ______ První verze scénáře http://www.dailyscript.com/scripts/Blade-runner_early.html a konečná verze scénáře http://www.godamongdirectors.com/scripts/blader.txt . Videjko s citátem a johnwóvskými holubicemi http://www.youtube.com/watch?v=pw6D_QfsmUY . Mnohem zábavnější film je http://www.csfd.cz/film/13018-demolition-man/ , mnohem lepší sci-fi je http://www.csfd.cz/film/1248-terminator-2-den-zuctovani-terminator-2-judgment-day/ . Knížku která byla podkladem pro film napsal PKDick viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Do_Androids_Dream_of_Electric_Sheep%3F . ()

reky 

všechny recenze uživatele

Před puštěním jsem kromě toho, že je film považován za kultovní, nic bližšího nevěděl a čekal jsem vlastně něco úplně jiného. Počítal jsem s tím, že se děj bude odehrávat někde mimo Zemi a bude o dost akčnější. Nakonec jsem ale i přes mylná očekávání hodně spokojen. Příběh sice není kdovíjaký, i tak mě snímek vtáhl hned od začátku, zejména díky specifické a perfektně budované ponuré atmosféře. Ta samotná však k dokonalému zážitku nestačí, proto ve mně první cca 2/3 filmu vyvolávaly dojem, že tomu něco chybí. Tento pocit byl však ten tam s výborně vygradovanou závěrečnou pasáží, chcete-li duelem, jehož zakončení je fascinující a ukazuje, že nic není černobílé. Tyto myšlenky nebo možná poselství jsou uplatnitelné i ze současného pohledu, což u mě snímek ještě pozvedává. Hereckým výkonům dominuje rozhodně Rutger Hauer, jenž táhne vlastně celý konec. 92% ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Dobrá atmosféra, perfektní svět a... a to je všechno. Ne, že bych se nudil, ale netuším, proč je to kultovní. Absolutně neschopný Ford, který tady nehraje vůbec nic (kdyby vás pověsili dva metry vysoko na parapet a měli jste se držet, budete "hrát" úplně stejně), příběh je primitivní, ale strašlivě roztažený s hromadou jakýchsi odboček, blonďatý kretén s potřebou filosofování v dešti... Já nevím, prostě obyčejný film, který by dneska v době přeefektovaných filmů naprosto propadl. Slabota, průměr. ()

stOKYi 

všechny recenze uživatele

Obraz a zvuk sedel výborne, tak isto aj výprava skvelá, ale čo sa týka po dejovej stránke, bola to pre mňa hluchá a nezáživne podaná , "hlboko" filozofická dráma. ()

zombkiler 

všechny recenze uživatele

Celkově asi nejhorší film, kde se vyskytuje H. Ford.Byla to nesnesitelná nuda a skoro vůbec se zde nic nedělo ale atmosféra budoucnosti je povedená ale to je tak všechno.Pro mě to bohužel není kultovní zážitek ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Dokonalá atmosféra, vizuální orgie, nádherná hudba od Vangelise. Tyhle tři aspekty a režijní um Ridleyho Scotta dělají z Blade Runnera jednu z nejlepších adaptací knižní předlohy vůbec. A taky vynikající sci-fi film. Kinoverze je doplněná Deckardovým vnitřním hlasem a končí "zeleným“ happy endem, ve kterém Deckard mizí s Rachel do Kanady. Není to tak zlé, jak se nás Scott snažil v průběhu let od uvedení filmu přesvědčit. Přesto je v dnešní době lepší pustit si rovnou Director's Cut. Ten přes četné úpravy a změny neztratil nic ze své dokonalosti, přitom není tak přímočarý a vybízí k většímu přemýšlení o ději. Místo vnitřního hlasu a "zeleného" happy endu se objevují jednorožci s velkým otazníkem: Že by Deckard byl replikant? Zřejmě definitivní verze nazvaná Final Cut s vyčištěným obrazem i zvukem a prodlouženými scénami na to odpovídá celkem jednoznačně. ()

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

Uzasny film, uzasna hudba, skvele zahrane, fantasticka atmosfera a "tears in rain" je jedna z nejkrasnejsich scen nejenom zanru sci-fi... ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Blade Runner není špatný film. Občas super atmosféra, dobrý scénář a dobrá režie, ale to vše je zabíjeno občasnou nudou, kdy se vůbec nic neděje. Takže bohužel z mého pohledu jen průměrný snímek s Harrisonem Fordem v hlavní roli. 55% ()

Noviik 

všechny recenze uživatele

Hudební a obrazové dílo. Futuristická představa budoucnosti, která funguje. Co ale podle mého nefunguje, je příběh a děj filmu, který působí neskutečně nudně. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Vizuálně úchvatné, atmosferické, pochmurné. Velmi pochmurné. Depresivní. A v celkovém součtu pro mě doposud ničím nepřekonané sci-fi. Už úvodní obraz Los Angeles roku 2019 podmalovaný Vangelisovou hudbou se mi nesmazatelně vryl do paměti a dal jasně najevo, že půjde o podívanou vskutku nevídanou. A že to tedy byly pořádné orgie! Výtvarné. Zvukové. Pohlcující. Příběh, který je v Blade Runnerovi tak trochu potlačen (což ale nevadí), asi nemá cenu blíže komentovat, protože v případě P. K. Dicka asi nejde sáhnout vedle a natočit podle jeho předlohy blbý film je svým způsobem kumšt (a v tomto ohledu "smekám" před tvůrci rymejku Total Recallu). Jednotlivé obrazy tu na sebe navazují tak perfektně (na storyboardu si tu evidentně dali záležet) a jsou samy o sobě tak výrazné, že by ve filmu snad nemuselo padnout jediné slovo a pořád by to byla stejná palba - např. úvodní návštěva Deckarda u Tyrella, dům J. F. Sebastiana. Opravdu si teď nevybavím jediný film, který by se v tomhle Blade Runnerovi z mého pohledu vyrovnal. No, a jakožto v podstatě věčně nespokojená entita si proto musím položit otázku: jak to, že když tohle šlo v první polovině 80. let (kde Blade Runnera o dva roky později následovala taktéž perfektní Lynchova Duna), tak proč nám, fanouškům sci-fi (a teď myslím fanoušky opravdové sci-fi), jsou v současnosti servírovány povětšinou víceméně fantasy vykrádačky typu Avatar?? Které i se všemi technologickými vymoženostmi a hračičkami nevypadají ani z poloviny tak skvěle, jako právě Blade Runner (o nějaké atmosféře ani nemluvě)? P.S.: A chci to vidět v kině!! P.P.S.: Viděno! ()

zeldinho 

všechny recenze uživatele

Upřímně velké zklamání. Celý film jsem tak nějak čekal, kdy se začnu bavit, ale nakonec jsem se nudil až do úplného konce. Žádná hlubší myšlenka, Ford taky nijak zvlášť neoslnil. Jedna hvězda za decentní zpracování vizuální stránky, druhá za Hauera. 50% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak teprve dnes se definitivně přidávám do tábora obdivovatelů filmu. Blu ray vydaný jako Director´s cut mne doslova ohromil. Na třicet let starý film obrazový skvost a zvuk taky dosti dobrý. Konečně jsem si naplno užil obraz, který jsem si pamatoval kdysi z kina. Moc jsem si z filmu nepamatoval, což bylo super, jelikož mne konec zase dostal, jako by to bylo poprvé, a ne potřetí. :-))) 100% ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Kult, možná ve své době, ale dnes se moc nechytá. Efekty správně nehrajou a celkové mi to nesedí. ( 5.3.16/MAC ) ()

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Nepomôžem si. Ani na poštvrté nemôžem povedať, že tomu úplne rozumiem. Ale fascinuje ma to zakaždým rovnako. Najviac čo mi napadne je asi "prozaická báseň o naprogramovateľnej ľudskosti" a to myslím vlastne aj bohate stačí..... ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

No, jak bych začal... Viděl jsem Final Cut... a vůbec to nebylo záživný! Pro někoho možná šokující výsledek, ale já to viděl už podruhé a ani kdysi dávno jsem z toho nebyl nijak nadšenej. Obzvláště mě udivuje to, jak se na internetu řeší to, jestli Deckard je nebo není replikant. I když jeho jméno zní podobně jak Descartes (myslím, tedy jsem) a to by mohlo naznačit, že určitej záměr nanzačit, že by se o tom mohlo diskutovat, spíš mi to celý přijde jako jedna nafouklá bublina, která vznikla až po vstupu do kin a po tom milionu sestřihů, než aby to byl původní záměr tvůrců. Pro mě tam nebyl žádnej důkaz, kterej by naznačoval, že replikant je. Ale nevim, nehodlám to dál řešit. Jdeme dál od těchto dohadů k samotnymu filmu. Na svou dobu jistě dobré zpracování a částečně bych i řekl, že to je nadčasové, ale vadilo mi tam několik věcí: syntetická hudba ee - nelíbila se mi, divná ozvěna v různých prostorách, divné osvětlení, často rozeznatelné papumdekly, auta z překližky, celkově to bylo moc natahovany a zdlouhavy, že by se u toho klidně dalo prstit nafukovací pannu. Což mě přivádí k milostné scéně, která mi díky použití saxofonu přišla dost antierotická. Dále okomentuju tu scénu s hadem, kde sice vystupuje ženská nahoře bez, což by se dalo, ale to její vyfénovany háro z 80. let se nedalo. Ve filmu vystupuje hrozně moc šikmookejch komparzistů, akorát Gaff (Edward James Olmos), kterej asi má taky hrát šikmookýho, šikmookej ve skutečnosti není. Rutger Hauer měl několik nezapomenutelných scén, obzvlášť tu na konci, ale ostatní replikanti byli spíš k smíchu a často byli dost nelogičtí. Tak nějak cítím, že ten film má nějaké poselství a respektuju, že někoho to bere. Mě to moc nebere. Proto se ani nějak extra netěším na pokračování, které určitě všechny fanoušky zklame a mě to bude jedno... ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Mno... BLADE RUNNER je kult, ktorému rozumiem... - a ktorý nezdieľam. Má totiž dve zásadne odlišné tváre. Scenár totižto, nech si vraví kto chce čo chce, nie je nič moc. Kým v prípade VOTRELCA ide o originálnu víziu svojho režiséra, pri BLADE RUNNEROVI sa už neviem vyhnúť porovnaniu s literárnou predlohou, ktorá ani nie je spomenutá v titulkoch! ___ "Snívajú androidi o elektrických ovečkách ?" je kniha halucinogénna a súčasne filozofická, ale aj nápadito zábavná - na rozdiel od smrteľne vážnej adaptácie. Doslova VŠETKO je tu príšerne zjednodušené. Postapokalyptická, náboženská a zvieracia línia úplne vynechané. Jedine ten záverečný moment, ktorý v knihe nebol vôbec rozvinutý, robí z filmového príbehu niečo viac - v predlohe táto záverečná konfrontácia vôbec nie je záverom a prekvapivo ani nie je nijako prepracovaná, ide v nej predovšetkým o skazu sveta, osud života a z nich vyplývajúcu mystiku.. ___ Knižný Rick Deckard je zaujímavá, komplexná postava s prepracovanou psychológiou človeka budúcnosti, ktorý najviac zo všetkého rozmýšľa o tom, aké by to bolo mať nejaké zviera a ako zariadiť, aby si mohol aspoň také maličké zadovážiť... vrátiť sa k loveniu replikantov ho však aj tak musia donútiť. Vo filme je to taký noirový melancholický frajer večne popíjajúci whisky - a replikanti, bohužiaľ iba v ľudskej podobe, sú zasa iba vzbúrenými zabijakmi, aby vzniklo jednoduché westernové rozdelenie "Dobro vs. Zlo", ktoré je až na konci prevrátené do prekvapivého záveru. Myslím si, že celá tá špekulácia fanúšikov o tom, či Deckard je alebo nie je android, je spôsobená predovšetkým tým, že sa BLADE RUNNER tvári tak tajomne, ale pritom je tak strašne jednoduchý. Pretože tam, kde P. K. Dick súčasne bavil, napínal, desil aj nútil k zamysleniu, ponúkajú scenáristi iba rozvláčnu, kvázihlbokú naháňačku bez napätia, ktorá je podľa mnohých filozofická. Kniha fičí v brutálnom akčnom tempe, film sa vlečie. Kniha je plná vzrušujúcej paranoje v priebehu celého deja, kým film si vystačí s jediným zvratom na samotný záver. Samému sa mi nechcelo veriť, že to preslávené dielo je pod úchvatným povrchom len taká ospalá kovbojka vo fantastických kulisách postmoderného Babylonu, že kultovosť BLADE RUNNERA robí neuveriteľný vizuál, úchvatný soundtrack a nezabudnuteľný Hauerov moment na konci, ale vo vnútri nie je nič moc. Pretože, nech sa nikto nehnevá, viac filozofie bolo už aj v UNIVERZÁLNOM VOJAKOVI! Nezvládnutosť scenára čitateľovi predlohy najlepšie dokumentuje scéna, v ktorej Deckard dáva Rachael test – pričom všetky otázky sú prebraté z knihy, ale úplne nezmyselne, bez toho, aby bol nečitateľovi jasný ich zmysel. ___ Ako vravím, vyššieuvedená kritika platí len o príbehu, nie audio - vizuálnej stránke filmu. Tá je jednoducho famózna! - impozantná, monumentálna, nadčasová... dokonalá, dodnes nestarnúca vizuálna slasť, sprevádzaná (a sprevádzajúca) fantastickou Vangelisovou hudbou - podmanivou, clivou a veľkolepou súčasne. Bez debaty eden z najlepších soundtrackov filmovej histórie, nezabudnuteľná symbióza obrazu a zvuku. Samozrejme aj zásluhou samotného záveru, ktorým je životný moment Rutgera Hauera. Napriek tomu, že veľmi nejde dokopy s robotickým charakterom bojovníka, ktorým Roy Batty mal byť, ani jeho správaním počas filmu, s Vangelisovým sprievodom je to jeden z najsilnejších momentov v dejinách kinematografie... - o to viac, že šlo o Hauerovu improvizáciu... - po ktorej sa údajne rozplakal celý filmový štáb. Ak skutočne, vôbec sa tomu nečudujem. : "I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die." - "I watched him die all night. It was a long, slow thing and he fought it all the way. He never whimpered and he never quit. He took all the time he had as though he loved life very much. Every second of it... even the pain. Then, he was dead." () (méně) (více)

Decker 

všechny recenze uživatele

Tak toto je opravdu excelenti pocin. Hutna, ponura do dokonalosti vybrousena atmosfera. Ten kdo nema rad scifi a Scottuv styl muze tento film nudit a nicim neoslovit. Pro me je tento film v mem osobnim TOP 5. Byl Deckard clovek nebo android ? ... ;-D ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama