Reklama

Reklama

Blade Runner

  • Česko Ostré komando (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Příběh se odehrává v blízké budoucnosti, kdy věda pokročila a společnost začala vyrábět replikanty, kteří jsou od lidí k nerozeznání. Liší se jen tím, že žijí pouze čtyři roky. Replikanti jsou používáni pro nebezpečné mise, ale po krvavé vzpouře v jedné mimozemské kolonii jim byl zakázán vstup na Zemi pod trestem smrti. Na plnění tohoto nařízení dohlíží speciální policejní tým Blade Runner. Rick Deckard, bývalý člen této jednotky, je povolán zpět do akce, když je jeho kolega zákeřně zabit jedním z replikantů. Vyšetřování ho zavede do koncernu, který replikanty vyrábí. Zde se setkává s krásnou Rachael, ačkoliv není skutečným člověkem, ona sama je o svém lidství zcela přesvědčená. Rick na replikanty nahlíží jako na podřadné věci, ale díky sblížení se záhadnou Rachael začíná o svém vyhraněném názoru pochybovat. Jsou skutečně replikanti od lidí natolik odlišní a je třeba je vyhladit, jak to Deckardovi nařizují jeho velitelé? (TV Nova)

(více)

Recenze (1 736)

ViktorEl 

všechny recenze uživatele

Zaujímalo by ma, prečo je tento film pre každého taký kultový? Zato, že je už pomerne starší? Ani za celých 117 minút som mu neprišiel na chuť, nezaujímavý príbeh, skoro žiadna akcia, nuda a ešte raz nuda. Nikomu, ale neberiem, jeho názor, keď sa mu tento film páčil. Rozhodne som videl lepšie sci-fi ako tento. Teraz ma napadol taký Total Recall. 45% ()

Ace 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem četl předlohu - a již před shlédnutím filmu si utvořil vlastní představu, která se se Scottovou vůbec neschodovala - mě film hodně zklamal. Jmenovitě se jedná hlavně o "úchylné" replikanty atd. Ovšem volba představitele hlavního hrdiny byla znamenitá. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Tohle mělo temnou atmosféru. Batman je proti tomu hadr... Správně ujetý, až komixový. Je to takovej Tarkovskovskej styl... Ale upřímně, stravitelnější díky akci. Ford v "trochu" jiným vydání než Solo nebo Jones. (Koneckonců ani Fugitive, že jo). Pro mne jedno z nejlepších Sci-fi. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Viděno v DC. Stylově temná cyberpunková klasika s démonickým Rutgerem Hauerem podle mého názoru v jeho životní roli. Filmu bohužel uškodil jeho pomalý průběh, někdo by řekl meditativní, který mě ale v některých místech spíš nudil než zaujal. To samé u Vangelisovi hudby, místy je výborná, místy vadí. Kvůlí této nevyváženosti proto filmu musím dát pouze slabé 4. ()

melloun 

všechny recenze uživatele

Poněkud mdlé tempo vynahrazuje vynikající kamera a perfektní stylizace. Na rozdíl od Trona, který je také ze stejného roku, ale BR neztratil nic ze svých obrazových kvalit a LA budoucnosti vypadá k světu i dnes. ()

goniss 

všechny recenze uživatele

Ridley Scott patří mezi moje přední režiséry, zato sci-fičku jsem nikdy nepřišla na chuť. A snad to není sugesce, že se mi tohle výjmečně líbilo, možná kvůli němu, možná kvůli hereckému obsazení. ()

Jelly 

všechny recenze uživatele

skvělá atmosféra a hlavně fantastická hudba, která má tu skvělou atmosféru ze tří čtvrtin na svědomí. direktoři, užívejte víc ambientu namísto pompézních symfonických kýčů, prosím! ()

El-Barto 

všechny recenze uživatele

Blade Runner je doopravdy trochu obsahově chudší (i přesto ale donutí k zamyšlení) a roztahanější, jinak ale perfektní a právem kultovní sci-fi Ridleyho Scotta. Viděno v původní kinoverzi a moc bych chtěl vidět režisérský sestřih na velkém plátně, 8/10. ()

PanTumnus 

všechny recenze uživatele

upřímně, nečekal jsem že to bude až tak dobré. chválím vizuální efekty, které jsou i v dnešní počítačové době naprosto dechberoucí. chválím hudbu, která krásně podkresluje ty úchvatné přelety nad městem budoucnosti, mimochodem, právě díky těmto obrazům se vám film zaryje do hlavy. chválím i herce a celý nápad který vychází z dickovi povídky ''sní androidi o elektronických ovečkách?'' (to jen pro ty co jsou nevzdělaní) jeden z mála filmů kde vám bude záporných postav opravdu a upřímně líto. ()

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Nadčasová vizuální stránka a výborná hudba, ale tím pro mě Blade runner končí. Děj je nudný, bez nějakého většího smyslu. Vůbec netuším, kam chtěl film směřovat, ale mě teda hodně minul. ()

Aere 

všechny recenze uživatele

Blade Runner mě zajímal hlavně kvůli svému statusu sci-fi klasiky, pouštěl jsem si ho čistě ze zvědavosti. Na jednu stranu musím říct. že atmosféra filmu je krásně depresivní, bezútěšná, dokreslená výbornou hudbou od Vangelise. Toho Vetřelce jsem z toho chvílemi poznával, Ridleyho rukopis se tady nezapřel. :) Ford podává standartně skvělý výkon. Na druhou stranu se ale drobným úsekům zbytečně protahované nudy snímek nevyhnul. U jiných filmů mi to leckdy nevadí, ba naopak je to ku prospěchu, zde tomu tak ale nebylo. Snímek si drží pozici kultovního, mě až tak neohromil, byla to spíš taková ochutnávka, kde by pokračování nebylo od věci. Nicméně minout byste ho určitě neměli. :) ()

kamigava 

všechny recenze uživatele

Update: 14.10. 2017 - S odvahou jsem si podruhé pustil první díl BR v rámci přípravy na nové pokračování. Můj poslední komentář byl velmi negativní a tohle staré sci-fi jsem zařadil mezi ty nejhorší filmy, protože jsem se u toho děsně nudil. To bylo ale před pěti lety. Nyní se mi film trochu proležel v hlavě a usoudil jsem, že jsem byl na něj tenkrát přísný. Měl jsem od toho jiná očekávání. Čekal jsem slušnou akční nálož a to byl kámen úrazu. Film se snaží zaujmout spíš formou než obsahem, který moc nenabídne. Ta forma v podání temné a depresivní atmosféry je ale velmi libová + Vangelisova hudba = vynikající audiovizuál. Bál jsem se, že to nedokoukám (a to dokoukám skoro všechno), ale teď mě ten film aspoň trochu zaujal a vydržel jsem. V té době to muselo být přelomové, ale jen hezká forma mi dnes nestačí. Chyběl mi hlavně hlubší příběh a víc kvalitní akce, kterou si představím pod názvem Blade Runner. Nejen název filmu je dost zavádějící, ale i samotný popis k němu. Ridley Scott není špatný režisér, akorát formu ovládá mnohdy líp než obsah. Např. Gladiátor je také navenek velkolepý, ale na tu délku postrádá děj a má pomalé tempo. Nicméně BR není zas taková katastrofa, jen je třeba se na něj připravit a neočekávat akční béčko s JCVD. ()

Tomihiro 

všechny recenze uživatele

"Viděl jsem věci, kterým byste vy lidé nevěřili. Hořící lodě v souhvězdí Orion, viděl jsem paprsky C zářit ve tmě poblíž Tannhäuserovy brány. Všechny ty chvíle... se ztratí v čase... jako slzy v dešti... Čas zemřít." ()

Vrata88 

všechny recenze uživatele

Na tomhle filmu mě vždycky udiví ta dalo by se říci až posedlost tvůrců na detailech a to mluvím hlavně o detailech interiérů apod. Nevzpomínám si, kdy jsem naposledy ve filmu viděl pokoj s tolika „hejblaty“, přístroji a doplňky a to je to vlastně všechno z budoucnosti, takže se to muselo všechno kompletně vymyslet. Po skončení filmu, ve kterém po celou dobu prší a všude se tam vyskytuje kouř vám asi dojde, že je to proto aby se zakryly nedostatky kulis ale dá se to taky vnímat i jako prvek, který navozuje tu správnou „atmošku“ a to se mi líbí víc :) Musím se přiznat, že co se týká vize budoucnosti, tak se vždycky budu spíše přiklánět k těmhle „zatopeným“ ulicím, které jsou nahuštěné lidmi a kde jsou na každém rohu vietnamští prodejci nudlí. Co se týče herců, tak bych nemám výtky. Rutger Hauer byl v roli hlavního replikanta dokonalý, ta jeho hra na schovávanou s H. Fordem pro mě jednou z nejlepších scén filmu. A k tomu uchu lahodící hudba Vangelise. ()

Everyone 

všechny recenze uživatele

Jistě záměrně dějově pomalé, atmosféra dystopického města andělů uchvacující..."během oných hluchých míst" (jak někteří píší) se Vám atmosféra, umocněná Vangelisovou hudbou, dostává pod kůži a leckdo se tím zcela odpoutá od filmu a začne snít...upadá v proud myšlenek, než nastane další dějový posun, který Vás na okamžik vyruší...Ve filmu je mnoho věcí k zamyšlení, mnoho paralel...jmenujme např. a) prvek soucítění - smrt inteligentních bytosti budí zármutek, končí tím celý jeden vesmír a je jedno, zda se jedná o člověka nebo inteligentní bytost typu Nexus 6...b) kontra prvek simulakry...člověk vs. replikant...poprava vs. vyřazení...po syntéze...poprava člověka vs. vyřazení replikanta...po uvážení problematiky simulaker, kdy nedokážeme rozlišit (téměř - oko) mezi člověkem a replikantem (jak se procentuálně liší genom člověka a replikanta? více než mezi lidskými rasami?), tedy i popravou a vyřazením, po syntéze lze pak snadno zaměnit za vyřazení člověka vs. poprava replikanta...a čím se z nařízení a poslání Ricka Deckarda stává bezostyšná poprava replikantů posvěcená z vyšších míst. c) prvek kontroly...privilegovaní vs. otroci (replikanti) reflexe aztécké říše (opakující se motivy pyramid; sociálního statusu - černobílého - privilegování vs. otroci...žádná střední třída) či reflexe k rasismu (resp. k nesmyslnosti rasismu...Árijec jako replikant...ten podřadný...kdokoliv kdykoliv může být ten podřadný...záleží na pohledu)...atd....Akční jízdu nečekejte...je to spíše surf na alfa vlnách. ()

rexino 

všechny recenze uživatele

Film hneď vtiahne brutálnou atmosférou. Neskutočné futuristické prostredie a k tomu fantasticky Vangelisov soundtrack. Hneď som si povedal..... toto bude epické. A potom som pomaly, ale isto prestal chápať čo sa deje. Mám pocit že som si aj zdriemol, pretože tak nudný a nezáživný dej som už dávno nezažil. Dialógy takmer žiadne a ak nejaký prišiel, tak naozaj som nepochytil zmysel. Možno som mal pochytiť nejaký psychologicko-filozofický podtext ale nepochytil som. Dialógy takmer vôbec nešli s dejom, veľa veci si musí divák domyslieť. To ja nemám rád. Scénky z budúcnosti boli síce epické, ale čo z toho, keď dej bola ukrutná nuda. Režisér Scott ma zatiaľ absolútne nepresviedča. Tak, ako mi Alien neprišiel sci-fi storočia, tak ani toto pre mňa pravdepodobne nebude najkultovejšie sci-fi. ()

Brusíček 

všechny recenze uživatele

Kultovní Sci-fi nese myšlenku, která je ve filmu sdělena v závěru Harrisonem Fordem : Nevím proč mě ušetřil, asi poslední láska k životu, víc než předtím, ne ke svému životu, ale životu vůbec, chtěl znát pouze to co chceme my všichni, odkud jsem, kam jdu, jak dlouho budu, a mohl jsem se jedině dívat na jeho umírání... tomuhle filmu jsem přišel na chuť až nyní, kdy jsem plně pochopil jeho hloubku a poselství, nemohu jinak - 100%. úžasné. ()

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Druhý Gladiátor našel záporáka

Druhý Gladiátor našel záporáka

17.03.2023

Ano, opravdu se vám to nezdá. Legendární režisér Ridley Scott (Vetřelec, Marťan) brzy začne natáčet pokračování ke svému obřímu hitu Gladiátor z roku 2000. V něm se tentokrát neobjeví Russell Crowe … (více)

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama